Tizenegy ország csapataiban szerepelnek magyar vízipólósok a masters-vb-n

Nemcsak hazai színekben, hanem tíz más nemzet csapataiban is szerepelnek magyar vízilabdázók a budapesti masters világbajnokságon.

A Felvidékről érkezett pöstyéni vízipóló együttes összeállításában olyan nevek tűnnek fel, mint Salát Péteré és Cifra Jozefé, vagy a román SC Brenntag csapatában Moldvai Istváné.

Az 1972-es müncheni olimpián ezüstérmet nyert Kásás Zoltán az amerikai Blue Thunder Mst.-ben játszik, mivel a 70 év felettiek kategóriájában nem nevezett magyar gárda, ugyanakkor a masters vb kiírása csak azt követeli meg, hogy a résztvevők abban az egyesületben szerepeljenek, ahol igazolt versenyzők, a csapat nemzetiségére vonatkozóan viszont nem ír elő kötelezettséget.

Hasonló okokból erősíti az olasz ASG Argentariót a magyar női válogatottal 1994-ben világbajnok Rafael Irén is. Az sem váratlan, hogy a júliusi elit vb-n ötödik magyar női nemzeti együttes kulcsemberének, Bujka Barbarának a testvére, Viktória az Eimsbütteler TV csapatában pólózik a vb-n, hiszen édesapjuk korábban Németországban légióskodott.

Az 1956-os kivándorlási hullámmal magyarázható, hogy amerikai, kanadai, ausztrál és brazil pólós gárdákban is lehet magyar nevű játékosokra bukkanni. Az már meglepőbb, hogy a magyar válogatottal a kilencvenes években Eb-aranyérmes Vincze Balázs a török Galatasarayban dobálja a gólokat – Persely József társaságában. A cseh Old Boys Prague-nál is olyan vízilabdázók találhatók, mint Hornak Péter és Fodor Vlado, vagy a finn Helsingforsnál Guth Attila és Klima András.

(MTI)

Vélemény, hozzászólás?