Tokió 2020: két fix csapat, további három még versenyben

Szűk fél évvel a tokiói olimpia rajtja előtt a klasszikus csapatsportágak közül férfi és női vízilabdában biztos a magyar részvétel.

Bekerülhet még az ötkarikás mezőnybe a női kézilabda-válogatott, illetve van még lehetősége ugyanerre 3×3-as kosárlabdában a férfi és a női csapatnak is – írta az MTI. Hagyományos kosárlabdában, labdarúgásban, röplabdában, strandröplabdában, gyeplabdában, rögbiben, baseballban és softballban nem lesz magyar együttes.

A programba be-, illetve visszakerült öt új sportág – a baseball/softball mellett a hullámlovaglás, gördeszka, sportmászás és karate – versenyei közül csupán utóbbiban mutatkozik remény arra, hogy magyar sportolóért szoríthassanak a szurkolók.

A már említetteken kívül biztosan nem lesz magyar induló gumiasztalban, lovassportban és kevés az esély a kvalifikációra BMX-ben, pályakerékpárban, golfban, műugrásban, szinkronúszásban, szlalom kajak-kenuban és evezésben.

Ugyanakkor 13 sportágbanasztaliteniszben, atlétikában, birkózásban, kajak-kenuban, országúti kerékpárban, ökölvívásban, öttusában, sportlövészetben, tornában, medencés és nyíltvízi úszásban, vitorlázásban, vívásban és vízilabdábanmár fix kvótákkal, kvótásokkal rendelkezik Magyarország, további kettőben – cselgáncsban és triatlonban – pedig biztosan lesz magyar induló a kvalifikációs időszak zárultával.

A magyarok jelenleg 96 indulási hellyel rendelkeznek, négyen tartalékként utazhatnak.

A Magyar Olimpiai Bizottság várakozása nem változott az olimpia halasztásával, 13 magyar érmet prognosztizál a nyári játékokra, amelyen 150-160 fős csapattal számol.

Legutóbb, Rio de Janeiróban 160 magyar versenyző állt rajthoz, és 15 éremmel, 8 arannyal, 3 ezüsttel és 4 bronzzal tértek haza.