Tartalékos, de erős magyar csapat utazik a birkózó világkupára

Mint ismert, idén a koronavírus szorításában rengeteg birkózóverseny halasztódott vagy maradt el, így többek között az olimpia küzdelmei és a világbajnokság is. A nemzetközi szövetség (UWW) novemberi döntése alapján a vb helyett egyéni világkupát rendeznek december 12. és 20. között Belgrádban, természetesen speciális egészségügyi intézkedésekkel.

A magyar szövetség tájékoztatása szerint a sportág nagyhatalmai közül néhány nem vállalta a részvételt, Magyarország viszont igen, ám a mi csapatunk sem tud kiállni a legjobb összeállításában különböző okok (betegség, sérülés, felfüggesztett kerettagság, szakmai érvek) miatt. Nem versenyez Belgrádban többek között a világbajnok Sastin Marianna, az Eb-3., U23-as Eb-győztes Galambos Ramóna (nők), a világ- és Európa-bajnok, olimpiai ezüstérmes Lőrincz Tamás, öccse, az Eb-győztes, vb-2., olimpiai 5. Lőrincz Viktor, a vb-1. Kiss Balázs (kötöttfogás), valamint a vb- és Eb-3. Veréb István (szabadfogás) sem.

Ettől függetlenül mindegyik szakágban lesz dobogóesélyes kiválóságunk, így az Európa-bajnok, vb-3. Barka Emese, az Eb-2., U23-as Eb-nyertes Németh Zsanett, a vb- és Eb-győztes Korpási Bálint, az Eb-2., U23-as Eb-1. Lévai Zoltán, a vb-3. Muszukajev Iszmail és az Eb-2. és -3. Ligeti Dániel.

(Bácsi Péter, fotó: MBSZ / Róth Tamás)

A hazai szövetség (MBSZ) szakmai igazgatója, Bácsi Péter általánosságban így indokolta az összeállítást:

A pandémia miatt rendkívül nehezen volt tervezhető az idei év, komoly kihívások elé állította a szövetségi kapitányokat, edzőket, a szövetség vezetőit és természetesen a versenyzőket is. Az év eleji sokk után, miszerint elmaradnak az olimpiai kvalifikációs versenyek, majd nem sokkal később bejelentették, hogy a tokiói játékokat is elhalasztják, sokakban merült fel kérdés: mi is az idei év célja fő célja? A szokatlanul eseménytelen tavaszi és nyári időszak után, a nyár vége felé kezdett felcsillanni a remény, hogy nem maradunk világversenyek nélkül, kiírták az utánpótlás-események, valamint a felnőtt világbajnokság dátumait. Az öröm korainak bizonyult, hiszen az ősz folyamán sorozatosan törölték az utánpótlás korosztályok kontinens- és világbajnokságait. Végül a felnőtt világbajnokság helyett, változatlan időpontban egyéni világkupa megrendezése mellett döntött a nemzetközi szövetség. Sajnos a koronavírus-járvány a mi sportágunkat sem kerülte el, az utazó csapatok összeállítását nagyban befolyásolta ez a tényező is. Az előzetesen tervezett csapatból többen is lebetegedtek, ezért nem lehetnek ott Belgrádban. Mindemellett figyelembe kellett venni az egyéni, hosszútávú célokat is, hiszen a versenyzők más más céllal vágnak neki a jövő évnek, például akinek van már olimpiai kvótája, s akinek még nincs. 2021 eleje igencsak sűrűnek ígérkezik, januárban nemzetközi versenyek tömkelege, februárban Európa-bajnokság, márciusban pedig a budapesti európai kvalifikációs verseny szerepel a versenynaptárban. A felkészülési tervek összeállítását tovább nehezíti, hogy a világkupa időpontja egybeesik a téli alapozó időszak kezdetével. Az induló versenyzők helyzetét viszont némiképp könnyíti, hogy két kiló súlyengedmény van a versenyen.

A szövetségi kapitányok javaslata alapján kijelölt magyar csapat az egyéni világkupára:

Nők: Barka Emese (57 kg), Szél Anna (62), Németh Zsanett (76)

Kötöttfogás: Kecskeméti Krisztián (60 kg), Torba Erik (63), Váncza István (67), Korpási Bálint (72), Lévai Zoltán (77), Lévai Tamás (82), Takács István (87), Szőke Alex (97)

Szabadfogás: Halidov Gamzatgadzsi (57 kg), Wilhelm Richárd (61), Muszukajev Iszmail (65), Antal Dániel (70), Kuramagomedov Murad (74), Vida Csaba (79), Ligeti Dániel (125)

A viadal technikai igazgatója az MBSZ ügyvezető alelnöke, a UWW-büró tagja, Bacsa Péter lesz, aki a 2019-es nur-szultani vb-n már ellátott hasonló feladatot, s a tokiói olimpián is ez vár majd rá. A magyar bírói kart Pál Szabolcs és Palásti Tibor képviseli a világkupán.

Fotó: MBSZ