Tamberi-show a Nemzeti Atlétikai Központban

Három tokiói olimpiai bajnok nyert kedden, míg női diszkoszvetésben meglepetés született kedden a budapesti atlétikai világbajnokságon.

Férfi magasugrásban a társbérletben tokiói olimpiai bajnok katari Mutaz Essa Barsim és az olasz Gianmarco Tamberi párharcára lehetett számítani. A 2,33 méteres magasságot mindketten átjutottak, de ekkor még akadt három vetélytársuk. A szám showmanjének számító Tamberi, aki ezúttal is félig leborotvált szakállt viselt, a 2,36 méteren elsőre átjutott, egyedüliként a mezőnyből. Barsim háromszor hibázott, Tamberin kívül csak az amerikai JuVaughn Harrison maradt versenyben egyéni csúcsát beállítva.

A 2,38-on Harrison mindháromszor hibázott, így Tamberi már győztesként futhatott neki utolsó ugrásának, majd elszaladt a léc alatt a közönség derültségére, és ment ünnepelni. Az olasz atléta az olimpiai és az Eb-arany mellé a vb-címet is begyűjtötte.

Női 1500-on a favorit a kétszeres olimpiai és kétszeres világbajnok Faith Kipyegon volt. A 29 éves kenyai futó fantasztikus formában érkezett a magyar fővárosba: június 2-án Firenzében 1500 méteren (3:49.11 perc), június 9-én Párizsban 5000 méteren (14:05.20 p), majd július 21-én Monacóban 1 mérföldön (4:07.64 p) is világcsúcsot döntött. Esélyeit növelte, hogy elsőszámú kihívója, a kétszeres ötkarikás bajnok Siffan Hassan szombaton bukott 10 ezer méteren, és kérdés volt, mennyire tudta feldolgozni, hogy így vesztette el az aranyérmet. A rajt után Kipyegon az élre állt, Hassan viszont a mezőny végén kocogott. A kenyai az utolsó körre fokozta a tempót, ellépett a többiektől és magabiztos rajt-cél győzelmet aratott. Hassan is megindult az utolsó 200 méteren, de csak harmadik helyig tudott feljönni, s az etióp Diribe Welteji mögött futott be.

Női diszkoszvetésben az amerikai Valarie Allman idén egyedül dobott 70 méter felett, és a tokiói olimpiai bajnok az ötödik sorozatig vezetett is. Ekkor azonban honfitársa, Laulauga Tausaga 69,49 méterrel túldobta, és meglepetésre megnyerte a vb-t. A londoni és riói ötkarikás aranyérmes horvát Sandra Perkovic csak ötödik lett.

Férfi 3000 m akadályon a címvédő és tokiói olimpiai bajnok Szufian el-Bakkali fölényesen nyert 8:03.53 perccel.

Kozák elődöntős, Kerekes és Tóth búcsúzott

Kozák Luca továbbjutott, Kerekes Gréta és Tóth Anna kiesett 100 m gáton kedden a budapesti atlétikai világbajnokságon.

A férfi kalapácsvetés mellett ez a szám volt az, amelyben a maximális számú három magyar versenyző indult. Közülük Kerekes Gréta mutatkozott be elsőként, aki az első futamban kapott helyet. Az öt előfutamból az első négy helyezettek mellett a további négy legjobb idő tulajdonosa folytathatja szereplését a szerdai elődöntőben.

A 2019-es Európa Játékokon harmadik Kerekes idén érte el 12.92 másodperces egyéni csúcsát, amely azonban a leggyengébb volt futamában. A debreceni sprinternek egy vetélytársát sikerült megelőznie, 13.09-cel hetedikként ért célba, így kiesett.

Nem az idő a legfontosabb, persze meg lehetett volna koronázni a karrieremet egy egyéni csúccsal a hazai világbajnokságon, hanem ez az érzés, amikor ennyi ember előtt bemutatnak, és 30 éves vagyok, de még sose kaptam ennyi szeretetet

– mondta a vegyes zónában a futam után Kerekes, aki azt is kiemelte „mindig is büszke voltam arra, hogy magyar vagyok, de most azt éreztem, hogy a nézők is büszkék rám„.

