Tizenkét világbajnok, három vb-újonc a dohai csapatban – íme Varga Zsolt kerete

Varga Zsolt szövetségi kapitány hétfőn este nyilvánosságra hozta a dohai világbajnokságra utazó 15 játékos névsorát. A tavalyi vb-aranyérmesek közül tizenketten ismét ott vannak a csapatban, hárman – Bányai Márk, Kovács Péter és Tátrai Dávid – életük első vébéjére készülhetnek.

A válogatott hétfő esti edzésén ismertette döntését játékosaival Varga Zsolt szövetségi kapitány, aki a múlt heti franciák és spanyolok elleni, igencsak intenzív kétkapus gyakorlások összes tapasztalata alapján véglegesítette a Dohába utazók névsorát – adta hírül hétfőn este a magyar szövetség.

A tizenöt fő kijelölésénél egyértelműen az döntött, hogy ki van a legjobb formában a kerettagok közül, természetesen szem előtt tartva azt is, hogy közülük ki illeszkedik a legjobban a csapatstruktúrába és a stratégiánkba

– mondta Varga Zsolt.

Az Európa-bajnokság időszakában itthon készülő világbajnokok közül szinte mindenki utazik a világbajnokságra, így Angyal Dániel, Jansik Szilárd, Manhercz Krisztián, Német Toni, Vámos Márton, Varga Dénes, Vogel Soma és Zalánki Gergő; egyedül a második számú kapus posztját tavaly betöltő Lévai Márton nem – helyette a zágrábi Európa-bajnokságon remek teljesítmény nyújtó szolnoki Bányai Márké lesz a másik piros sapka.

Az zágrábi Eb-n is harcba vetett fukuokai aranyérmesek közül ismét a fedélzeten van Fekete Gergő, Nagy Ádám, Pohl Zoltán és Vigvári Vince; a tavalyi világbajnokságon szereplők közül Lévai Márton mellett Molnár Erik és Vigvári Vendel maradt ki.

Bányai Márk mellett pályafutása első világbajnokságára készülhet a BVSC centere, az ősszel még erre az időszakra nyaralásokat nézegető Kovács Péter, aki az Eb-n olyan megbízható teljesítményt nyújtott, hogy Dohába is utazhat. Emellett klubtársa, a kontinensviadalon emlékezetes megmozdulásokat produkáló U20-as világbajnok Tátrai Dávid szintén lehetőséget kap a további bizonyításra.

A rangidős Varga Dénes tovább javíthatja rekordját: a dohai lesz pályafutása 10. világbajnoksága (17 éve, Melbourne-ben szerepelt először) – ő és Vámos Márton pedig akár beérheti Slobodan Nikicet; a Vasas jelenlegi edzője, a szerbek egykori remek centere a sportág történetének jelenlegi egyetlen háromszoros világbajnoka.

Férfiválogatottunk február 5-én kezdi meg a vb-menetelést a románok ellen, 7-én az olaszok, 9-én a kazahok következnek. A csoportelső azonnal a negyeddöntőbe jut, a második helyezett minden bizonnyal a szerb-montenegrói-amerikai hármas egyikével játszik keresztbe a nyolc közé jutásért.

A dohai vb-csapat, férfiak (sapkaszám szerint)

1. Vogel Soma

2. Angyal Dániel

3. Manhercz Krisztián

4. Pohl Zoltán

5. Vámos Márton

6. Nagy Ádám

7. Zalánki Gergő

8. Fekete Gergő

9. Német Toni

10. Varga Dénes

11. Jansik Szilárd (csk)

12. Kovács Péter

13. Bányai Márk

14. Vigvári Vince

15. Tátrai Dávid

 

fotó: waterpolo.hu