Torba Erik ezüst-, Lőrincz Tamás bronzérmet szerzett az Európa Játékok 9. versenynapján

Szombaton 3 éremért biztos szoríthattunk a minszki Európa játékok utolsó előtti versenynapján, ahol a medálokért küzdő kötöttfogású birkózók 2-ből 2 érmet elhoztak, női asztalitenisz csapatunknak azonban nem sikerült a bravúr a bronzmeccsen, és a 4. helyen zártak. Tornászaink a női egyéni összetett döntőjében voltak érdekeltek.

A Magyar Olimpiai Bizottság hivatalos honlapjának beszámolója szerint a női asztalitenisz csapatunk 3:2-es vereséget szenvedett a lengyelektől a bronzmérkőzésen, így negyedik helyen zárta az Európa Játékokat. A tegnapi elődöntők után két csalódott válogatott vívta a mai bronzmérkőzést, ugyanis a lengyelek és a mieink is csupán két pontra voltak a fináléba jutástól. Jól kezdődött a párharc magyar részről, a Madarász Dóra, Pergel Szandra duó fordulatos meccsen 3-2-re legyőzte a Natalia Bajor, Natalia Partyk kettőst (1-0). Az első egyéni összecsapáson kifejezetten nehéz feladat várt Póta Georginára, aki a női egyesben Európa-bajnoki címvédőnek számító Li Qiannal találkozott. A 32 éves, kínai születésű asztaliteniszező 3-1-re legyőzte Pótát és győzelmével egalizálta a párharcot. (1-1) A folytatásban Madarász Dórára az ötszörös paralimpiai bajnok Natalia Partyka várt. Szoros küzdelemben a lengyel lány 3-2-re diadalmaskodott (1-2), így Pótának mindenképpen le kellett győznie Bajort a döntő meccs kiharcolásához. Gina 3-1-re győzött (2-2), így jöhetett a mindent eldöntő 5. mérkőzés. Itt Pergelnek bravúrra lett volna szüksége Li Qian ellen, és bár becsülettel küzdött, de 3:1-re végül a Qian diadalmaskodott (2-3), így a lengyelek szerezték meg a bronzérmet.

A magyar lányok, Schermann Bianka és Székely Zója egy csoportba kerültek a 18 versenyzőt felvonultató női torna egyéni összetett versenyének fináléjában. Sorrendben talajon, ugrásban, felemás korláton, végül pedig gerendán mutatták be gyakorlataikat a Minszk Arénában, ahol a nézők remek hangulatot teremtettek. Bianka 50.933-as pontszámmal a 9. helyen zárt, Zóját 48.898-as eredménye pedig a 17. helyre rangsorolta.

birkózók délelőtti programjában a kötöttfogásúak 87 kg-os súlycsoportjában Lőrincz Viktor, a 97-kg-osok között Kiss Balázs révén voltunk érdekeltek. Viktor svájci riválisa felülmúlása (5-2) után 3-0-ra kikapott az idei Eb-2. azeri Abbaszovtól, aki bejutott a fináléba, így a magyar birkózó vasárnap a vigaszágon folytathatja szerb ellenféllel. A 2009-es világbajnok Kiss Balázs kikapott a szerb Kadzsalától, s kiesett. A délutáni etapban Torba Erik és Lőrincz Tamás is éremért birkózhatott. Erik esetében már csak az érem színe volt kérdéses a kötöttfogásúak 60 kg-os súlycsoportjában, ahol három szép tegnapi győzelmet követően pályafutása során először jutott be világverseny döntőjébe. Itt a vb- és Eb-győztes orosz Marjanjan várt rá.

A súlycsoport jelenlegi legjobbja még túl kemény diónak bizonyult (0-9), ettől függetlenül ezüstérmével a 23 éves magyar birkózó élete eddigi legjobb eredményét érte el.

Az olimpiai és vb-ezüstérmes Lőrincz Tamás (77kg) ezúttal a bronzmérkőzésen volt érdekelt, amit meg is nyert a moldovai Besleaga ellen 5-1-re, így ő is dobogóra állhatott.

Vasárnap az Európa Játékok utolsó versenynapját rendezik. Pályakerékpárban omniumban Lovassy Krisztiánnak, keirinben Szalontay Sándornak szoríthatunk. Kumitéban megkezdi küzdelmeit két karatékánk, Tadissi Yves Martial (-67kg) és Hárspataki Gábor (-75kg). A tornászok vasárnapi szerenkénti döntőiben Péter Sára (ugrás) és Vecsernyés Dávid (nyújtó) révén lesznek érdekeltek a magyar tornászok. Lőrincz Viktor a kötöttfogású birkózók 87 kg-os súlycsoportjában a vigaszágon folytatja. A záróünnepség magyar idő szerint 21 órakor kezdődik.

fotó: MOB/Szalmás Péter