Kerekes után következett az Eb-ezüstérmes Kozák Luca, aki egyértelműen a továbbjutás reményében állt rajthoz. Futamában kapott helyet a dohai világbajnok amerikai Nia Ali és a lengyel Pia Skrzyszowska, aki tavaly Kozák előtt szerezte meg Münchenben az Eb-aranyat.

A két esélyes, valamint Kozák és a dél-afrikai Marione Fourie féltávtól ellépett a többiektől, innentől nem volt kérdés, hogy ők jutnak tovább helyezéssel. Kozák negyedikként 12.71 mp-cel, idei legjobbjával biztosította helyét az elődöntőben. Mindössze két századdal maradt el országos csúcsától és a 15. helyen került a 24 közé.

Az volt a cél, hogy egy koordinált futást csináljak és ne görcsöljem el, hiszen ez egy technikai szám, és amikor az ember görcsösödik, akkor szokott általában rontani. Azt is figyeltem, hogy ne vigyen el a hév, mivel a Nia és a Pia is nagyon közel volt, inkább próbáltam a saját ritmusomat futni. Éreztem, hogy a környezetemben nincs mögöttem senki, így nem is kellett nagyon erőlködnöm a végén

– hangsúlyozta Kozák Luca.

Az U20-as vb-n és az idei U23-as Eb-n egyformán bronzérmes Tóth Anna számára a megmérettetés volt a cél az elit vb-mezőnyben. A 19 éves tehetség nem kapta el a legjobban a rajtot, de a táv felétől jól jött fel, és három ellenfelét is maga mögé utasította, 12.95 mp-es idejével pedig mehetett a Q szobába, ahol az idővel továbbjutásra esélyesek várakoznak. A következő futamban azonban eldőlt, hogy búcsúzott.

Elégedett vagyok, de titkon szerettem volna egyéni csúcsot vagy ahhoz közelit futni, ami sajnos nem sikerült. Csalódott viszont semmiképpen sem lehetek, mivel 13 másodperc alatt futottam, és idén már stabilan tudom hozni ezt az időt, ami tavaly még nem ment. Szerettem volna büszkén képviselni a hazámat, ez pedig szerintem sikerült

– fogalmazott Tóth Anna.

Az előfutamban Kendra Harrison volt a leggyorsabb, az olimpiai ezüstérmes amerikai 12.24 mp-cel minden idők negyedik legjobb eredményét érte el. Biztosan, 12.48-cal nyerte futamát Tobi Amusan is. A nigériai világcsúcstartó (12.12) vb-indulása sokáig kérdéses volt, mivel három doppingellenőrzést is kihagyott, de végül felmentették.

Huller és Vindics kiesett 800-on

Huller Dániel és Vindics Balázs kiesett 800 méteren a budapesti atlétikai világbajnokságon kedden.

A tavalyi müncheni Eb-n elődöntős Huller Dániel az előfutamban bátran bekezdett, az élmezőnyben helyezkedett, sőt az első kör végén a második helyen futott. Ezt a pozícióját még fél körön át tartotta, de a célegyenesre fordulva sorra mentek el mellette a többiek. A húszéves futó már nehezebben mozgott, végül 1:47.41 perccel hetedikként ért célba.

Hatszáz méterig úgy sikerült futni, ahogy terveztem, de az utolsó 200 méteren sajnos elúszott. Lehet, hogy ezt most elizgultam, de nagyon jól esett, hogy ilyen sok magyar szurkolt értem, és eleve az óriási számomra, hogy itt lehettem a világbajnokságon 22 évesen. Ez nagyon jó tanulópénz volt, akár egy olimpiára, akár a következő világversenyekre

– mondta az MTI-nek Huller Dániel, aki annyira elkészült az erejével, hogy az orvosok támogattak le a pályáról.

A hét futamból az első három helyezettek mellett további három hely volt kiadó idővel.

