Történelmi döntés

A glasgow-i EHF-kongresszus, és az azon elnyert 2022-es felnőtt férfi Európa-bajnoki rendezési jog feladatainak áttekintésére kedden rendkívüli elnökségi ülést és sajtótájékoztatót tartott a Magyar Kézilabda Szövetség. – A szövetség elnöksége értékelte a glasgow-i EHF-kongresszus eredményeit, és áttekintette a 2022-es Európa-bajnokság szervezésével kapcsolatos feladatokat – mondta el Kocsis Máté, az MKSZ elnöke. – Hetven százalékos többséggel szavaztak nekünk bizalmat az európai szövetség tagországai, amire még legmerészebb álmainkban sem számítottunk. Történelmi döntés született, Magyarország először rendezhet felnőtt férfi világversenyt. Három és fél év áll rendelkezésünkre a szervezésre, éppen ezért már most meg kell kezdenünk a munkát. Szeretném megköszönni mindenkinek, aki részt vett a sikeres pályázatban, beleértve a szlovák szövetség kiváló munkáját, és külön kiemelve Horváth Gabriellát, az MKSZ nemzetközi ügyekért felelős főtitkár-helyettesét, az EHF Végrehajtó Bizottságának tagját. Komoly felhatalmazást kaptunk, szeretnénk élni ezzel a megtiszteltetéssel, amely felelősséget is jelent. 

A szövetség elnöke kiemelte, hogy a 2022-es Európa-bajnokság jelentős infrastruktúra-fejlesztéseket hoz magával, hiszen a már korábban tervezett szegedi aréna építését, a Veszprém Aréna kibővítését és a debreceni Főnix Csarnok felújítása is elkezdődhet, annak lehetőségét pedig meg kell vitatni, hogy épüljön-e Budapesten egy új, az Európa-bajnoki döntőre és az esetleges későbbi kézilabda-versenyekre. – Az Elnökség a közeli napokban felveszi a kapcsolatot a kormányzattal az infrastrukturális fejlesztések kapcsán, és hamarosan feláll az Európa-bajnokság Szervező Bizottsága is, hiszen a kormányzat és a Magyar Olimpiai Bizottság mellett is számos partnerre van szükségünk a sikeres rendezéshez. A 2022-es Eb nem csupán egy kézilabda-verseny lesz, hanem remek alkalom arra is, a magyar olimpiai eszmét és a teljes magyar sportéletet is bemutassuk – tette hozzá Kocsis Máté.

Az elnökség témája volt a férfi válogatott közelmúlbeli bravúros vb-selejtezője Szlovénia ellen, és a 2019. januári férfi világbajnokság sorsolása. – Nagyon jó volt nézni a sorsolást, hiszen büszkék lehetünk már arra is, hogy ott lehetünk a tornán – értékelt Marosi László alelnök. – A sorsolásunk reményt keltő, reális esélyünk van rá, hogy a legjobb nyolc közé jussunk. Mindez azért is nagyon fontos, mert az olimpiáig a világbajnokságon kerülhetünk legelőször és a leginkább közel az ötkarikás játékokig, illetve a selejtezőig, éppen ezért a Magyar Kézilabda Szövetség mindent megtesz annak érdekében, hogy a lehető legjobb felkészülést biztosítsa a válogatottnak. 

Nagy László részese volt a szlovénok elleni győztes vb-selejtezőnek, ugyanakkor oszlopos tagja a magyar-szlovák Eb-pályázatot Glasgow-ban prezentáló delegációnak is. – A szlovénok ellen nem mi voltunk az esélyesek, optimális volt azonban a felkészülés, sokat dolgoztunk az első mérkőzés előtt, ami remekül sikerült, a visszavágó hajrájában pedig meg tudtuk tartani az előnyt. A vb-sorsolás optimálisnak tűnik, kedvező a csoport, és az első hét hely egyike is elérhető. Ami az Eb-pályázatot illeti, remek érzés volt közösen Glasgow-ban a magyar-szlovák pályázat sikeréért dolgozni!

