Tisztán és elkötelezetten

Már tízezernél is több európai atléta – köztük 327 magyar – csatlakozott az I RUN CLEAN programhoz, ami a versenyzés feltétele.

A sikeres bemutatkozás és a jó fogadtatás után idén a koronavírus járvány ugyan megakadályozta az „I RUN CLEAN” oktatási és önellenőrzési program további térhódítását, de az Európai Atlétikai Szövetség (EAA) így is büszke lehet arra, hogy már tízezernél is több versenyző rendelkezik az online platformon megszerzett oklevéllel. A regisztráltak és a sikeres „vizsgázók” listáján 327 magyar neve is olvasható, akik a külföldi versenyzőtársaikkal együtt így feleltek meg a rajthoz állás új feltételeinek minden, az EAA égisze alatt megrendezésre kerülő versenyen – írta az SzPress Hírszolgálat,

Világos és erőteljes ígéret  

Adatbázisunkban immár 10.125 olyan atléta neve szerepel, akik a versenyzés új feltételét elfogadva részt vettek az I RUN CLEAN (szabad fordításban „Tisztán versenyzek”) online doppingellenes oktatásban és megszerezték az ezt igazoló oklevelet. Ez azt jelenti, hogy a versenyeinken induló atléták döntő többsége világos és erőteljes ígéretet tett arra, hogy jelenleg és a jövőben is a tiszta felkészülés és versenyzés hívének vallja magát, vigyázva önmaga egészégére, illetve megadva a kellő tiszteletet minden versenyzőtársának. Annak érdekében, hogy ennek az elkötelezettségüknek még több tartalmat és súlyt adjanak, megismerkedtek az oktatási program nyolc egységbe foglalt ismereteivel, amelyek középpontjában az a tudásbázis áll, amelyet az EAA sportolókkal és edzőkkel, neves szakértőkkel együttműködve két év munkájával alakított ki. Mindazokat, akik a program résztvevőiként oklevelet szereztek, a doppingellenes küzdelem támogatóinak tekintjük. Bízunk abban, hogy az idei megtorpanás után jövőre újabb atléták sorakoznak fel az I RUN CLEAN program mögött és szerzik meg a tanúsító oklevelet, amely 2021-ben is a versenyzés megkerülhetetlen feltétele lesz.” – jelentette ki az SzPress Hírszolgálatnak nyilatkozó Rob Faulkner, az EAA kommunikációs vezetője.

Jók a visszajelzések

Az Európai Atlétikai Szövetség először a korosztályos bajnokságokon való részvétel feltételeként írta elő az oktatási programban való részvételt és az azt igazoló oklevél megszervezésének szükségességét, amely idén már valamennyi atléta számára kötelező érvényűvé vált volna. A koronavírus járvány miatt sajnos versenyek sora maradt el, így a regisztráltak száma 2020-ban csak elenyésző számban emelkedett. Az atlétáktól és az edzőktől ugyanakkor azt a visszajelzést kapjuk, hogy az oktatási modulok teljesítése eddig nem ütközött akadályba. Annak is köszönhetően, hogy a program magyar nyelven is hozzáférhető és egyszerűen használható. Szeretnénk elérni, hogy a jövőben minél több tagszervezetünk használja a programot, így újabb versenyzők sajátíthassák el azokat az ismereteket, amelyek felvilágosító, nevelő és megelőző célokat egyaránt szolgálnak” – hangsúlyozta Czúcz Andrea, a Magyar Atlétikai Szövetség versenyirodájának vezetője.

Szalay Péter (SzPress Sporthírszolgálat)