Tizenkét csapatos lesz a férfi vízilabda BL főtáblája

A 2020-21-es idényben 12 csapat szerepel a férfi vízilabda Bajnokok Ligája csoportküzdelmeiben, ahol eddig 16 együttes játszhatott.

Az Európai Úszó Szövetség (LEN) szerdai közleményében kiemelte: a BL-sorozat a sportág referenciapontjává vált ugyan, de a világjárvány és annak következményei miatt a következő szezon kiírását át kellett gondolni, majd tervezni. A nemzetközi versenynaptárat túlterhelte több olyan, válogatottakhoz köthető esemény, amit a pandémia miatt halasztottak el – írta az MTI.

Ennek hatására a BL-ben 12 csapatos lesz a küzdelem a főtáblán: tíz együttes kap szabadkártyát, míg két gárda a selejtezőből kerül fel. A tíz szabadkártyás közül egyelőre kilenc klub részvétele biztos, köztük egyedüli magyarként a tavalyi győztes, így továbbra is címvédő FTC-Telekom Waterpolo indulása. A kvalifikáció a nevezésektől függően egy vagy két tornán dől el, amelyet október 23-25. között rendeznek meg. A csoportküzdelmek november 10-11-én kezdődnek. Bár a főtáblán szereplők létszáma egynegyedével csökkent, a BL-sorozatot jövőre is nyolcas döntő zárja le, amit Hannoverben rendeznek június 3-5. között.

A második számú sorozat, az Eurokupa kvalifikációs részében két kör előzi meg a nyolcaddöntővel kezdődő egyenes kieséses szakaszt. A döntőt április 10-24. között rendezik.

A női Euroligában nem változott a kiírás: a kvalifikációs tornák november 27-29-én kezdődnek, majd később a negyeddöntők győztesei kerülnek be a sorozat, míg a vesztesei a LEN Kupa négyes döntőjébe, amelyeket április közepén (16-17.), illetve két héttel később (április 30-május 1.) rendeznek.

A Bajnokok Ligája szabadkártyás főtáblásai:
FTC-Telekom Waterpolo, Olympiakosz Pireusz (görög), Pro Recco (olasz), Zodiac-Atletic Barceloneta (spanyol), Jug Croatia Osiguranje Dubrovnik (horvát), CN Marseille (francia), Spandau 04 (német), Dinamo Tbiliszi (georgiai), Waspo 98 Hannover (német)