Szőnyi Ferenc Svájcból is arannyal tér haza

Szőnyi Ferenc elképesztő távú futóversenyek teljesítésével és győzelmével került be a köztudatba. Júniusban – megismételve tavalyi sikerét – másodjára is megnyerte a The Hell Race 480 kilométeres futóversenyt, augusztusban pedig Svácjba indult, hogy ismét letegye névjegyét Buchsban.

A Hell Energy keddi közlése szerint 19 kilométer úszás, 900 kilométer biciklizés és 211 kilométer futás – ez várt Szőnyi Ferencre az augusztus 23-30 között zajló Swissulta ötszörös ultratriatlon versenyen. A megmérettetésre összesen 6 bátor atléta jelentkezett, akiknek 153 órája volt teljesíteni a távot. A Racemachine becenevet méltán viselő Szőnyi 98 óra 29 perces idővel elsőként ért célba a mezőnyből. Feri tavaly már teljesítette ugyanitt a tízszeres távot, így a szurkolóknak nagy bizodalma volt abban, hogy sikerrel jár a világbajnok. Az önmagában is nagyon nehéz és megterhelő versenyt tovább nehezítette a viharos időjárás, illetve a biciklizés miatt kialakult térdfájdalom, ám Szőnyi mégsem ezen okokból állt meg a verseny felénél. Az ok, amiért megpihent 54. születésnapja volt, amelyről a szervezők és versenytársai is megemlékeztek.

Sokakban felmerül a kérdés, hogyan csinálja Szőnyi, hogy egymás után teljesít ilyen komoly versenyeket.

Szonyi_Ferenc_Svajc01_2018_Hell_Energy

„Egy nagyon kedves barátom mondta egyszer, hogy 50 fölött mi már nem állunk meg. Én azt gondolom, hogy ezt annyival ki kell egészíteni, hogy egy-egy nagy verseny után azért kellő időt kell hagyni, hogy a testünk visszanyerje az elvesztett energiákat. A folyamatos edzésben tartás persze elengedhetetlen, aztán persze ott van a mentális felkészülés. Össze kell rakni a sok pici láncszemet, hogy összeálljon egy egésszé – csapatostól, energiástól, képességestől. Ez egy nagyon nagy dilemma, hogy össze tud-e állni ez a nagy kártyavár. Mert a kártyákból lehet szép nagy várat építeni, de legtöbbször csak lapok. Én ezeket a lapokat mindig igyekszem összerakni, hogy egy évben 1-2 alkalommal sikerüljön egy szép nagy kártyavárat építeni, és így az ilyen horderejű versenyeket végig tudjam csinálni.” – adta meg a választ Szőnyi Ferenc.

fotó: Hell Energy