Történelmi diadal: világbajnok a Babos Tímea, Andrea Hlavackova kettős! – videó

Babos Tímea a magyar tenisz első női világbajnoka.

A magyar teniszező menedzsmentjének vasárnap beszámolja szerint Timi mindhárom mérkőzésével magyar tenisztörténelmet írt: első női játékosként jutott az elődöntőbe, majd nyert a legjobb négy között is. Vasárnap pedig a sportág első magyar női világbajnoka lehetett! Hosszú út vezetett idáig,a döntő sem alakult egyszerűen. De a lényeg, a lényeg: Timi és Andrea Hlaváčková ünnepelhetett a legvégén!

A holland-svéd kettős az utolsó pillanatban került a WTA Finals mezőnyébe, ehhez visszalépések is kellettek. Azták Szingapúrban szárnyalt Bertens és Larsson: először a 4. helyen kiemelt Barty-Dellacqua, majd a 2.-ként rangsorolt, címvédő Makarova-Vesznyina páros ellen nyert.

A 38 perces első játszmában a holland-svéd kettős játszott jobban, kiválóan adogatott és fogadóként is veszélyes volt. Timi és Hlaváčková is mindent megtett, de végig „csak” az egyenlítés sikerült. Bréklabdáig nem jutott el a magyar-cseh páros.

Aztán 5:4 után sajnos eldőlt a játszma sorsa. Timi 30-0-ra is vezetett adogatóként, de az ellenfél fordított remek nyerőkkel.

A 43 perces második felvonás is nagyon izgalmas és szoros volt. Az első gémben a 3. helyen kiemelt kettős 15-re brékelte Larssont, de ezután Timi sem tudta hozni az adogatását, pedig volt 40-30 is… De ez sem törte össze a magyar-cseh kettőst, amely kőkeményen küzdött a sikerért.

A hetedik gém aztán sorsdöntő lett! Timi és Andrea Hlaváčková fogadóként vezetett 40-15-re is, majd három adogatóelőnyt is hárított. A hatalmas csata végén pedig a magyar-cseh kettős brékelt. Ezt követően Timi és Hlaváčková 30-ra, majd 0-ra nyerte adogatását, jöhetett a mindent eldöntő tie-break.

A rövidítés aztán álomszerűen alakult! Timi és Andrea Hlaváčková ötször nyerte el ellenfele szerváját, így „belefért”, hogy az ellenfél is brékelt háromszor. A magyar-cseh kettős 4-0-ra, majd 7-3-ra is vezetett, majd 9-4 után jöttek a meccslabdák. Az első még „elment”, majd 9-5 után Timi röptéje lezárta a döntőt!!!

Timi eddig 15 WTA, 1 WTA125-ös és 9 ITF-versenyt nyert párosban. Mérlegét 2 wimbledoni döntő is kiegészíti női párosban. A juniorok között 3 Grand Slam-tornát nyert ebben a műfajban. Andrea Hlaváčková 2 Grand Slam-, 24 WTA- és 19 ITF-versenyen maradt veretlen női párosban, 2012-ben döntős volt az Olimpián és a WTA Finalsen.

„Nagyon-nagyon boldog vagyok a döntő és a győzelem miatt!!! Hihetetlen élmény, elképesztő dolog, hogy ez megtörtént. Büszke vagyok és örülök, remélem, hogy még sok ilyen csúcspont lesz a pályafutásom során! Szerintem a sírból hoztuk vissza a mai mérkőzést…Nagyon boldog vagyok, hogy ez így történt! Örülök , hogy így tudtam játszani egy ilyen, nagy nyomású döntőben. Szerintem jól ment a játék, sokat tudtam segíteni a társamnak is. Fantasztikus, hogy így tudtunk játszani a szuperrövidítésben, elképesztően agresszívak voltunk és jól játszottunk mindketten. Hihetetlenül boldog vagyok! Most sajnos nincs idő a hosszabb ünneplésre, hiszen hamarosan már utazok haza, ez nagyon kell, így öt hét után. Majd otthon a családdal megünnepeljük ezt a sikert! Köszönöm a családomnak, edzőmnek, Thomas Drouet-nak, a barátoknak, ismerősöknek a folyamatos támogatást és segítséget! Külön köszönöm a szurkolóknak, rajongóknak a biztatást, régóta hatalmas motivációt jelentenek, ösztönöznek arra, hogy minden nap jobb és jobb legyek! És végül, de nem utolsósorban köszönöm szponzoraim, a MOL, a Szerencsejáték Zrt. és a Mazda kitartó támogatását is”  – nyilatkozta Babos Tímea a saját hivatalos honlapján, a babostimea.hu-n.

WTA FINALS 2017 (7 000 000 DOLLÁR, FEDETT PÁLYA), PÁROS, DÖNTŐ
Babos Tímea, Andrea Hlaváčková (magyar, cseh, 3.)-Kiki Bertens, Johanna Larsson (holland, svéd) 4:6, 6:4, 10-5

A mérkőzés 1 óra 32 percig tartott Szingapúrban.

A mérkőzés összefoglalója:

fotó: Getty Images