Pálinger Katalin alelnök játékosként vett részt 2004-ben a magyarországi Európa-bajnokságon, ezúttal pedig a férfi Eb-rendezésért lobbizott, ugyanakkor más magyarországi versenyekről is szót ejtett a sajtótájékoztatón. – Tudjuk, hogy a magyar szurkolóknak nincs párjuk a világon, nagyon szerettük volna, ha ezt a férfi válogatott is megtapasztalhatja egy magyarországi világversenyen, ezért is örültünk nagyon a sikernek. Az elmúlt években már a női Bajnokok Ligája FINAL4 kapcsán bebizonyítottuk, hogy sikeresen rendezünk, és 2019-ben még biztos, hogy Budapesten lesz a női négyes döntő, azonban már most kezdeményeztük az EHF-nél a szerződés meghosszabbítását további három évre, 2020-22 között. Ám jövő májusig sem vagyunk híján a kiemelt magyarországi versenyeknek, hiszen július 1-jén, vasárnap kezdődik Debrecenben a női junior világbajnokság, esélyes magyar csapattal, így mindenkit arra biztatok, hogy jöjjön el a Főnix Csarnokba már a megnyitóra!

XV. FÉRFI KÉZILABDA EURÓPA-BAJNOKSÁG, 2022. JANUÁR 14-30., MAGYARORSZÁG-SZLOVÁKIA
Helyszínek: 
Csoportmérkőzések (6 csoport, 4-4 csapattal): 
Debrecen, Szeged, Veszprém, Pozsony (2 csarnok), Kassa

Középdöntő (2 csoport, 6-6 csapattal): 
Budapest, Pozsony

Elődöntők, helyosztók, döntő: 
Budapest

Férfi világbajnokság, 2019. január 10-27.

Csoportbeosztás: 
A-csoport (Berlin): Franciaország, Oroszország, Németország, Szerbia, Brazília, (Dél-)Korea
B-csoport (München): Spanyolország, Horvátország, Macedónia, Izland, Bahrein, Japán
C-csoport (Herning): Dánia, Norvégia, Ausztria, Tunézia, Chile, Szaúd-Arábia
D-csoport (Koppenhága): Svédország, Magyarország, Katar, Argentína, Egyiptom, Angola
A csoportok első három-három helyezettje jut a középdöntőbe.

Csoportmérkőzések: január 10-17.
Középdöntő (Köln, Herning): január 19-23.
Elődöntők (Hamburg): január 25.
Helyosztók (Herning): január 26., 27.
A világbajnokság győztese kijut a tokiói olimpiára, a 2-7. helyezettek részt vehetnek a 2020 tavaszán sorra kerülő olimpiai selejtezőn.

Vasárnap rajt a női junior kézilabda vb-n!
Bármi megtörténhet Debrecenben!

Július 1-jén beindul a kézilabdás nagyüzem Debrecenben: a Főnix Csarnokban és a Hódos Imre Sportcsarnokban megkezdődik a XXI. női junior kézilabda-világbajnokság, színpompás megnyitóval, sztárfellépővel és az éremesélyes magyar csapat mérkőzésével.

„Bármi megtörténhet!” – szól a junior világbajnokság mottója, nem véletlenül, hiszen számos válogatott érkezik éremeséllyel a cívisvárosba, hogy aztán két héten keresztül folyjon a küzdelem a trónért, a világelsőségért. Csakúgy, mint a világ egyik legnépszerűbb televíziós sorozatában, a Trónok harcában, amely a vb-szervezőket is megihlette, így a torna arculatában visszaköszönnek a széria grafikai elemei és hangulata.

A vasárnapi megnyitóünnepség 16 órakor kezdődik, benne táncos produkciókkal és a csapatzászlók bevonulásával, majd színpadra lép a vb sztárfellépője, a horvát 2CELLOS. A két horvát fiatal tehetség, Luka Sulic és Stjepan Hauser figyelme középpontjában mindig is az élő muzsikálás állt, népszerű slágerekkel kápráztatják el közönségüket csellóra hangszerelve. Hírnevüket Michael Jackson híres számának, a „Smooth Criminal” feldolgozásával érték el, de feldolgozták az AC/DC „Thunderstruck” című dalát is, amely már túl van a 119 millió YouTube-megtekintésen. A két zenész a csellót új szintre emelve hatalmas sikereket ér el világszerte. Zenei stílusuk nem ismer határokat: a klasszikus zenétől a filmzenén át, a pop és rock különféle zenei irányzatait képviselik. A duó többek között a 2018-as Real Madrid-Liverpool labdarúgó Bajnokok Ligája-döntőn is fellépett.

