Szvitacs Alexa és Pálos Péter is aranyérmet szerzett Csehországban!

Az Európa-bajnokság előtti felvezető versenynek is tekinthető ostravai Czech Openen a magyar para-asztaliteniszezők két aranyérmet is szereztek egyéniben Szvitacs Alexa és Pálos Péter révén.

A Magyar Asztalitenisz Szövetség vasárnap esti közlése szerint Szvitacs Alexa bő egy évvel az után, hogy elvesztette a bal alkarját és a lábujjait, először vett részt paraversenyen. Előtte viszont még várt rá egy fontos esemény, Ostravában került sor ugyanis a nemzetközi klasszifikációjára. Bíztunk benne, hogy a 8-as kategóriába kerül – így Arlóy Zsófiával igen ütőképes csapatot alkothattak volna –, ám az orvosi bizottság úgy vélte, hogy kevésbé sérült, ezért a 9-es kategóriában a helye. A döntés elvileg nem volt végleges, a versenyen is figyelték őt, hogy mennyire reális a besorolása. Nos, a végeredmény alapján aligha teszik át a 8-as kategóriába, hiszen rögtön aranyérmet szerzett. A csoportban izzadt meg jobban, mindkét meccsét 3:2-re nyerte meg, aztán az elődöntőben 3:0-val intézett egy thaiföldit, a döntőben pedig 3:1-re múlta felül az orosz Anasztaszija Kosztenevicset.

A hölgyek 4-es kategóriájában csak négyen indultak, így nekik körmérkőzést rendeztek. Molnár Dóra a német és norvég ellenfelét megverte, az orosz Viktorija Szafonovától kikapott, így ezüstérem került a nyakába.

A 10-es, illetve 11-e kategóriában induló Bicsák Bettina és Máté Andrea nem jutott tovább a csoportjából.

A férfiak 1-es kategóriájában három versenyzőnk is indult, de csak Major Endre jutott tovább a csoportjából, Kaiser János és Oszlánczi Kristóf nem nyert mérkőzést. Major a negyeddöntőben 3:0-ra legyőzte a svájci Sylvio Kellert, az elődöntőben azonban nem bírt a végső győztes dél-koreai Dzsu Jung Dével, 3:0-ra kapott ki tőle.

Pálos Pétert első helyen emelték ki a 11-es kategóriában, így gyakorlatilag a papírformát hozta az aranyéremmel. Nem volt sétagalopp a menetelése, ugyanis az elődöntőben, majd a döntőben is döntő szettben diadalmaskodott, utóbbi meccsen a spanyol Eduardo Cuesta ellen.

A mieink ötödik egyéni érmét Berecki Dezső szerezte, aki az elődöntőben a spanyol Juan Bautista Péreztől szenvedett vereséget. A szintén a 9-es kategóriában induló Retter Barnabás egy győzelemmel és két vereséggel zárta a csoportkört.

Urlauber Ádám klasszifikációjára szintén a csehországi verseny előtt került sor, és a hazai szakvezetés reményeivel ellentétben nem az 1-es, hanem a 2-es kategóriába sorolták be. Ő amúgy is csak fél éve foglalkozik komolyabban az asztalitenisszel, nagy elvárásai nem lehettek a mostani tornán magával szemben, de egy szettet így is sikerült nyernie.

A 3-as kategóriában induló Dollenstein János egy győzelemmel és két vereséggel nem jutott tovább a csoportjából.

A 8-as kategóriában Zborai Gyula és Csonka András is feljutott a főtáblára, utóbbi csoportelsőként. Zborai a nyolcaddöntőben a szlovákiai Csejtey Richárdtól kapott ki, míg a 16 között egy thaiföldit kiejtő Csonkát a negyeddöntőben Billy Shilton verte meg döntő szettes mérkőzésen. A brit játékos aztán meg sem állt az aranyéremig.

A vasárnapi csapatversenyek során is örülhettünk szép magyar sikereknek. Zborai a belga Marc-Philippe Ledoux-val és a francia Clément Berthier-vel menetelt a végső győzelemig, míg Pálos a lengyel Marek Chybinskivel. Csonka a 9-es kategóriába „feljátszva” Bereckivel és Retterrel második lett körmérkőzés után.

A nőknél az összevont 9-10-es kategóriában a Szvitacs, Bicsák egység bronzérmes lett.

Ostrava után csak néhány nap jut pihenésre, hiszen szeptember 16-án már kezdődik a svédországi Európa-bajnokság Helsingborgban.

 

fotó: Magyar Asztalitenisz Szövetség