Szvitacs Alexa, Mocsári Bence és Mesteri Viktória a K&H mozdulj! paralimpiai ösztöndíjprogram díjazottjai

Bő három hónap múlva kezdődik a párizsi paralimpia, a kvótaszerzés utolsó hónapjaiban teljes erőbedobással versenyeznek a magyar sportolók, hogy nyár végén ők is ott lehessenek a francia fővárosban. A K&H mozdulj! paralimpiai ösztöndíjprogram révén egy asztaliteniszező és egy triatlonista, valamint a vívókat segítő edző kap elismerést és anyagi támogatást ahhoz, hogy a felkészülésre koncentrálhasson.

Már csak 103 nap van hátra a párizsi paralimpiáig – a magyar sportolóknak így minden energiájukat a felkészülésre kell fordítaniuk a legjobb eredmény elérése érdekében. A legismertebb világversenyre való kijutásért 61 magyar parasportoló szállt versenybe, és fantasztikus teljesítményüknek köszönhetően eddig már 23 kvótát szereztek. Így nyolc sportágban már biztos, hogy képviselik hazánkat, de sok versenyszám esetében júliusban fog kiderülni, szurkolhatunk-e magyar résztvevőnek az augusztus 28-tól szeptember 8-ig tartó XVII. Nyári Paralimpiai Játékokon – hangzott el a pénteki sajtóeseményen.

„A Magyar Paralimpiai Csapat Pénzintézeteként 18 éve követjük nyomon a hazai paralimpiai mozgalom helytállását, azt a lenyűgöző elhivatottságot, eltökéltséget és kiváló teljesítményt, amely követendő példa lehet mindannyiunk számára”

– mondta el Guy Libot, a K&H Csoport vezérigazgatója.

„Ebben a felfokozott, izgalommal teli időszakban bízunk benne, hogy sokat jelent a sportolóknak a K&H mozdulj! paralimpiai ösztöndíj program, amit 2007-ben indítottuk el annak érdekében, hogy egyénileg is segítsük a legkiemelkedőbb sportolókat abban, hogy legfontosabb feladatukra, a legjobb eredmény elérésére koncentrálhassanak. Idén egy asztaliteniszező, egy triatlonista és a női vívókat segítő szakember kapja a fejenként bruttó egymillió forintos támogatást. Nagy örömmel tölt el, hogy az egyik díjazottért már biztos szurkolhatunk Párizsban, de a később záruló ranglisták állása szerint biztos esélye van a másik parasportolónak, valamint a vívóválogatottnak is kijutni a paralimpiára.”

A K&H mozdulj! paralimpiai ösztöndíjprogram fennállása óta az idei nyertesekkel együtt 37 parasportolót és segítőt támogatott, összesen 32 millió forinttal. Az eddig díjazott sportolók közül 9 már biztosan ott lesz Párizsban, és további 8 versenyzőnek is komoly esélye van a kijutásra.

Sportolóink remek formát mutatnak: valamennyi tokiói sportágban Párizsba is reális a kijutás, emellett valamennyi tokiói éremszerző sportágban Párizsban is reális az éremszerzés. Nagy öröm számunkra továbbá, hogy olyan sportágakban is lesz paralimpiai résztvevőnk, amelyekben nem voltunk jelen az elmúlt paralimpiákon, így nemcsak sportolói létszámban mutat emelkedést a Magyar Paralimpiai Csapat, hanem a sportági sokszínűség is növekszik. A sportolói teljesítmény ilyen magas szinten történő fenntartása nem valósulhatna meg az olyan elkötelezett támogatók nélkül, mint a K&H, amiért csak hálásak lehetünk!

– emelte ki Szabó László, a Magyar Paralimpiai Bizottság elnöke.

Felhívta a figyelmet arra is, hogy két cikluson belül a paralimpiákon résztvevő országok száma várhatóan utoléri az olimpián résztvevőkét, hazánknak pedig ebben a turbulens időszakban kell helytállnia és szállítania tovább az eredményeket. A privát és pénzügyi szektorral megvalósuló együttműködések ebből a szempontból is kulcsfontosságúak.

A K&H mozdulj! paralimpiai ösztöndíjprogram 2024-es díjazottjai:

Felnőtt kategória: Szvitacs Alexa, asztalitenisz

Fiatalon szeretett bele a sportágba, az épek között korosztályos viadalokat nyert. 2018-ban toxikussokk-szindróma következtében amputálni kellett lábujjait és bal karját könyöktől lefelé. Már a betegágyon megfogadta, hogy paralimpiai bajnok lesz. Műtétje után 9 hónappal már para Európa-bajnokságot nyert, amivel kvótát szerzett a tokiói paralimpiára, ahol harmadik helyezést ért el. 2022-ben aranyérmes lett a para-asztalitenisz világbajnokságon saját kategóriájában. 2023-ban egyéniben és női párosban ezüst-, vegyes párosban pedig bronzérmet nyert a franciaországi para-asztalitenisz világkupa-viadalon és az Európa-bajnokságon is dobogós helyezést tudott szerezni egyéniben és párosban is. Az idei világkupa versenyeken 4 arany-, 5 ezüst- és 3 bronzérmet gyűjtött eddig. A ranglista élmezőnyében lévő sportoló biztosan indul a párizsi paralimpián egyéniben és női párosban is.

Reménység kategória: Mocsári Bence, triatlon

(Mocsári Bence nem volt a sajtóeseményen, a díját Boronkay Péter, a Magyar Triatlon Szövetség paratriatlon-szakágának vezetője vette át)

A fejlődési rendellenességgel született sportoló 2012-ben, a Londoni Paralimpiai Játékokat nézve döntötte el, hogy paralimpiai bajnok lesz. Előbb visszatért kisgyermekkori sportjához, az úszáshoz, majd 2018-ban triatlonozni kezdett. Már abban az évben bronzérmes lett a Madeirán rendezett paratriatlon világkupán, de végül nem jutott ki a tokiói paralimpiára. 2021-ben több világkupán is dobogóra állhatott, a pontavedrai világbajnokságon negyedikként, az Európa-bajnokságon hatodikként ért célba. Idén a paratriatlon világbajnoki sorozat első versenyén ezüstérmes lett, pár nappal ezelőtt a japáni világkupán pedig a negyedik helyen végzett. A sportoló júliusig vesz részt kvalifikációs versenyeken, jó esélyei vannak kijutni a paralimpiára. Mivel a sajtóesemény időpontban is egy üzbegisztáni versenyen vett részt, a díját Boronkay Péter, a Magyar Triatlon Szövetség paratriatlon-szakágának vezetője vette át.

Segítő kategória: Mesteri Viktória, vívás

Az ép vívók körében is megbecsült Mesteri Viktória nemcsak eredményeiről, de elkötelezett edzői munkájáról is ismert. Viktória az épek versenyében a Magyar Egyetemi-Főiskolai Vívó Országos Bajnokságon aranyérmet szerzett, majd 2023-ban a felnőtt vívóválogatott tagjaként az Európa-bajnokságon is részt vett. Nemcsak saját, de mások sikereiért is keményen dolgozik, hiszen már több éve jelen van a kerekesszékes vívók mellett. Kezdetben az Újpesti Torna Egylet színeiben támogatta a paralimpiai ezüst- és bronzérmes Dani Gyöngyit és Krajnyák Zsuzsannát. A tokiói paralimpia óta már a Törekvés SE parasportolóit segíti, és Zsuzsanna mellett Hajmási Éva és Mező Boglárka paralimpiai érmes vívók felkészítésében is szerepet vállal.

Galéria:

Fotók: Sportmenü / Kárpáti Balázs