Történelmi siker: felnőtt Európa-bajnok lett a fiatal magyar taekwondós!

Magyarország első felnőtt Európa-bajnoki címét szerezte Salim Omar.

A Magyar Taekwondo Szövetség csütörtöki beszámolója szerint ellentmondást nem tűrően versenyzett a szófiai Európa-bajnokság első napján Salim Omar, öt mérkőzéséből négyet idő előtt fejezett be és lett aranyérmes. A sportág történetének első magyar Európa-bajnokának mondhatja magát, aki 18. születésnapját április 12-én ünnepli.

Salim Omar (54 kg) a magyarok közül elsőként lépett pástra az Eb-n. A legjobb tizenhat közé kerülésért az örmény Hamlet Mkrtchyan jutott neki ellenfelül. Omar másodpercek alatt tetemes előnyre tett szert, (7-0) és harmadik menetre nem is volt szükség, pontkülönbséggel, 31-4-re nyert és jutott a nyolcaddöntőbe.

Ott a moldáv Vadim Dimitrov ellen rögtön egy intésponttal indított, majd meg sem állt 12-ig az első menetben úgy, hogy ellenfele nem tudott pontot szerezni. A második menetben látványos akciókat bemutatva elérte a pontkülönbséges győzelemhez szükséges távolságot és 30-1-es győzelemmel masírozott a negyeddöntőbe.

A negyeddöntőben a szerb Mateja Ivanovic volt Omar ellenfele. Jól indított a magyar fiú, 4-0-ra, majd egy perc után már 7-1-re vezetett, az első pihenőre pedig 12-6-os előnnyel vonult. A második menet közepére már tizenöt pontra duzzadt a különbség, déli szomszédunk versenyzőjét pedig ápolni is kellett. Harmadik menetre most sem volt szükség, mert Omar pontkülönbséggel, 28-7-re megnyerte a negyeddöntőt!

Már biztos érmesként az orosz Viacheslav Bovkun volt az ellenfele a fináléba kerülésért. Az első menetben csupán 1-1 pont esett, az izgalmak csak ezt követően kezdődtek. Omar szerezte meg a vezetést (4-1, majd 7-1 is volt az állás) és maradt is hárompontnyi fórja az utolsó két percre. 10-4-re és 11-5-re is ment már és nem is engedte ki a kezéből a győzelmet, 11-7-es sikerrel jutott a döntőbe.

A görög Diony Rapsomanikis ellen az első húsz másodperc elteltével már 7-0-ra vezetett, az első két perc végén 15-4 volt az előnye. A folytatásban is növelte előnyét, 27-7 volt a második menetet követően. A húszpontos fórt már nem adta le, sőt, tovább növelte előnyét és végül 31-9-nél, 45 másodperccel a vége előtt be is fejeződött a mérkőzés.

Salim Sharif (58 kg) a dán Tobias Hyttellel találkozott a legjobb 32 között. A skandináv a meccs elején kétpontos fórba került, amit Sharif megfordított, de még az első menet vége előtt Hyttel visszavette a vezetést (5-6). A döntés a harmadik etapra maradt, miután a másodikban két intés mellett egy testre mért Salim-pont került fel az eredményjelzőre (7-7). Sharif egy két- és egy hárompontos találattal 12-7-re elhúzott, fél perccel a vége előtt pedig 16-10-re vezetett és végül 18-14-re győzött.

Sharif a bolgár Daniel Ladzhevvel találkozott a legjobb tizenhat között. Jól kezdődött magyar szempontból a mérkőzés, Sharif 2-0-ra vezetett, és ugyan sokáig szoros volt, az előnyt jó ideig nem adta le, sőt, bő egy perccel a meccs vége előtt még 14-9-re is vezetett. 20 másodperc volt már csak hátra, amikor a bolgár átvette a vezetést 15-14-re és már csak 1-1 intéspont fért bele az időbe, ami a hazai versenyző továbbjutását eredményezte.

Kopcsik Laura (49 kg) a nyolcaddöntőben a bolgár Nikolet Kostova ellen lépett pástra. A hazai pálya előnyét élvező lány kezdett jobban és két perc után 4-1-re vezetett. A folytatásban is nehezen találtak fogást egymáson, jobbára intésekkel tudtak pontot “szerezni”, viszont a bolgár így is növelni tudta előnyét (10-2). A harmadik menet sem hozott fordulatot, Kostova végül 14-3-mal nyerte a nyolcaddöntőt.

Taekwondo Eb eredmények, 1. nap

Pénteken Patakfalvy Luca a nyolcaddöntőben olasz vagy belorusz ellenfelet kaphat, míg Józsa Levente az orosz Sarmat Tcakoev ellen kezd a legjobb 32 között.

A mieink további menetrendje:

Füredi Rebeka (67 kg, szombat)

Patakfalvy Csenge (62 kg, szombat)

 

fotók: Magyar Taekwondo Szövetség