Vindics Balázs, aki idén futotta 1:45.91 perces legjobbját, a hetedik, azaz utolsó futamban indult, így pontosan tudhatta, milyen idő kell a továbbjutáshoz. Az idei fedett Eb-n elődöntős esetében ez azt jelentette, hogy meg kell javítania egyéni csúcsát. A mezőny alaposan bekezdett, az újpesti atléta a hatos élboly mögött futott. Az első kör végén egyre jobban befogta őket, majd 600 méternél előrejött egészen a harmadik helyig. Ez azonban korainak bizonyult, a hajrában nem tudta tartani pozícióját, végül ötödik lett 1:47.18 perccel.

Fantasztikus élmény volt, próbáltam a végén izgalmassá tenni a versenyt, de 100 méterrel a vége előtt szembe jött a valóság. Sajnos, még nem vagyok azon a szinten, amelyen szeretnék

– értékelt a futam után Vindics Balázs.

Vindics a 35., Huller a 36. helyen végzett a 61 fős mezőnyben.

Molnár Attila nem jutott döntőbe 400-on

Molnár Attila az elődöntőben búcsúzott 400 méteren kedden a budapesti atlétikai világbajnokságon.

Az FTC versenyzője keddig már két futáson volt túl a Nemzeti Atlétikai Központban, és mindkétszer országos csúcsot ünnepelhetett. A nyitó napon a 4×400-as vegyes váltó tagjaként volt tevékeny részese a magyar rekordnak, mivel első emberként elsőnek adta át váltóbotot. A 400 méter előfutamában pedig saját országos csúcsát döntötte meg 44.84 mp-cel.

WA Budapest 2023

Az elődöntőben Molnár a kilences pályán futott az olimpiai és kétszeres világbajnok dél-afrikai Wayde Van Niekerk mellett. A fináléba az első két helyezettek mellett a további két legjobb időt elérő atléta került. A 21 éves magyar versenyző szokásához híven bátran bekezdett, Van Niekerk a második kanyarban érte utol. A célegyenesre fordulva is maradt Molnárnak ereje, de az utolsó méterekre elfáradt, és 45.02 mp-es idővel hatodikként ért célba.

Nagyon elfáradtam, szívem-lelkem benne volt, sajnos ez most ennyire volt elég, de kiadtam magamból mindent

– mondta az MTI-nek Molnár Attila, majd hozzátette

szerettem volna megajándékozni a közönséget egy döntővel, ezért van bennem hiányosság, de örülök annak, amit elértem„.

Ha távra lebontanánk ezt a futást, akkor körülbelül egy méterrel később értem be, mint az előfutamban, ami, ha kifeszítünk egy 400 méter hosszú egyenest, akkor nem olyan sok, de most mégis óriási

– hangsúlyozta az országos csúcstartó.

A budapesti atlétikai világbajnokság keddi dobogósai:

női 1500 m, világbajnok:
Faith Kipyegon (Kenya) 3:54.87 p
2. Diribe Welteji (Etiópia) 3:55.69
3. Sifan Hassan (Hollandia) 3:56.00
Vindics-Tóth Lili Anna az előfutamban kiesett.

női diszkoszvetés, világbajnok:
Laulauga Tausaga (Egyesült Államok) 69,49 m
2. Valarie Allman (Egyesült Államok) 69,23
3. Bin Feng (Kína) 68,20
Kerekes Dóra kiesett a selejtezőben.

férfi 3000 m akadály, világbajnok:
Szufian el-Bakkali (Marokkó) 8:03.53 p
2. Lamecha Girma (Etiópia) 8:05.44
3. Abraham Kibiwot (Kenya) 8:11.98

férfi magasugrás, világbajnok:
Gianmarco Tamberi (Olaszország) 2,36 m
2. JuVaughn Harrison (Egyesült Államok) 2,36
3. Mutaz Essa Barshim (Katar) 2,33
Török Gergely kiesett a selejtezőben.

 

fotó: Sportmenü / Halmágyi Zsolt