Történelmi döntők és sikerek: Kocsis Csillag és Szabó Zénó is ifjúsági SUP Európa-bajnok

Két arany-, egy ezüst- és egy bronzéremmel zártuk SUP hosszútáv döntőket a szegedi ECA Gyorsasági, Para Kajak-Kenu és SUP Európa-bajnokságon. Ifjúsági korosztályban Kocsis Csillag és Szabó Zénó is fantasztikus versenyzéssel győzött, míg női felnőttben Slekta Réka a második helyen zárt. A Szabó család duplán ünnepelhetett, hiszen Zénó édesapja, Szabó Gábor harmadik lett férfi mastersben.

Egy újabb történelmi tényt jegyezhetünk fel a Maty-ér krónikáskönyvébe. Csütörtök késő délután ugyanis megrendezték SUP szakág első Európa-bajnoki döntőit. A 9000 méteres hosszútáv kategóriában ifjúsági, felnőtt és masters (40 év fölöttiek) korosztályokban osztottak érmeket. Az versenyzőknek a keresztgáttól indulva négy kört kellett teljesíteniük – számolt be a magyar szövetség.

Először a férfi felnőtt mezőny 28 indulója vágott neki a távnak, köztük négy magyarral. A futam győztese és ezzel az első SUP Európa-bajnok a spanyol Manuel Hoyuela lett, aki 48 percen belül teljesítette a távot. A dobogóra még a német Ole Schwarz és a dán Christian Andersen állhatott fel. A hazai versenyzők közül Márton Károly végzett a legelőkelőbb helyen, aki a kilencedik helyen zárt. Mihalovics Márk a 21., Sindel Imre a 26., Nagy Bence pedig a 28. helyen ért célba.

Nem kellett sokat várni az első magyar éremre sem. A hölgyek versenyében Slekta Réka ezüstérmes lett a semleges színekben induló Natalia Novitskaia mögött. A Dunakeszi Diák és Szabadidő Kajak Club 2003-as születésű versenyzője végig az élmezőnyben haladt, ezzel ő lett az első magyar, aki SUP Európa-bajnoki érmet szerzett.

„Én magam is meglepődtem az eredményen

– kezdte Slekta Réka.

–  Főleg, hogy a tegnap után egy kicsit csalódott voltam, ugyanakkor azt is tudtam, hogy hosszútávon van lehetőségem a legjobb eredményt elérni, mert idén az ment a legjobban. Jó az állóképességem, örülök ennek a teljesítményemnek és sikerült a lehető legtöbbet kihoznom ebből. Azt tudtam, hogy szinte végig a negyedik helyen voltam. Néhányszor összeütköztünk egy kicsit a lányokkal, de az volt a tervem, hogy az utolsó bója előtt robbantok egyet, ez sikerült, így már másodikként tudtam fordulni. Az utolsó ezer métert megpróbáltam egyedül megcsinálni. Elég sokfelé állt a fejem, mert nekem most vizsgaidőszak van és nem úgy sikerült a felkészülésem, ahogy szerettem volna. Sulizom, a hétvégén beteg is voltam, így nem feltétlenül számítottam éremre. Büszkeséggel tölt el, hogy egyetem mellett ilyen eredményt értem el.”

Réka mellett még három magyar indult ebben a számban, Ebenspanger Dóra a 10., Varga Zsuzsanna a 11., Erdős Zsófi a 12., Kocsis Ildikó pedig a 16. helyen zárt.

Az ifjúságiak eredményhirdetéseihez érve a magyar himnuszt is meghallgathattuk, ráadásul kétszer, ugyanis fiúknál Szabó Zénó, a lányoknál pedig Kocsis Csillag lett az aranyérmes. Ezzel ők lettek hazánk első SUP Európa-bajnokai, ráadásul Zénó édesapja, Szabó Gábor a mastersek között a dobogó legalsó fokára állhatott fel.

„Libabőrös leszek, ha kimondom, hogy ifjúsági Európa-bajnok vagyok.

– kezdte Szabó Zénó.

