Szoros vereséggel kezdett a magyar férfi röplabda-válogatott

A magyar férfi röplabda-válogatott 3-2-re kikapott a vendég Macedónia legjobbjaitól az Európa-bajnoki selejtezősorozat első, szerdai fordulójában.

Az első játszmájában a hazai csapat végig hátrányban volt, és bár a hajrában többször is egy pontra zárkózott, végül alulmaradt.

A második szettet jobban kezdte a román Bogdan Tanase irányította, az európai ranglistán 31. magyar együttes, így egészen a hajráig előnyben volt. Az utolsó percekben a Nikola Gjorgiev vezette, ranglista-21. macedónok fordítottak, így egy óra után már kétszettes hátrányban volt a házigazda.

A harmadik játékrészre fordult a kocka: ezúttal a rivális vezetett sokáig, ám a hajrában a magyarok Pádár Krisztián pontjainak köszönhetően ellenfelük fölé kerekedtek, azaz szépítettek.

A negyedik játszma is fej fej melletti, végletekig szoros küzdelmet hozott, az ismét egálról induló (20-20) végjátékot ezúttal is a hazai csapat bírta jobban, így egyenlített.

A döntő felvonásban is maradt a korábban látott kiélezett csata, amikor 12-12-nél a játékvezetők nagyot tévedtek a magyarok kárára: Pádár ütésénél a macedón feladó, Filip Despotovski szándékosan megragadta és lefelé meghúzta a hálót, ezt a második játékvezető nem vette észre, a vezetőbíró pedig azt hitte, a magyar ütő ért a támadásnál a hálóhoz, így a macedónoknak ítélte a pontot. Ettől kezdve már csak a rivális vezetett, és nem sokkal később Gjorgiev pontjával lezárta a mérkőzést.

A találkozó legeredményesebb játékosa Nikola Gjorgiev volt 42 ponttal.

A magyar válogatott augusztus végéig még három mérkőzést játszik, a maradék két találkozóra januárban kerül sor.

A selejtezőből a csoportelsők mellett az öt legjobb második jut ki az Eb-re úgy, hogy a négycsapatos csoportok utolsó helyezettjei elleni eredményeket nem veszik figyelembe.

A jövő évi Európa-bajnokságot négy országban, Belgiumban, Franciaországban, Hollandiában és Szlovéniában rendezik szeptember 12. és 29. között.

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem sportcsarnokában rendezett két és fél órás találkozó minden szettje a lehető legkisebb, kétpontos különbséggel dőlt el.

A magyar válogatott a vasárnapi, második fordulóban Svájcba utazik.

Eredmény, Európa-bajnoki selejtező, F csoport, 1. forduló:
Magyarország-Macedónia 2-3 (-23, -23, 23, 23, -14)
a legeredményesebb magyar pontszerzők: Pádár 19, Gergye 14, Szabó A. 13

A csoport másik mérkőzésén:
Ukrajna-Svájc 3-0 (16, 16, 20)

A magyarok további programja:
augusztus 19., vasárnap: Svájc-Magyarország, Schönenwerd 17.45
augusztus 22. szerda: Ukrajna-Magyarország, Zaporizsje 18.00
augusztus 25., szombat: Magyarország-Ukrajna, Nemzeti Közszolgálati Egyetem Sportcsarnoka 18.30
január 5/6., szombat/vasárnap: Magyarország-Svájc
január 9., szerda: Macedónia-Magyarország

(MTI)

MTI Fotó: Kovács Tamás