Thomas Bach biztató üzenete

A kórházi ágyát elhagyni készülő Schmitt Pál szerint több mint biztató a NOB elnökének üzenete

Elkerülhetetlen csípőműtétje után a hétvégén már elhagyhatja az Országos Rehabilitációs Intézetet Schmitt Pál, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság tagja, aki másodszor került olyan helyzetbe, hogy a levelei nem az irodájában vagy az otthonában jutnak el hozzá – írta az SzPress Hírszolgálat.

Mankóra lesz szüksége

Harmadik hete nyomom egyre türelmetlenebbül a kórházi ágyat, de köszönhetően a műtétet elvégző dr. Balázs Péter ortopéd-traumatológus szakorvos úrnak és a rehabilitációs intézetben dolgozóknak, egyre jobban érzem magamat, ám a mankóra egy ideig így is biztosan szükségem lesz – nyilatkozta az SzPress Hírszolgálatnak a mexikóvárosi és a müncheni olimpiai játékok aranyérmese, a Nemzet Sportolója. –  Szállóige a sportágamban, hogy minden „valamirevaló” vívónak előbb vagy utóbb fel kell készülnie a csípő- vagy térdműtétre, vagy szép sorjában mind a kettőre, ahogy az én esetem is bizonyítja. Köszönhetően a telekommunikáció eszközeinek itt Budakeszin is dolgozni tudtam, így az a nagyon fontos üzenetet hozó levél is eljutott hozzám, amelyben Thomas Bach, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnöke fejti ki a véleményét arról, hogy miként látja az olimpiai mozgalom jelenét és jövőjét a COVID19 világjárvány naponta változó helyzetében. Örömmel számolhatok be arról, hogy az üzenet több mint biztató és ezért a hitünket erősítő a tokiói olimpiai játékok sikeres megrendezésével kapcsolatban.

Lábra kapott a világ sportja

Bach elnök meglátása szerint a tavasszal megdermedt sportvilág az elmúlt hónapokban először még csak életjeleket mutatott, aztán egyre inkább lábra kapott, és most már több sportág is nemzetközi versenyek lebonyolításával bizonyítja, hogy a szükséges óvintézkedéseket betartva, illetve szigorúan betartatva adottak a biztonságos lebonyolítás feltételei. Maga a NOB is nagy felelősségtudattal és kreativítással fáradozik azon, hogy az olimpiai sportágak egyetlen szereplőjének egészége se kerülhessen veszélybe a Tokió felé vezető úton, majd a nyári játékok színhelyein, miközben azt reméli, hogy az illetékes hatóságok mielőbb feloldják a tilalmakat, és minden visszatér a régi kerékvágásba” – folytatta NOB tagjai közé 37 esztendővel ezelőtt megválasztott sportdiplomata.

Arra a kérdésre, hogy mire alapozza Thomas Bach az optimista megállapításait, a kétszeres olimpiai bajnok a következő választ adta.

Változhatnak a szabályok

A NOB elnöke és vele együtt a sportban mindenki tisztában van azzal, hogy az igyekezetek ellenére a vírus még nem szenvedett vereséget. Bizakodásra az eddig használt és bevált szűrővizsgálatok, illetve a hamarosan piacra kerülő gyorstesztek adhatnak okot, még inkább az, hogy több országban is gőzerővel folyik azoknak a vakcináknak a gyártása és kipróbálása, amelyek új és remélhetően igen hatásos fegyvert adhatnak a kezünkbe. A tesztelések és a védőoltások együtt vihetnek még közelebb a megoldáshoz. Eközben a NOB arra is készen áll, hogy az egészségügyi, a gazdasági, a társadalmi és a logisztikai tényezőket is figyelembe véve változtasson bizonyos szabályain. Támpontot jelenthetnek az Egészégügyi Világszervezet ajánlásai, azok a jelzések, amelyeket az orvosoktól, a kutatóktól és a gyógyszergyártóktól érkeznek, de figyelembe veszik azokat a tapasztalatokat is, amelyekkel az eddig lebonyolított világversenyek szervezői vérteződtek fel. Nem kizárt, hogy a közeljövőben a magyar szakemberek véleményét is ki fogják kérni.” – hangsúlyozta befejezésül a NOB magyar tagja.

Szalay Péter (SzPress Sporthírszolgálat)

 

fotó: Sportmenü / Kárpáti Balázs