Tartalékos magyar női röplabda-válogatott játszik a Nemzetek Ligájáért Peruban

Több kulcsjátékosát is nélkülözi a magyar női röplabda-válogatott, amely a nemzetközi szövetség (FIVB) legrangosabb sorozatába, a Nemzetek Ligájába jutásért játszik magyar idő szerint péntektől hétfőig Peruban.

A belga Jan De Brandt irányította nemzeti csapat az Európa Ligában elért második hellyel szerzett jogot arra, hogy öt másik válogatott – a házigazda perui mellett az EL-győztes bolgár, az ausztrál, a kolumbiai és a Puerto Ricó-i együttes – társaságában megküzdjön a győzelemért. A hatcsapatos torna legjobbja megmérkőzhet az idei Nemzetek Ligája leggyengébb együttesével, az argentin válogatottal: az oda-visszavágós párharc győztese jövőre a NL-ben szerepelhet.

Az egyébként sem egyszerű kvalifikációs folyamatot nehezíti, hogy a magyar együttes meglehetősen tartalékos felállásban, mindössze kilenc röplabdázóval utazott el hétfő hajnalban Dél-Amerikába: az Európa Liga-ezüstérmes csapatból Szakmáry Gréta, Sándor Renáta, Tálas Zsuzsanna, Lékó Lilla, Németh Anett és Szűcs Kinga sem szerepel a tornán.

A magyar szövetség (MRSZ) MTI-hez eljuttatott közleménye szerint a szervezet nagyszerű eredménynek tartja, hogy a női válogatott részt vehet a tornán, és „épp ezért a sűrű bajnoki, majd a feszített Európa Liga-program ellenére – ellentétben más országokkal – a perui tornán való részvétel mellett döntött, még ha sérülések, valamint egyéb problémák miatt a válogatott nem is tud teljes kerettel nekivágni a megmérettetésnek”.

A mezőnyt – melyből Kazahsztán a torna előtt nem sokkal visszalépett – a világranglistán elfoglalt helyezés alapján két csoportra osztották, a magyarok a házigazdával és Kolumbiával kerültek azonos hármasba. A két csoport első és második helyezettje magyar idő szerint vasárnap hajnalban elődöntőt játszik, az elődöntő két győztese pedig megmérkőzik egymással az aranyéremért, és az Argentína elleni párosmeccsért.

A torna esélyese a bolgár csapat mellett a házigazda perui válogatott, a magyar csapat számára – ebben a tartalékos felállásban – a tisztes helytállás a cél.

A magyar válogatott perui programja (magyar idő szerint):

június 22., péntek:
Magyarország-Kolumbia 2.00

június 23., szombat:
Magyarország-Peru 2.00

A válogatott kerete:
Bagyinka Fanni (feladó, Hungast-Haladás), Bleicher Réka (feladó, UTE), Dékány Bernadett (ütő, Saguella Tema Monza), Molcsányi Rita (liberó, Linamar-Békéscsabai RSE), Nagy Eszter (center, Linamar-Békéscsabai RSE), Pekárik Eszter (center, Linamar-Békéscsabai RSE), Pintér Andrea (center, Jászberény VT), Szedmák Réka (ütő, Linamar-Békéscsabai RSE), Villám Lilla (ütő, Fatum-Nyíregyháza)

(MTI)

fotó: Sportmenü / Róth Tamás