Szombaton nagy nemzetközi verseny, egyben válogató Tatán!

A március 18. és 21. között Budapesten rendezendő európai olimpiai kvalifikáció előtt nagy nemzetközi edzőtábor zajlik Tatán a kötöttfogásúaknak.

A magyar szövetség tájékoztatása szerint február 13-án, szombaton 18 nemzet (a magyar mellett osztrák, észt, finn, német, cseh, olasz, lett, litván, norvég, lengyel, román, szlovák, szerb, svájci, svéd, amerikai és moldovai) mintegy 150 versenyzője részvételével rangos versenyre kerül sor a helyi birkózócsarnokban. A megméretés nem csak a felkészülést szolgálja, hiszen többek számára válogatónak számít a már említett ötkarikás kvalifikációra, illetve az áprilisi Európa-bajnokságra. Nekünk, magyaroknak a 97 kg lehet a legérdekesebb, ahol a 2009-es világbajnok Kiss Balázs, az U23-as vb- és Eb-aranyérmes Szilvássy Erik és a junior Eb-győztes Szőke Alex küzd a címeres mezért.

A magyar szövetség érdeklődésére Bácsi Péter, a Magyar Birkózószövetség szakmai igazgatója így elemzett: „A többi ötkarikás kategóriában már fény derült arra, ki képviselheti Magyarországot a márciusi budapesti seregszemlén, a verseny ugyanakkor befolyásolhatja az áprilisi, lengyelországi Eb-n induló keret összetételét. Ami a kilencvenhét kilót illeti: nyilván amondó vagyok, győzzön a legjobb. Nem titkoljuk, azt szerettük volna, hogy a hazai fiúk mindenképpen találkozzanak egymással, szóval egyazon ágra sorsoltuk őket. Ily módon legkésőbb az elődöntőben eldől a válogatottság sorsa. Természetesen mindezt megbeszéltük a versenyzőkkel is, és ezt az esetet leszámítva nem befolyásoljuk a sorsolást.

A már olimpiai kvótás Lőrincz testvérek, a vb-aranyérmes Tamás és a vb-ezüstérmes Viktor nem indul a tatai erőpróbán – az ő felkészülésük más programot követ. Klasszisokból így sem lesz hiány; tucatnyi olyan sportoló lép szőnyegre, aki pályafutása során legalább egyszer felnőtt-világbajnoki dobogóra állhatott, az Eb-érmesek száma még több. „Felkészülési versenyhez képest nagyon erős, mondhatni Magyar Nagydíj-színvonalú lesz a mezőny. A külföldiek pénteken este, negatív PCR-teszttel érkeznek a helyszínre, ahol még egy koronavírus-teszt vár rájuk. A magyarok szombaton utaznak Tatára, őket szintén ellenőrizzük. Magas szintű mérkőzésekre, rendkívül kiélezett párharcokra számítok. Az esemény természetesen zárt kapus lesz.

Bácsi Péter azt is elárulta, hogy a Lőrincz testvérek mellett a vb- és Eb-győztes, s most egy kategóriával lejjebb, 67 kilóban olimpiai kvótára vadászó Korpási Bálint sérülés miatt nem birkózik Tatán. „Ezen az eseményen hetvenkét kilóban indult volna, de pihenésre kényszerül, mivel fájlalja a vállát. Harminchárom esztendős, és legutóbb nyolc éve mozdította a súlyát hetven kiló alá. A fogyás tehát esetében prioritást élvez, és azzal egyébként kiválóan halad.

A szombati tatai viadalról a Magyar Birkózószövetség (MBSZ) facebook oldalán és honlapján számolunk be.

Fotó: MBSZ