Tizenkilenc ország száz kosarasa játszik a hétvégén Szolnokon a FIBA 3×3-as tornán

Hétvégén a szolnoki Tiszai Hajósok Terén rendezik meg az Európa Kupa-selejtező U18-as FIBA 3×3-as kosárlabdatornát, amelyen 19 ország 25 csapata szerepel.

Szabó István, Szolnok alpolgármestere a pénteki sajtótájékoztatón elmondta: a tavaly megrendezett FIBA 3×3 U18-as Európa-bajnoki selejtezők és az idén januári, valamint júliusi Fast Track-tornák után újabb nagyszabású kosárlabdatornára kerül sor Szolnokon, s ez a magyar kosárlabdának és a városnak nagy megtiszteltetés.

Hozzátette: az esemény helyszíne a megújult Tiszai Hajósok Tere lesz, amely színvonalas éttermeivel, sétálóutcáival és a Tisza közelségével a város egyik legszebb és legfrekventáltabb színtere.

Rózsa József, a szervező Szolnoki Sportcentrum vezetője elmondta: 19 ország, 25 csapata és 100 játékosa mérkőzik meg az Európa Kupa-selejtező U18-as FIBA 3×3-as kosárlabdatornán. A lányoknál és a fiúknál is 6-6 csapat jut be az Európa Kupa döntőjébe.

A 3×3 elleni kosárlabda világszerte hatalmas népszerűségnek örvend, ezt mi sem igazolja jobban, hogy nyár elején örömteli hírt közölt a sportág szerelmeseivel a Nemzetközi Olimpiai Bizottság: a 2020-as tokiói olimpián már a 3×3 is ott lesz a programban – közölte. Véleménye szerint ez különösen kiemelkedő hír a magyaroknak, akik női vonalon világbajnoki ezüstérmesek, s a férfiak is ott vannak a közvetlen élmezőny nyomában.

Kiemelte: az U18-as lányok világbajnoki negyedik hellyel a tarsolyukban érkeznek a tornára, s a fiúk is ott voltak a világbajnokságon a legjobb nyolc között.

A Szolnoki Sportcentrum vezetője közölte: a rendezvény már pénteken megkezdődik a szabadtéri délutáni edzésekkel, majd szombaton 13 órától a csoportmérkőzésekkel folytatódik, a vasárnap 11 órás kezdéssel a helyosztókra kerül sor.

A sportrendezvény programját színesíti a vasárnapi zsákolóverseny, a késő estébe nyúló program hangulatát a mérkőzések után dj biztosítja.

A kosárlabda speciális, ám rendkívül népszerű változatának számító 3×3 célja, hogy egyedi szabályrendszerével – kisebb létszám, kevesebb támadóidő, valamint pályaméret – és szabadtéri, streetballhoz hasonló stílusával még élvezetesebbé tegye a sportrajongóknak ezt a mozgásformát.

(MTI)

Vélemény, hozzászólás?