Tizennégy ország 230 versenyzője indul a légfegyveres Hungarian Openen

Komoly mezőny, 14 ország 230 versenyzője vesz részt szombaton és vasárnap a légfegyveres Hungarian Openen a nyíregyházi Continental Arénában.

A Magyar Sportlövő Szövetség (MSSZ) szerdai sajtótájékoztatóján Molnár László nemzetközi igazgató elmondta, hogy a szövetség a sportág népszerűsítése érdekében a hagyományos 10 méteres nemzetközi versenyt az ország minél több pontjára szeretné elvinni, s most a szabolcsi megyeszékhelyre esett a választás.

Jelezte, Nyíregyházán a csarnok adottságai lehetővé teszik, hogy az alapversenyeket és a finálékat egy légtérben rendezzék meg. Az alapra 44, a finálékra pedig tíz lőállást állítanak fel.

Győrik Csaba szövetségi kapitány tájékoztatása szerint a magyar válogatott keretből szinte mindenki indul, kivételt a világ- és Európa-bajnok, olimpiai ötödik Sidi Péter jelent. A szakvezető hangsúlyozta, a Hungarian Open fontos állomása a jövő februári, győri 10 méteres Európa-bajnoki felkészülésnek, kiváló alkalmat nyújt a hazai lövőknek, hogy a nemzetközi elit tagjaival versenyezzenek, például a viadal legnagyobb külföldi sztárjának számító szerb Zorana Arunoviccsal, a légpisztoly Eb-címvédőjével.

Sidivel ellentétben Péni István ott lesz Nyíregyházán, ahol folytathatja idei parádés sorozatát. A 20 éves puskás kiemelkedő évet produkált, melyre október végén a világkupadöntőben légpuskásban szerzett arany- és az összetettben elért bronzérmével tette fel a koronát.

Az UTE kiváló lövője a sajtóeseményen elsősorban a jövő évi feladatokról beszélt, hangsúlyozva, hogy a győri kontinensviadal kiemelt állomása lesz 2018-nak, a főverseny azonban egyértelműen a szeptemberi világbajnokság, melyen már olimpiai kvótát lehet szerezni.

A vb-n saját magam elvárásainak szeretnék megfelelni. Az egyéni csúcsokkal már elégedett lennék” – jegyezte meg, azzal ugyanis légpuskában és a 3×40 lövéses összetett számban is biztosan döntőbe kerülne, finálés legjobbjaival pedig kvótát szerezne.

A sajtótájékoztatón Nagy György, az MSSZ elnöke bejelentette, hogy az idei év legjobb magyar lövőjének Pénit, illetve a hozzá hasonlóan utolsó éves junior Major Veronikát választotta a szövetség.

A győri Eb előkészületeiről Sinka László főtitkárt adott felvilágosítást, megjegyezve, hogy szeretnék a 2016-os, szintén győri Európa-bajnokság színvonalát felülmúlni a rendezés terén. Amint jelezte, komoly feladatot jelent, hogy a szokásosnál jóval hosszabb lesz, nyolc versenynapból áll majd a program, mivel az első két napon ifjúsági olimpiai kvalifikációs versenyekre kerül sor. Mint mondta eddig 42 ország jelezte részvételét, ám a szám minden bizonnyal nőni fog január közepéig, a nevezési határidő lejártáig.

Róth Tamás fotóalbuma a sajtótájékoztatóról:

Hungarian Open sajtótájékoztató 2017.11.22.

(MTI)

fotók: Sportmenü / Róth Tamás