Több mint 33 ezer embert hozott össze a sport szeretete

Ma reggel 9 órakor eldördült a 33. SPAR Budapest Maraton rajtpisztolya. A hétvégi, 2 napos 33. SPAR Budapest Maraton Fesztiválra összesen 33.500 nevezőt regisztrált a szervező Budapest Sportiroda. Ez a létszám meghaladja a tavalyi nevezéseket így lett az idei fesztivál minden idők legnagyobb hazai szabadidős sporteseménye. Magyarország több városában is megközelítően ennyien laknak, olyan, mintha Ózd vagy Szekszárd minden lakosa elindult volna az eseményen.

A BSI vasárnapi beszámolója szerint számos művész, politikus és sportoló is rajthoz állt a két napon. Szijjártó Péter külügyminiszter első maratonját a fővárosunkban teljesítette, míg Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter párban futotta le a 42,2 km-t.  Élete 175. maratonját futotta le Kele Géza, a BSI felvidéki nagykövete. Váltóban indult a HBO sikersorozatának, az Aranyéletnek a csapata.

33_Spar_Budapest_Maraton07_rajt

A BSI büszke rá, hogy minden profi sportoló valamilyen nemes célért futott. Kovács István Kokó és Lisztes Krisztián 1353-as mezben az Ökomenikus Segélyszervezet munkájára hívták fel a figyelmet és párban futották a maratont. Maráz Zsuzsanna, Lőw András és Simonyi Balázs is, akik múlt héten futották le a 246 kilométeres Spartathlont, a Magyar Hospice Alapítvány futónagykövetei voltak. Imre Géza kétszeres olimpiai ezüstérmes párbajtőrvívó a Bátor Táborért állt rajthoz. Több mint 1200-an támogattak valamilyen civil szervezetet részvételükkel.

A külföldről érkezettek száma is rekordot döntött, 96 országból 5.200 külföldi állt a rajthoz ma reggel. Legtöbben idén is Franciaországból, Nagy Britanniából és Németországból érkeztek. A legidősebb maratoni futó, a 80 éves, budapesti Richter Ferenc. A legidősebb maratoni női induló, a 69 éves, belga Claudia Farnaud volt.

33_Spar_Budapest_Maraton08_Csere_Gaspar

A férfi győztes Csere Gáspár – 21:20:08-as idővel – aki a célba érkezés után így nyilatkozott:

Tavaly nagyon szoros csatában kaptam ki, ezért idén az elsődleges cél az aranyérem megszerzése volt. Az első tíz kilométeren próbáltam diktálni az iramot, utána azonban vissza kellett vennem belőle, és 3:20 körüli ezrekre álltam rá. Az utolsó szakaszra azonban olyan tartalékokat tudtam felszabadítani, ami engem is meglepett. Természetesen rengeteg munka van egy felkészülésben, de nem mindig tudja előhozni az ember a kritikus pillanatokban. Hívő emberként sokat imádkoztam a hajrában, hogy mindez sikerüljön és hálás vagyok Istennek, hogy ezúttal elég erőt adott a győzelemhez. Nem néztem az órámat, de titkon 2:20-on belül szerettem volna célba érni, mindössze néhány másodpercen múlt ugyan, azonban az első hely kárpótol ezért a minimális különbségért.”

33_Spar_Budapest_Maraton09_Szabo_Tunde

A női győztes Szabó Tünde, – 2:47:40-es idővel- aki kissé csalódottan nyilatkozott a célszalag átszakítása után:

„Nem tartom magam kifejezetten jó futónak, de hittem abban, hogy odaérhetek a dobogó legfelső fokára. Rendszerint a maratonokat három szakaszra osztom, az első 14 kilométert mindig meghúzom, a középső részén inkább pihenek, és a végén pedig ahogy a csövön kifér. A félmaratoni részidőnél láttam, hogy a tervezett 2:43-as időmből nem lesz semmi, őszintén szólva akkor kissé el is veszítettem a hitem. Úgy éreztem, már nem érdemes küzdeni. Abban biztos voltam, hogy a győzelem meglesz, de nem érdemes izomból hozni az utolsó ezreket. A győzelemnek természetesen örülök, azonban összességében csalódott vagyok. A maratonokat Podgoricában folytatom, és majd a Nizzai versenyre szeretnék csúcsformában lendülni.”

A külügyminiszter azt mondta a célban: Nagyon vártam a rajtot! A hozzáértők szerint az első maratonisták azt a hibát szokták elkövetni, hogy az első félmaratont még egyéni csúcs közelében futják, utána pedig megtörik a lendület. Én akartam lenni a kivétel, azonban végül mindenkinek bizonyítottam, hogy a nagy öregek mégsem beszélnek mellé. Noha a vége nagyon lassú volt, az eredeti célkitűzéshez képest jobb lett az időm. Nagy pártolója vagyok az utcai futóversenyeknek, mert a külföldi versenyzők és hozzátartozóik tízezreit vonzza Magyarországra. Az ország marketingszempontjából pedig tökéletes a verseny, hiszen Budapest legszebb pontjai közül számos helyszínén halad végig a pálya. Véleményem szerint rendkívül fontos, hogy minél több ilyen rendezvény legyen Budapesten.”

33_Spar_Budapest_Maraton10

A Budapest Sportiroda 1.600 fős szervező csapata 12 frissítő állomáson 7000 liter izotóniás itallal, 60.000 liter poharas vízzel, 300 kg szőlőcukorral, 33.000 db banánnal, 4 zuhanykonténerrel és 180 mobil WC-el segítette a verseny zökkenőmentességét.

A SPAR Budapest Maraton sokkal több, mint egy futóverseny.

33_Spar_Budapest_Maraton13_a_nap_kepe

A futás ünnepén nem számított, hogy ki honnan jött, milyen a családi állapota, mennyi idős és hogy esetleg valamilyen fogyatékkal él. A résztvevőket a sport szeretete hozta össze. Sokan azért álltak célhoz, hogy ezzel segítsenek egy-egy civil szervezetnek, adományt gyűjtsenek, felhívják a figyelmet egy társadalmilag fontos ügyre, vagy saját közösségüket formálják, erősítsék.

A BSI ezúton köszöni a futóknak, hogy rajthoz álltak, a szurkolóknak, hogy támogatták őket célkitűzésükben, azoknak pedig, akik nem vették részt az eseményen azt, hogy tolerálták a remélhetőleg nem sok forgalmi nehézséggel járó versenyt.

fotók: BSI