Nagyon-nagyon új nekem, hogy nemzetközi mezőnyben ilyen elől tudok végezni. Ez volt az álmon, nagyon örülök, hogy meg tudtam nyerni. Anyukámnak (Varga Zsuzsanna, női felnőtt 11. – a szerk.) már a cél előtt mondtam, hogy meglesz. Meg akartam vele osztani ezt az örömöt, közben pedig szurkoltam neki. Már a negyedik körben arra mentem, hogy utolérjem őt, mert megláttam magam előtt. Nagyon nagy örömmel töltött el a dobogó tetején az aranyéremmel a nyakamban hallgatni a himnuszt, de már a következő versenyen jár az agyam, ami a világbajnokság lesz Amerikában.”

Az ifi fiúknál Ódor Barnabás a 11. helyen zárt, míg Both Levente 16. lett.

Ami pedig Kocsis Csillagot illeti, ifjúsági vb-ezüstérmesünk rögtön a táv elején az élre állt és senki által nem zavartatva haladhatott végig a győzelemig. Több mint másfél percet vert a második helyezett német versenyzőre, és hogy mennyit is jelentett számára ez a siker, azt jól jelzi, hogy a dobogó legfelső fokán egy-két könnycseppet is elmorzsolt.

„Az éremátadón elérzékenyültem.

– kezdte a győztes.

– Nem is az aranyérem, hanem az idáig vezető út miatt. Elég nehezen indult az évem és a családom támogatása nélkül biztos, hogy nem volna össze ez a szép eredmény. Tudtam, hogy egy erős utazót tudok menni, viszont azt is tudtam, hogy ha rajtam vizeznek akkor egy elég erős finish lehet a vége. Szerettem volna a saját versenyemet menni, az első bójánál nyomtam egy kemény százat és ott sikerült leszakítanom a többieket. Utána egy jó utazó tempót tudtam menni. Viszonylag jól volt felépítve a verseny, az időm is jó lett, minden klappolt.”

Csillag az Eb-n a felnőttek között még a sprint és technikai szám döntőjében is érdekelt lesz.

„A sprinten és a technikain is szeretnék szép eredményt elérni. Az örömködés még hátravan, de remélem, hogy a hétvégén nem csak ez az egy érem lehet a nyakamban. Készülünk tovább a holnapi és a szombati napra is.”

Ebben a számban Szabó Regina is befért a top tízbe, aki a nyolcadik helyen zárt, Pesti Anna Rozália 11., Horn Panka pedig 17. lett.

A 40 év fölöttiek számára kiírt masters verseny kapcsán Szabó Gábor fantasztikus bronzérméről már fentebb említést tettünk. Eredménye kapcsán úgy fogalmazott:

 „Nagyon sokat dolgoztunk ezért a bronzéremért Zénóval, hiszen együtt edzettünk. Nagyon örülök, hogy 52 évesen negyven pluszos kategóriában itt állok úgy, hogy kétszer estem közben. Nagyon nehezen tudtam az esés után visszatérni, sokat kellett küzdenem. Az utolsó fordulónál estem egyet a harmadik helyről. Onnan még egyszer össze kellett szednem magam.”

A büszke apuka Zénó győzelme kapcsán hozzátette:

„Óriási élmény volt a dobogó tetején látni a fiamat. Nem is tudom szavakba önteni…”

Szabó Gábor mögött Fodor Szabolcs negyedik helyével épphogy lecsúszott a dobogóról.

A további magyar helyezettek: Zöllner Viktor 6., Vajda Attila 9., Pihelevics Csaba 10., Nébucz Norbert 11., Öreglaki Gábor 12., Chlebovics András 13., Nagy Szabolcs 17., Kovács Gábor 20., Szerdahelyi Gábor 21., Szili Balázs 23., Tóth József 26., Németh Zoltán 28., Balog Ádám 31., Csenkely Tamás 32., Bertalan Csaba 33., Pelcz András 34., Grózli Csaba 35., Seper Árpád 36., Nagy Imre 37., Majercsik József 38., Dani Márk 39.

A hölgyeknél Rasztotzky Eszter volt a legközelebb az éremszerzéshez, az ötödik helyen ért célba. Ebben a számban is rengeteg magyarnak szoríthattunk: Suba-Bokodi Éva 7., Tubel Blanka 8., Major Mónika 10., Dobi Etelka 11., Gonda Helga 14., Tavasz Hajnalka 15., Moravcsik Tünde 16., Hejduk Ilona 17., Pányi Andrea 18.

Fotók: Magyar Kajak-Kenu Szövetség