Teljes egyetértés a MOB közgyűlésen

Lezajlott a MOB első közgyűlése a tavaszi tisztújítás óta. A napirendi pontok között a 2018-as phjongcshangi téli olimpia, a győri EYOF és az alapszabály módosítása szerepelt.

A napirendi pontokat egy már hagyománnyá váló szomorú esemény előzte meg,  az olimpiai mozgalom jelenlévő tagjai megemlékeztek a hazai sportélet május óta elhunyt kiemelkedő személyiségeiről. Május 23-án, 61 éves korában elhunyt Széles Sándor mesteredző, több világklasszis, olimpiai, világ- és Európa-bajnok úszó, többek között a londoni bajnok Gyurta Dániel egykori edzője. Életének 92. esztendejében, május 31-én hunyt el Szondy István olimpiai és világbajnok öttusázó. A háromszoros olimpikon a helsinki olimpián csapatban arany-, egyéniben bronzérmet nyert. Később edzőként dolgozott. A magyar öttusa örökös bajnoka, 2012-ben Magyar Fair Play-diploma Életmű-elismerést kapott. Nyolcvan esztendős korában elhunyt Rudasné Antal Márta, háromszoros olimpikon atléta, a tokiói olimpia gerelyhajító-versenyének ezüstérmese, a Vasas elnökségének tagja, az atlétika-szakosztály elnöke. Augusztus 18-án, 81 éves korában hunyt el Bánhegyi Lászlóné Mossóczy Lívia világ- és Európa-bajnok asztaliteniszezőErnst József, napjaink egyik legnagyobb lovassport krónikása, augusztus 19-én, életének 83. évében hunyt el. A lovas szakíró kiadványaiban kiemelten foglalkozott az olimpikon lovasokkal. Augusztus 31-én, 88 évesen hunyt el dr. Árky Nándor, a Sportkórház sebész főorvosa, majd főigazgatója, a MOB tagja, az MLSZ és a Vasas SC elnökségi tagja. 88 esztendősen, október 9-én elhunyt Tóth II. József világbajnoki ezüstérmes labdarúgó, az Aranycsapat egykori tagja.

MOB_kozgyules04_Kulcsar_Gyozo_Kulcsar_Krisztian_20171014_sportmenu

Kulcsár Krisztián MOB-elnök beszámolójában gratulált a közelmúlt jelentős hazai nagy sporteseményeinek megszervezéséhez, és a magyar sportolók eredményeihez: a győri EYOF-hoz, a FINA vizes vb-hez, a judo vb-hez, a vitorlás finn vb-hez, a szörf Eb-hez, a rövidpályás gyorskorcsolya világkupához, a tenisz Davis-kupa, a férfi kosárlabda Eb, a kajak-kenu, a vívó, az atlétikai, az evezős, az öttusa és a karate világbajnokság és a birkózó Eb sikereihez. A sportvezető elmondta, a hazai rendezésű események jellemzően a magyarországi olimpiarendezés reményében lettek megpályázva, és kitűnően vizsgáztak. Külön gratulált a győri EYOF szervezőbizottságának, a győri önkormányzatnak és Borkai Zsolt polgármesternek. Beszámolt arról is, hogy erős bizottságok kezdték meg munkájukat a MOB-on belül, a legtöbb már megalakult, hamarosan a többi is az olimpiai mozgalom szolgálatába fog állni, csakúgy, mint az újjáalakult Magyar Olimpiai Akadémia. A MOB első embere, Kulcsár Krisztián a közgyűlés elején tartott beszédében azt mondta, hogy a nyári magyarországi nemzetközi sportesemények pazarul sikerültek. Külön kiemelte ezek közül a győri Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivált (EYOF), amelynek a nemzetközi visszhangja szerinte egészen ragyogó volt, és mindezért gratulált elődjének, Borkai Zsoltnak. Arról is beszélt, hogy befejezéshez közeledik a Magyar Olimpiai Bizottság elnökváltást követő átvilágítása, és kijelentette: „a KPMG anyaga meg fogja erősíteni, hogy a MOB működése korábban is megnyugtató volt„.

MOB_kozgyules13_20171014_sportmenu

Kulcsár Krisztián gratulált dr. Aján Tamásnak, akit újra megválasztottak a Nemzetközi Súlyemelő Szövetség elnökének és Gallov Rezsőnek, aki hamarosan az Európai Olimpiai Bizottság sportvezetői kitüntetését fogja átvenni. A MOB elnöke beszámolt a limai NOB-közgyűlésről is, a 2024-es és ’28-as eredmények tekintetében azt mondta, magyarországi olimpiarendezés 2032 előtt nem reális, és kiemelten fontosnak tartja a társadalmi konszenzust, összefogást. „A MOB továbbra is elkötelezett a magyarországi olimpiarendezés mellett, tesszük a dolgunkat, a közvéleményt pedig az ügy mellé kell állítani.” A koreai válságra utalva a phjongcshangi téli olimpiáról megnyugtatóan beszélt.

