Tizenhat pályázó a MOB tisztújító közgyűlésére

A Magyar Olimpiai Bizottság június 20-ai tisztújító közgyűlésére, az elnökségi posztokra, a meghirdetett határidőig összesen 16-an pályáznak. A tisztségekre – elnök, 2 alelnök, 7 tag – a MOB rendes tagjai szerda délután 16 óráig nyújthatták be jelentkezésüket. Az elnöki pozícióra Kulcsár Krisztián az egyetlen aspiráns; alelnöknek Schmidt Gábor (nyári sportágak), valamint Deutsch Tamás és Orendi Mihály (téli sportágak) jelentkezett.

A Magyar Olimpiai Bizottság hivatalos honlapjának szerdai közlése szerint a pályázók közül 11-en újráznak, 5-en újak a listán, bár a magyar sportban igencsak ismertek. A közgyűlés összehívásáról a Magyar Olimpiai Bizottság elnöksége a május 27-ei ülésén egyhangúlag döntött, majd a tagok 28-ai keltezéssel megkapták meghívójukat, a tisztújítás és a szavazás menetének részletes leírásával.

Mint arról korábban – a szavazás menetét is bemutató cikkünkben – beszámoltunk, a regnáló elnök, alelnökök és elnökségi tagok a közgyűlés napjának hatályával, június 20-ával lemondtak tisztségükről, így a tisztújítás az egy évvel elhalasztott tokiói olimpia időpontjától függetlenül, az eredetileg tervezettek szerint 2020-ban kerül megtartásra.

Arról az alapszabályunk rendelkezik, hogy a pályázatoknak a közgyűlést megelőző tizedik napig be kell érkezniük – a június 20-ai közgyűlés esetében június 10-e, azaz szerdán 16 óráig. A határidőig összesen 16 sportvezető részéről érkezett pályázat a Magyar Olimpiai Bizottság irodájába” – tájékoztatott Vékássy Bálint. A szervezet főtitkára hozzátette, egyszerre több tisztségre is lehetett pályázni, azonban csak egyet lehet betölteni – ilyen ezúttal egy esetben történt.

Nemzetközi sportszövetség vezető tisztségviselője (dr. Kamuti Jenő, a Nemzetközi Fair Play Bizottság elnöke) és a Nemzetközi Olimpiai Bizottság tagjai (Gyurta Dániel és Schmitt Pál) a MOB alapszabálya szerint automatikusan tagja az elnökségnek, amelynek létszáma így az elnökkel és a két alelnökkel együtt összesen 13 fő. A felügyelő bizottságot 2017. május 2-án választották meg, mandátumuk öt évre szól. A most leköszönő elnökséget – köztük Kulcsár Krisztián elnököt – szintén akkor választotta meg a tagság.

A június 20-ai tisztújító közgyűlés meghívója és napirendi pontjai ide kattintva olvashatóak.

Elnökjelölt (1 fő)

Kulcsár Krisztián, olimpiai ezüstérmes, világ- és Európa-bajnok párbajtőrvívó. Korábban a Magyar Vívó Szövetség elnökségének tagja, általános alelnöke; a nemzetközi szövetség sportigazgatója. A „BOM a Magyar Sportért” Alapítvány egyik alapítója, alelnöke. 2005-től a Magyar Olimpiai Bizottság tagja, 2017 májusától a szervezet 16. elnöke.

Nyári olimpiai sportágakért felelős alelnökjelölt (1 fő)

Schmidt Gábor, a KSI Kajak-Kenu Szakosztályának edzője, majd vezetője, az ifjúsági válogatott vezetőedzője, a Magyar Kajak-Kenu Szövetség szakfelügyelője, főtitkára, ma elnöke. Korábban a Nemzeti Sportközpontok főigazgató-helyettese. A Magyar Olimpiai Bizottság elnökségének tagja. Elnökségi tagságra is pályázott.

Téli olimpiai sportágakért felelős alelnökjelöltek (2 fő)

Dr. Deutsch Tamás, az MTK és a Sportegyesületek Országos Szövetségének elnöke, a Magyar Olimpiai Bizottság és a Magyar Paralimpiai Bizottság alelnöke. A Fidesz egyik alapító tagja; korábban ifjúsági- és sportminiszter, országgyűlési képviselő, a magyar Országgyűlés egyik alelnöke, ma Európai Parlamenti képviselő.

Orendi Mihály, korábban a Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség ügyvezető igazgatója, létesítményvezető, a Debreceni Sportcentrum ügyvezetője, számos sportesemény – köztük világ- és Európa-bajnokságok – szervezőbizottságának tagja, a Magyar Úszó Szövetség alelnöke. A Magyar Olimpiai Bizottság téli sportágakért felelős alelnöke.

