Történelmi siker Montrealban: Liu Shaoang kétszeres világbajnok!

A kétszeres téli olimpiai bajnok Liu Shaoang folytatja a történelmi szereplését 2022-ben, ugyanis 500-on és 1500-on is győzött a montreali rövidpályás gyorskorcsolya-világbajnokságon.

Történelmi siker 1500-on

Az összetettben címvédő Liu Shaoang szombaton aranyérmet szerzett 1500 méteren a rövidpályás gyorskorcsolyázók montreali világbajnokságán, ezen a távon ez az első magyar diadal. A leghosszabb táv női döntőjében Jászapáti Petra volt érdekelt, ő a nyolcadik helyen végzett.

A Ferencváros 24 éves versenyzője rendkívül magabiztos teljesítménnyel lett első a leggyengébbnek tartott távján, amelyen eddig egy ezüstérme volt vb-n, még 2016-ból.

A kétszeres olimpiai bajnok Liu Shaoang, aki eddig mind a hét futamát megnyerte a kanadai városban, pályafutása harmadik vb-aranyát gyűjtötte be, miután tavaly 500 méteren és összetettben nem talált legyőzőre – számolt be az MTI.

Liu Shaoang ugyanolyan könnyedén vette az elődöntős futamát, mint pénteken a selejtezőket. Nagyon kényelmes tempóban az ötödik helyen korcsolyázott, és úgy jött fel harmadikra, hogy előznie sem kellett, mert egy riválisa kicsúszott, egy másik pedig megbotlott. Onnan pedig már érvényesítette nagyobb sebességét és tudását, így két manőverrel könnyedén állt az élre.

A hétfős finálé elején a középmezőnyben helyezkedett, az olasz Luca Spechenhauser kicsúszásával negyedikként haladt szorosan tapadva az élmezőnyre. Amikor tempót váltott, arra nem volt válasza senkinek: Liu Shaoang egy kör alatt mindenkit körbekorcsolyázott, így elképesztő magabiztossággal győzött a leggyengébb számában, melyen 2020-ban azért Európa-bajnok volt.

A selejtezőben kiesett két magyar fiatal közül Jászapáti Péter 24., míg Nógrádi Bence 28. lett.

Jászapáti Petra az utolsó, harmadik elődöntőben szerepelt, melyben okos, taktikus versenyzéssel győzött, miután a belga Hanne Desmet az élről két ellenfelét is elsodorta. A mezőny végén korcsolyázó szegedi versenyző ezt észlelve nagyobb sebességi fokozatba kapcsolt a bukást követően, így három ellenfelét megelőzve állt élre. A dél-koreai Sim Szuk Hit és a holland Xandra Velzeboert is továbbjuttatták a fináléba, amelyben így nyolcan szerepeltek.

A döntőben is utolsóként tempózott a vegyesváltóval olimpiai bronzérmes magyar sportoló, de ezúttal akkor sem tudott előre törni, amikor a futam utolsó harmadában bekövetkezett az iramváltás, ennek nyomán a nyolcadik helyen zárt. A győzelmet a táv kétszeres ötkarikás bajnoka, a dél-koreai Csoj Min Dzsong szerezte meg hatalmas fölénnyel, ugyanis az utolsó körökben mindenkitől el tudott szakadni. A 23 éves Csoj 13. vb-aranyát nyerte, ezen a távon harmadszor diadalmaskodott. A pénteki selejtezőben búcsúzó másik magyar versenyző, Kónya Zsófia 30. lett.

Ádó duplázott, 500-on is győzött

Az 1500 után 500 méteren is győzött Liu Shaoang, aki így a legrövidebb távon megvédte címét a rövidpályás gyorskorcsolyázók montreali világbajnokságán.

A sportág történetében ez volt az első alkalom, hogy magyar versenyző meg tudta védeni vb-aranyát, illetve az is először fordult elő, hogy magyar sportoló két egyéni távon is aranyérmet szerezzen ugyanazon a vb-n.

A kétszeres olimpiai bajnok Liu Shaoang, aki eddig mind a tíz futamát megnyerte a kanadai városban, pályafutása negyedik vb-aranyát gyűjtötte be, miután tavaly 500 méteren és összetettben nem talált legyőzőre.

Liu Shaoang a sprinttáv negyeddöntőjében ott folytatta a menetelését, ahol az 1500 méter fináléjában abbahagyta: a kettes pozícióból rajtolva azonnal élre állt, így rajt-cél győzelmet aratva lépett a legjobb tíz közé. A másik két fiatal magyar ugyanabban a negyeddöntőben szerepelt. Az alig egy hónapja a junior vb-n ezüstérmes Nógrádi Bence hiába rajtolhatott a kedvezőnek számító kettes pozícióból, rosszul kapta el a startot, így ketten is megelőzték, ezen a távon pedig a negyedik helyről már nem volt visszaút. A junior vb-n bronzérmes Jászapáti Péter végig az ötödik helyen tempózva ért célba. Előbbi 13., utóbbi 19. lett.

