Születésnapján, az olimpia napján avatják Kárpáti György síremlékét

2021. június 23-án 11 órakor a Farkasréti temetőben avatják fel az olimpiai bajnok vízilabdázó, Nemzet Sportolója címet is viselő dr. Kárpáti György síremlékét. Az egykori pólós legenda idén lenne 86 esztendős…

Magyar Olimpiai Bizottság hivatalos honlapjának közlése szerint Kárpáti György 1935. június 23-án, az olimpia nemzetközi napján – a Nemzetközi Olimpiai Bizottság megalakulásának évfordulóján – született. A Budapesten június 17-én, hosszantartó betegségben elhunyt klasszis azon az évfordulón hunyt el 2020-ban, amikor 1989-ben a demokratikusan választott MOB elnökségének tagjai közé választották.

A június 23-ai síravatáson a Nemzeti Örökség Intézet szeretettel vár mindenkit, aki tisztelte és szerette Kárpáti Györgyöt. A NÖRI meghívójában kitér rá, hogy az eseményen fekete öltözet nem szükséges.

Dr. Kárpáti György négyszeres olimpikon. Helsinkiben, Melbourne-ben és Tokióban volt az olimpiai bajnok magyar válogatott tagja, Rómában bronzérmet nyert csapatával. Európa-bajnokságokon háromszor is felállhatott a dobogó tetejére. Universiádékon vízilabdában arany-, ezüst- és bronzérmet nyert; úszásban második és harmadik helyezést jegyez. Edzőként 1976-ban Montreálban Gyarmati Dezső szövetségi kapitány segítőjeként is aranyérmesnek mondhatta magát. Sportvezetőként irányította az FTC vízilabda-szakosztályát, elnökségi tag volt a Magyar Olimpiai Bizottságban, a Magyar Vízilabda Szövetségben és a Ferencvárosban. A Magyar Halhatatlan Sportolók Egyesületét haláláig elnökölte, a MOB tiszteletbeli tagja volt.

Életútják, eredményességét MOB Olimpiai Aranygyűrűvel, MOB-érdeméremmel, NOB-elnöki különdíjjal és a Nemzet Sportolója-címmel is elismerték; a főváros – mely díszsírhelyet biztosít – díszpolgári címet adományozott neki.

 

fotó: Róth Tamás