Elnökségi tagjelöltek (13 fő)

Dr. Csisztu Zsuzsanna, olimpikon tornász, sportjogi szakjogász, újságíró, televíziós műsorvezető. A Magyar Sportújságírók Szövetsége alelnöke, a Nemzetközi Sportújságíró Szövetség Végrehajtó Bizottságának és a Magyar Olimpiai Akadémia Tanácsának tagja.

Gyulai Miklós, atléta és bobversenyző olimpikon. Sportriporter, sportkommentátor, a Sport 1 televízió munkatársa. A Magyar Atlétikai Szövetség elnöke, a Magyar Olimpiai Bizottság elnökségének tagja.

Imre Géza, olimpiai ezüst- és bronzérmes, világ- és Európa-bajnok párbajtőrvívó. A Budapesti Honvéd Sportegyesület sportigazgatója, a Magyar Olimpiai Bizottság és a Magyar Vívó Szövetség elnökségének tagja.

Dr. Kovács Antal, olimpiai és világbajnok, Európa-bajnoki ezüstérmes judós. A Magyar Olimpiai Bizottság, a Sportegyesületek Országos Szövetsége és a Magyar Egyetemi-Főiskolai Sportszövetség elnökségi tagja, a Magyar Judo Szövetség korábbi kommunikációs és marketing, ma szakmai alelnöke, a Paksi Atomerőmű kommunikációs igazgatója.

Kovács István, olimpiai, világ- és Európa-bajnok ökölvívó. Edző, a WBO mérkőzésellenőre, alelnöke. Korábban a Magyar Ökölvívó Szakszövetség menedzser-igazgatója. Televíziós műsorvezető, az M4 Sportcsatorna munkatársa. A Magyar Olimpiai Bizottság elnökségi, majd felügyelő bizottsági tagja.

Dr. Magyar Zoltán, olimpiai-, világ- és Európa-bajnok tornász, a Nemzet Sportolója. A Magyar Torna Szövetség elnöke, a Magyar Olimpiai Bizottság elnökségének tagja, korábbi alelnöke, korábban a Magyar Olimpiai Akadémia alelnöke, a magyar Olimpiai Bajnokok Klubja elnökségének tagja, ma a Halhatatlan Magyar Sportolók Egyesületének tagja.

Markovits László, háromszoros olimpikon teniszező. A Vasas SC elnöke 2002-től, a Magyar Röplabda Szövetség, a Magyar Úszó Szövetség, a Sportegyesületek Országos Szövetsége és a Magyar Olimpiai Bizottság elnökségének tagja.

Dr. Nébald György, olimpiai, világ- és Európa-bajnok kardvívó. A Honvédelmi Sportszövetség elnöke, majd alelnöke. Korábban a Nemzetközi Vívó Szövetség fegyelmi bizottságának tagja, a magyar kardválogatott szövetségi kapitánya. A Magyar Olimpiai Bajnokok Klubja és a Sport Állandó Választottbíróság elnöke.

Pálinger Katalin, olimpiai és világbajnoki ezüstérmes, Európa-bajnok kézilabdázó. A Magyar Kézilabda Szövetség alelnöke, a Magyar Olimpiai Bizottság elnökségének tagja.

Schmidt Gábor, a KSI Kajak-Kenu Szakosztályának edzője, majd vezetője, az ifjúsági válogatott vezetőedzője, a Magyar Kajak-Kenu Szövetség szakfelügyelője, főtitkára, ma elnöke. Korábban a Nemzeti Sportközpontok főigazgató-helyettese. A Magyar Olimpiai Bizottság elnökségének tagja. A nyári olimpiai sportágakért felelős alelnöki tisztségre is pályázott.

Sinkó Andrea, olimpiai 6. helyezett ritmikus sportgimnasztikázó. Edző, nemzetközi aerobik bíró. Korábban a magyar aerobikválogatott szövetségi kapitánya, az Európai Torna Szövetség Aerobik Technikai Bizottságának tagja. Fittness iskolát működtet, az Óbudai WDSE elnöke, a Magyar Olimpiai Bizottság Sportolói Bizottságának elnöke.

Vári Attila, olimpiai, világ- és Európa-bajnok vízilabdázó. A Magyar Vízilabda Szövetség elnöke, a Magyar Olimpiai Bizottság elnökségének tagja. Korábban a Pécsi Sport Nonprofit Zrt. vezérigazgatója.

Dr. Wladár Sándor, olimpiai és Európa-bajnok, világbajnoki ezüstérmes úszó. Korábban a Jövő SC vezetője, ma a Magyar Úszó Szövetség elnöke. A Magyar Olimpiai Bizottság Sportszakmai Bizottságának tagja.