Tizenhét magyar versenyző indul a cselgáncs-vb-n

Tizenhét versenyzőt nevez a Magyar Judo Szövetség a szeptemberi bakui világbajnokságra, az utazók között lesznek az augusztusi Budapest Judo Grand Prix magyar hősei is. Azerbajdzsánban tatamira lép majd a GP-aranyérmes Ungvári Miklós és Tóth Krisztián, valamint a budapesti viadalon bronzérmes Karakas Hedvig és Szabó Frigyes is.

A Judoinfo szakportál közlése szerint nemenként összesen kilenc, súlycsoportonként legfeljebb két versenyzőt indíthat minden ország a judo világbajnokságon, vagyis legfeljebb tizennyolc sportoló képviselheti egy ország színeit az egyéni küzdelmekben. A magyar válogatott nem tölti majd ki ezt a létszámot – tudta meg a Judoinfo Pánczél Gábor férfi és Toncs Péter női szövetségi kapitánytól. Tizenhat versenyzőnk indul majd az egy héten át zajló egyéni küzdelmekben.


A magyar vb-csapat

Férfiak.

60 kg: Szabó Csaba (Kecskeméti JC)
66 kg: Gorjánácz Zsolt (BHSE)
73 kg: Ungvári Miklós (Ceglédi VSE), Szabó Frigyes (Leányvár SE)
81 kg: Ungvári Attila (Ceglédi VSE)
90 kg: Tóth Krisztián (Pénzügyőr SE)
100 kg: Cirjenics Miklós (Atomerőmű SE), Ohát Zalán (Budaörsi SC)

Nők.

48 kg: Csernoviczki Éva (Ippon Judo Tatabánya)
52 kg: Pupp Réka (Atomerőmű SE), Knetig Emőke (Mogyi-Bajai JC)
57 kg: Karakas Hedvig (BHSE)
70 kg: Gercsák Szabina (DVTK-Miskolci JC), Lőrinc Renáta (UTE)
78 kg: Salánki Evelin (BHSE)
+78 kg: Szigetvári Mercédesz (Mogyi-Bajai JC)

A tizenhetedik versenyzőnkre is kulcsszerep várhat: a nehézsúlyúak között világbajnoki ezüstérmes, négyszeres Eb-érmes Bor Barna a világbajnokság zárónapján következő csapatversenyben erősítheti majd a magyar válogatottat. A vegyes csapatversenyben három férfi (73, 90 és +90 kg), illetve három női (57, 70 és +70) súlycsoportban rendeznek mérkőzéseket – ez a versenyszám már szerepel a 2020-as tokiói olimpia hivatalos versenyprogramjában is.

A bakui világbajnokság szeptember 20-án rajtol, és a sportág történetében először tart majd nyolc teljes napon át.