MOB_kozgyules16_Dr_Szabo_Tunde_20171014_sportmenu

Dr. Szabó Tünde, sportért felelős államtitkár is jelen volt az eseményen:
Fantasztikus sikereket értünk el idén, mind az élsportban, mind az utánpótlás-nevelés terén, és a hazai- illetve nemzetközi rendezésű világeseményeken is. Ehhez elengedhetetlen a biztos, támogató szakmai háttér és az együttműködés. A MOB-nak ebben kiemelt szerepe van, amelynek alapja hogy értékrendünket, feladatainkat, jól körülhatárolt módon határozzuk meg, majd az eltelt idő, a tapasztalatok alapján, újra és újra felülvizsgáljuk, ha pedig szükséges módosítsuk azokat. Ezért is volt fontos, hogy a mai Közgyűlésen módosítsuk a Magyar Olimpiai Bizottság Alapszabályát, amelyet széleskörű szakmai egyeztetések előztek meg.

Biztos vagyok benne, hogy a MOB a módosításokat követően még hatékonyabban tudja feladatait ellátni és a magyar sport eredményességéért dolgozni.

Sok sikert kívánok ehhez a munkához Elnök Úrnak és a MOB elnökségi tagjainak!

Ezután következhetett az első napirendi pont,amely során a MOB-tagság változásairól döntöttek, így megválasztották a Magyar Vitorlás Szövetség részéről Fináczy Györgyöt, Litkey Farkast, a MOB elnökségének delegálásával dr. Tállay Andrást, Virág Lajost és Varga Sándort, majd Pakucs Jánost beválasztották a Felügyelő Bizottságba.

MOB_kozgyules19_Dr_Nagy_Zsigmond_20171014_sportmenu

Dr. Nagy Zsigmond nemzetközi igazgató, a phjongcshangi téli olimpia magyar csapata vezetőjének felszólalása után elfogadták a 2018-as téli olimpián résztvevő Magyar Olimpiai Csapat és küldöttség összetételét. Elmondta, történelmi esemény lesz, hogy a ’88-as szöuli után 30 évvel újra olimpiát rendeznek Dél-Koreában. Ismertette a várható magyar vonatkozású sportágakat, indulókat, majd hangsúlyozta a doppingellenes felkésülés, részvétel, a zéró tolerancia elvét. Kiemelte, hogy sífutásban Kónya Ádám érte el az A-szintet, valamint a műkorcsolyázó Tóth Ivett szerzett a nemzetnek kvótát. A február 9. és 25. között Dél-Koreában rendezendő téli olimpián a magyar csapatot legalább 10, legfeljebb 22 versenyző alkotja majd, és 16 kísérő teszi teljessé a delegációt. A legtöbb magyar sportoló – várhatóan a maximális 10 – rövid pályás gyorskorcsolyában indulhat, de a remények többen rajthoz állhatnak sísportben, és a nagypályás gyorskorcsolyázó Nagy Konrád kvalifikációja is reményteljes.

MOB_kozgyules21_Fabian_Laszlo_20171014_sportmenu

Fábián László sportigazgató a győri EYOF-ról tartott beszámolót, amelyet a tagok szintén egyhangúlag fogadtak el. Fábián büszkén emlékeztetett arra, hogy a júliusi eseményen Európa ötven országa képviseltette magát, ezzel az eddigi legnépesebb EYOF volt, amelyen közel 2600 versenyző és 800 kísérő vett részt, és 130 versenyszámban avattak bajnokot.

A sportigazgató jelezte, hogy a magyar csapat 13 arany-, 14 ezüst- és 14 bronzéremmel az éremtáblázat harmadik helyén zárt, ezzel túlszárnyalta az addig csúcsot jelentő párizsi szereplést, amikor is 29 érmet gyűjtöttek a magyar fiatalok.

MOB_kozgyules23_szavazas_20171014_sportmenu

A MOB közgyűlése alapszabályt is változtatott, azt a jelenlévők ellenszavazat nélkül elfogadták. Az új dokumentum kiemelkedőbb pontjaként – anélkül, hogy az olimpiai család érdekei csorbulnának – a MOB 200 fős létszáma 128-ra csökkent. Az új alapszabály a nemzetközi trendnek megfelelően nagyobb hangsúlyt helyez a Sportolói Bizottságra, továbbá az is újdonság, hogy a tisztségviselőket a nyári olimpiát követően 90 napon belül, legkésőbb december 31-ig kell megválasztani.

Dr. Mészáros János, a MOB Jogi és Etikai Bizottságának vezetője hangsúlyozta, hogy hosszas egyeztetés, az érintettekkel több konzultáció előzte meg az előterjesztést, több esetben törvényi feltételeket kellett figyelembe venni, és különösen figyeltek arra, hogy az olimpiai sportágak megfelelő képviselete megmaradjon a létszámcsökkentés ellenére is. Ezt a hatékonyabb működéssel indokolták, mert a múltban többször előfordult, hogy a sok hiányzó miatt a közgyűlés határozatképtelen volt.

Róth Tamás fotóalbuma a közgyűlésről

MOB közgyűlése 2017.10.14.

forrás: MOB

fotók: Sportmenü / Róth Tamás