Thomas Weikert: „Mindig szívesen térek vissza Magyarországra”

Thomas Weikert, a Nemzetközi Asztalitenisz Szövetség (ITTF) elnöke az ITTF World Tour-sorozatának budapesti állomásán beszélt arról, hogy miért szeret annyira magyarországi versenyekre látogatni, és hogy mik a legsürgetőbb teendői a szövetségnek a következő évben.

– Mi a legnagyobb előnye annak, hogy Magyaroroszág évről-évre ilyen eseményt rendezhet?

Ha végignézünk a mezőnyön látjuk, hogy rengeteg az európai játékos, de nagyon sok ázsiai pingpongozó is részt vesz a versenyen. Ezt azért emelem ki, mert elég nagy a szakadék Európa és Ázsia között az asztalitenisz világában, így pedig hatalmas fejlődési lehetőség rejlik egy-egy ilyen WT-állomáson az európai játékosok számára. A Hungarian Open pedig ezek közül is kiemelkedik, a szervezés profi, így a verseny minden szempontból kielégítő. Mindemellett, mindig szívesen térek vissza Magyarországra, szinte már a második otthonom, az elmúlt egy évben – főképp a világbajnokság miatt – rengeteg időt töltöttem itt. Az már csak bónusz, hogy egy csodaszép, történelmi városban vagyunk, ahol egy megbeszélést egy pohár ital vagy egy jó vacsora mellett is meg lehet tartani. Ki ne jönne szívesen olyan helyre, ahol a munka és a szórakozás tökéletes arányban keveredik?!

– A következő időszakban mik jelentik a legnagyobb kihívásokat az ITTF számára?

Ebben az évben nem csak világ- és Európa-bajnokság vár ránk, hanem az olimpia is. Ezekkel az eseményekkel kapcsolatban a koronavírus miatt kialakult helyzet okoz fejtörést számunkra. A tervek szerint március 22-én kezdődik a világbajnokság Puszanban, Dél-Koreában. Tegnap tettünk közzé egy sajtónyilatkozatot, melyben közöltük, hogy a mai napra tervezett sorsolást elhalasztjuk. Ez rengeteg további kérdést és kihívást rejt magában, jelenleg azon dolgozunk, hogy a torna ne maradjon el, bár az elhalasztása már szóba került. A helyi szervezőbizottsággal való tárgyalások sem lesznek egyszerűek, hiszen rengeteg kérdésre kell mindenki számára megfelelő választ találnunk, és ha ott dűlőre jutunk, akkor még a végrehajtó bizottsággal is végig kell beszélnünk mindent.

 

– Melyek azok a területek, ahol az asztalitenisznek leginkább fejlődnie kell az elkövetkezőkben?

Jelenleg folyik egy szervezeti átalakulás, amely magában foglalja például azt is, hogy a következő évre megduplázódnak a díjazások. Mindezzel a játékosokat szeretnénk segíteni, hiszen ahhoz, hogy az asztalitenisz tovább növekedhessen gondolnunk kell azokra a versenyzőkre is, akik nem jutnak el a negyed- vagy elődöntőig, hanem csak az első pár körben tudnak részt venni a tornákon. Az átalakítás részét képezi az is, hogy nagyobb hangsúlyt fektetünk a sport bemutatására, nagyobb médiaérdeklődést szeretnénk elérni, valamint több játékost és nézőt vonzani az eseményeinkre. Ez utóbbiak nagyon komoly kihívások, amelyekkel 2021-től fogunk teljes erőbedobással foglalkozni. Ezen kívül a naptárban is „nagytakarítást” kell csinálnunk. Ha a labdarúgást vesszük alapul, ott csak a világbajnokság van, míg ugyanilyen presztízsű asztalitenisz-versenyből van négy is egy éven belül, ami egy kívülálló számára értelmezhetetlen. Ennek a megreformálásával is az asztalitenisz követőinek számát lehetne növelni.

fotó: ettu.org