Társadalmi egyenlőség kell a sportban is

Négy hónap van csupán hátra a 2021. augusztus 24. – szeptember 5. közötti időpontra átütemezett Tokiói Nyári Paralimpiai Játékokig, így a sportolók számára most mindennél fontosabb a közönség szurkolása, biztatása. De nemcsak erre van szüksége a parasportolóknak, hanem arra is, hogy meglássuk a teljesítményük mögötti valódi értéket. Ami nem valami szuperképesség, hanem az az elszántság, kitartás és bátorság, ami bármelyik élsportolót jellemez – buzdít mindenkit a K&H, a Magyar Paralimpiai Bizottság ezüst fokozatú támogatója, a Magyar Paralimpiai Csapat Pénzintézete.

1964-ben éppen Tokió volt az első helyszín, ahol hivatalosan használták a paralimpiai elnevezést, ma pedig már 22 sportágban és többszáz számban mérhetik össze erejüket, gyorsaságukat és ügyességüket a paralimpikonok – írták a keddi közleményben. Magyar versenyzők 1972 óta vesznek részt a paralimpiai játékokon, amelyre idén eddig 15 visszaigazolt kvótája van a Magyar Paralimpiai Csapatnak, és a most tavasszal zajló kvalifikációs versenyek eredményeitől függően közel 50 magyar sportoló részvételére lehet majd számítani.

(Krajnyák Zsuzsanna, MTI Fotó: Koszticsák Szilárd)

Az elmúlt évtizedekben kétségtelenül hatalmas fejlődésen ment keresztül a parasport, hiszen ma már az Év sportolója mellett ugyanúgy helyet kap az Év parasportolója is, a paralimpián és a világversenyeken pedig egyre több sportágban jeleskednek a hazai tehetségek. A kiváló eredmények ellenére azonban a társadalom még mindig inkább a különbözőségeket látja meg, és nem a sporteredményeket. Holott a paralimpikonok különlegessége éppen az az elszántság, kitartás és kiváló teljesítményre törekvés, ami bármelyik élsportolót jellemez. Minden versenyzőt pontosan ugyanaz hajt előre: hogy a lehető legjobb legyen. Ehhez kell megadni mindenki számára a lehetőséget a fejlődésre. Vezető pénzintézetként ugyanis elkötelezettek vagyunk abban, hogy növeljük pozitív hatásunkat a társadalomra, és a közösség aktív tagjaként hozzájáruljunk ahhoz, hogy a tagjai egy befogadó és fenntartható társadalomban egyenlő esélyekkel, teljes életet élhessenek” – mondta el Horváth Magyary Nóra, a K&H kommunikációs ügyvezető igazgatója annak kapcsán, hogy a K&H Csoport 14 éve a Magyar Paralimpiai Bizottság ezüst fokozatú támogatója és a Magyar Paralimpiai Csapat Pénzintézete.

Egyenlőség a társadalomban – egyenlőség a sportban

A társadalom hozzáállása és működése alapvetően meghatározza a sportolók lehetőségeit és elismertségét – vagyis a sport a közösség működésének, a társadalmi változásoknak az egyik legjobb mutatója. Hosszú távon ezért az eredményezhet igazán komoly változást, fejlődést a sportban, ha elfogadjuk, hogy egy sokszínű társadalomban élünk, más és másfajta adottságokkal, a mozgás azonban mindenki számára egyformán fontos és szükséges. Ezt támasztja alá, hogy ahogyan fokozatosan közelebb kerülünk a férfiak és nők közötti egyenlőséghez, úgy csökken egyre inkább a különbség a férfi és női sportok nézőszáma és szponzori bevételei között, amiben a következő években már komoly növekedésre számítanak a szakemberek.

(Tóth Tamás, MTI Fotó: Koszticsák Szilárd)

Ez a növekedési lehetőség a parasportban is ott rejtőzik, és a sport egyik legígéretesebb együttműködési területeként látják a sportközgazdászok. Nem is csoda, hiszen például a Virgin Media brit kutatása alapján a paralimpikonok minden más sportolónál inspirálóbban hatnak a gyerekekre, mégpedig azzal, hogy minden harmadik gyerek számára ők a legbátrabb sportolók (31%), szemben például a focistákkal, akiket csupán a gyerekek 4 százaléka lát így.

Most, amikor csupán négy hónap van hátra a 2021. augusztus 24. – szeptember 5. közötti időpontra átütemezett tokiói paralimpiáig, a sportolók számára mindennél fontosabb a közönség szurkolása – ezzel pedig mindannyian nyerünk! A sportolók biztatást, plusz energiát, mi pedig inspirációt a sportoláshoz, a mindennapokhoz.

 

Fotó: K&H