Tizenhat ország 140 öttusázója a budapesti idénynyitón

Tizenhat ország 140 öttusázója vesz részt a sportág hagyományos, budapesti fedettpályás idénynyitó versenyén, amely jövő héten csütörtöktől vasárnapig tart.

Az esemény pénteki sajtótájékoztatóján elhangzott: a 76 férfi résztvevő közül 36 lesz magyar, míg a 64 fős női mezőnyből 25. Kármán Sándor versenyigazgató kiemelte: a nagy indulói létszám miatt a nőknél és a férfiaknál is selejtezőt kell rendezni. Előbbire csütörtökön, utóbbira pénteken kerül sor. Az esemény a szombati és vasárnapi döntőkkel zárul.

Peridot_fedettpalyas_ottusa_verseny03_Martinek_Janos_2018_sportmenu

Martinek János, a férfiválogatott szövetségi kapitánya elárulta, hogy a mezőnyből miért hiányoznak a hazai élversenyzők. Demeter Bence sérülése után még nincs százszázalékos állapotban, az ő indításával nem akartak „kockázatot vállalni”. Az olimpiai bronzérmes Marosi Ádám tavaly katonai versenyeken is indult, így hosszabb lett számára az idény, ennek megfelelően később kezdte el a felkészülést.
Ádám már edzésbe állt, de a versenyen még nem indul. Kasza Róbert pedig a februári kairói világkupával kezdi a versenyzést” – mondta Martinek. Hozzátette: magyar részről sok fiatal kap szerepet a budapesti versenyen.

Peridot_fedettpalyas_ottusa_verseny04_Kallai_Akos_2018_sportmenu

Kállai Ákos, a nők kapitánya elmondta: a tavaly egyéniben világbajnoki ezüstérmes Földházi Zsófiának fáj a lába, így az indulásával – Demeter Bencéhez hasonlóan – nem akarnak rizikót vállalni.
A tavaly vb-aranyérmes csapat másik két tagja, Kovács Sarolta és Alekszejev Tamara azonban a verseny indulói között lesz” – közölte a szakember.

Vörös Zsuzsanna, a szövetség általános alelnöke arról beszélt, hogy ötödik alkalommal rendezik meg Peridot néven a viadalt, köszönhetően a szövetség számára a versenyeken a folyadékot biztosító Peridot-Line Kft.-nek, majd a cég ügyvezető igazgatójával, Takács Judittal aláírta az újabb egy évre szóló együttműködési szerződést.

A versenyen a lovaglást a felújított Nemzeti Lovardában rendezik meg, az úszásra a Gerevich Aladár Nemzeti Sportcsarnok uszodájában, míg a vívásra és a kombinált számra a BOK Sportcsarnokban kerül sor.

(MTI)

fotó: Róth Tamás