A megnyitót a magyar-brazil találkozó követi, amelyen a mieink első lépéseiket tehetik meg a hőn áhított dobogó felé. Golovin Vlagyimir csapatának, soraiban többek között Tóvizi Petrával, Suba Sárával és Háfra Noémivel, jó esélye van az éremszerzésre, hiszen az együttes a 2015-ös ifjúsági Eb-n bronzérmes, a 2016-os vb-n korosztályában mindössze egy vereséggel 5., a tavalyi junior Eb-n pedig a 4. helyen végzett. A történelmi előjelek is kedvezőek: a 2001-es magyarországi junior vb-n a magyar válogatott ezüstérmet szerzett, a 2009-es, szintén hazánkban rendezett U19-es Eb-n pedig szintén döntőt játszhatott a csapat – előbbi garnitúra soraiban Görbicz Anitával, Vérten Orsolyával, az utóbbi keret tagjaként pedig Kovacsics Anikóval, vagy éppen Zácsik Szandrával. Hasonló eredménnyel alighanem kiegyeznénk ezúttal is.

A világbajnokságra nyitóünnepségére és nyitómérkőzésére, valamint valamennyi versenynap találkozóira rendkívül kedvezményes áron kaphatók a jegyek a www.kezilabdaszeretlek.hu/jegy oldalon.

A magyar női junior válogatott kerete:

Kapusok: BINÓ Boglárka (Győri Audi ETO), HLOGYIK Petra (MTK Budapest), SUBA Sára (GVM Europe-Vác)
Jobbszélsők: FALUVÉGI Dorottya (FTC-Rail Cargo Hungaria), KUTI Bettina (MTK Budapest)
Jobbátlövők: KLUJBER Katrin (Dunaújvárosi KKA), PÉNZES Laura (DVSC-TVP)
Irányítók: LAKATOS Rita (GVM Europe-Vác), SZABÓ Kitti (NEKA)
Beállók: GIRICZ Laura (EUbility Group Békéscsaba), PÁSZTOR Noémi (Budaörs), TÓVIZI Petra (DVSC-TVP)
Balátlövők: HÁFRA Noémi (FTC-Rail Cargo Hungaria), HORNYÁK Bernadett (GVM Europe-Vác), HORVÁTH Laura (NEKA), KÁCSOR Gréta (GVM Europe-Vác)
Balszélsők: FODOR Csenge (Győri Audi ETO), MÁRTON Gréta (FTC-Rail Cargo Hungaria)

Szövetségi edző: GOLOVIN Vlagyimir
Edző: PIGNICZKI Krisztina

A junior-világbajnokságra jegyek kaphatók a kezilabdaszeretlek.hu/jegy oldalon.
A július 1-jei megnyitó ünnepség sztárfellépője a 2CELLOS!

XXI. IHF női junior kézilabda-világbajnokság, 2018. július 1-14., Debrecen

Csoportbeosztás:
A-csoport: Magyarország, Norvégia, Montenegró, Brazília, Portugália, Elefántcsontpart
B-csoport: Oroszország, Dél-Korea, Szlovénia, Kína, Chile, Izland
C-csoport: Dánia, Hollandia, Románia, Angola, Japán, Paraguay
D-csoport: Franciaország, Németország, Spanyolország, Horvátország, Egyiptom, Svédország
A csoportok első négy-négy helyezettje jut a nyolcaddöntőkbe.

A magyar válogatott csoportmérkőzései (Főnix Csarnok):
Július 1. 18:00: Magyarország-Brazília
Július 4. 18:00: Magyarország-Portugália
Július 5. 16:00: Magyarország-Elefántcsontpart
Július 7. 13:30: Magyarország-Montenegró
Július 8. 18:00: Magyarország-Norvégia

A további program:

Elnöki Kupa: július 10., 11.
Nyolcaddöntők: július 10.
A 9-16. helyért: július 11.
Negyeddöntők: július 11.
Az 5-8. helyért: július 13.
Elődöntők: július 13.
Döntő, a 3. helyért, a 5. helyért, a 7. helyért: július 14.

fotó: Magyar Kézilabda Szövetség