A Ferencváros 24 éves versenyzője legjobb idejének köszönhetően a legelőnyösebb, egyes pályáról rajtolhatott az elődöntőben, ahol ismét gond nélkül győzött, miután a legfőbb ellenfele, a kanadai Jordan Pierre-Gilles kicsúszott mögüle. A fináléban viszont csak a kettes pozícióból indulhatott, mert a másik elődöntőben Quentin Fercoq jobb időt ért el. Ennek ellenére a táv olimpiai bajnokaként Liu Shaoang volt a favorit és ezt gyorsan igazolta is, mert a második kör elején könnyedén előzte meg francia riválisát, utána pedig már nem engedte ki a kezéből a győzelmet.

A nőknél mindkét magyar versenyző ugyanabba a negyeddöntőbe kapott besorolást. Jászapáti Petra nagyszerűen tartotta a tempót a szám 2019-es Európa-bajnokával, a lengyel Natalia Maliszewskával, mögötte pedig Kónya Zsófia szépen feltartotta a kétszeres olimpiai és nyolcszoros világbajnok dél-koreai Sim Szuk Hit, akinek így az előzés után már nem maradt ideje utolérni az élen korcsolyázó duót. Jászapáti végül az utolsó körben bravúrosan, külső íven megelőzte esélyesebb riválisát, pedig a második hely is biztos továbbjutást ért volna.

Az elődöntőben már nem jött össze a bravúr a 23 éves Jászapátinak, ugyanis végig a negyedik helyen korcsolyázva esélye sem volt a fináléra, de a kisdöntőbe így is bejutott. Ott a legrosszabb, négyes pozícióból rajtolt, és ezen a helyezésen nem is tudott javítani, így összességében az 1500 méterhez hasonlóan nyolcadikként zárt. Kónya a negyeddöntős búcsújával 13. lett. A fináléban a női váltóval olimpiai bajnok holland Xandra Velzeboer a világcsúcstartó Kim Boutint megelőzve diadalmaskodott, utóbbi 1500-on is második volt, így nyolc vb-érméből egyik sem arany.

Az 5000 méteres férfi váltóverseny elődöntőjében a magyarok Liu Shaoang, Nógrádi Bence, Jászapáti Péter, Talabos Attila összeállításban szerepeltek, eleinte a harmadik helyen haladtak a belga és a dél-koreai kvartett mögött. Amikor az ázsiaiak ritmust váltottak, akkor sikerült a magyaroknak is megelőzniük a belgákat, akik a végére elkészültek az erejükkel. A finálét érő második hely így nem forgott veszélyben.

A 3000 méteres női váltóversenyben a Jászapáti Petra, Kónya Zsófia, Somodi Maja, Somogyi Barbara összeállítású magyar négyes, amely csak visszalépések miatt indulhatott, az esélyesebb dél-koreai és kanadai stafétával küzdött az elődöntőben, sokáig jól tartotta magát, de tíz körrel a vége előtt leszakadt, így a kisdöntőben szerepelhet majd.

Vasárnap pedig az 1000 méter csatározásainak folytatására, a szuperdöntőkre és a staféták fináléira kerül sor.

Eredmények:

férfi 1500 m, világbajnok:
LIU SHAOANG 2:15.096 perc
2. Pascal Dion (Kanada) 2:15.644
3. Stijn Desmet (Belgium) 2:15.716
… 24. Jászapáti Péter
… 28. Nógrádi Bence

női 1500 m, világbajnok:
Csoj Min Dzsong (Koreai Köztársaság) 2:23.594 perc
2. Kim Boutin (Kanada) 2:24.201
3. Szeo Vi Min (Koreai Köztársaság) 2:24.455
… 8. Jászapáti Petra 2:25.742
… 30. Kónya Zsófia

férfi 500 m, világbajnok:
LIU SHAOANG 40.573 másodperc
2. Quentin Fercoq (Franciaország) 40.674
3. Stijn Desmet (Belgium) 40.710
… 13. Nógrádi Bence
… 19. Jászapáti Péter

női 500 m, világbajnok:
Xandra Velzeboer (Hollandia) 42.476 mp
2. Kim Boutin (Kanada) 42.570
3. Yara van Kerkhof (Hollandia) 42.642
… 8. Jászapáti Petra
… 13. Kónya Zsófia

 

Fotó:  twitter.com/ISU_Speed