Történelmi spanyol diadal a Bazilikánál

Sprintbefutóval ért véget és a spanyol Jon Aberasturi győzelmét hozta a 41. Tour de Hongrie első szakasza: az Esztergom körül kijelölt körpályán 118 kilométert tett meg a mezőny, a befutóra gyönyörű környezetben, a Bazilika lábánál került sor. A viadal történetében először született spanyol szakaszsiker.

A szervezők szombati beszámolója szerint húsz csapat 119 versenyzője állt rajthoz szombat délelőtt Esztergomban, az első etapot Hernádi Ádám, a város polgármestere indította el. A hazai kerékpárosok körében igen népszerű dobogókői emelkedőn vezetett át háromszor is az a körpálya, amellyel az első körben csak „ismerkedett” a nemzetközi mezőny. Ezt jelzi, hogy már a szakasz elején útjára engedett egy kilenc főből álló szökevénycsapatot, amely szorgalmasan gyűjtögette a kilométereket, s egészen négy percnyire hizlalta az előnyét.

(fotó: Pertorini Márió / tdh.hu)

A World Teamek – különösen az ausztrál Mitchelton-Scott és az amerikai Trek-Segafredo – azonban időben ritmust váltott a mezőny elején, s a harmadik kör hegymenetére már nem maradt elöl egyetlen szökevény sem. A harmadik hegyi hajrá hozta a magyarok idei első részsikerét, Valter Attila megszerezte a hajráért járó pontokat.

Ezt követően egy ideig a CCC Team magyar kerékpárosa tekert az élbolyban, de a befutó előtt a sprinterek csapatai újra összezártak, s végül mezőnybefutó döntött a szakaszgyőzelemről. Az első helyet a Caja Rural-Seguros-RGA versenyzője, a spanyol Jon Aberasturi szerezte meg, második lett az ausztrál Kaden Groves (Mitchelton-Scott), harmadik pedig a cseh bajnok Adam Toupalek (Elkov-Kasper).

(fotó: Halmágyi Zsolt / tdd.hu)

A mieink közül a tavalyi összetett verseny másodikja, Dina Márton (Kometa-Xstra), és harmadikja, Valter Attila is az élbolyban ért célba, így mindketten életben tartották reményeiket a jó összetett eredményre.

A hajrában több bukás is történt, a CCC Team versenyzőjét, Kamil Maleckit kulcscsont-törés gyanújával kórházba szállították, reményeink szerint mielőbb felépül sérüléseiből.

(A spanyol győztes, Jon Aberasturi, fotó: Tuba Zoltán / tdh.hu)

Az utolsó körben kétszer kellett kerékpárt cserélnem, de a végén a csapat segítségével sikerült az élmezőnyben maradnom. Az utolsó négy kilométeren nem voltam túl jó helyzetben, de az utolsó kanyarban sikerült előre kerülnöm. Figyeltem a Michelton-Scott versenyzőjét, Kaden Groves esélyes volt a szakaszgyőzelemre, de a végén mindent beleadtam, és sikerült” – mondta a szakaszgyőztes Jon Aberasturi, aki az összetett első helyezettjének járó sárga mez mellé a gyorsasági pontverseny zöld trikóját is átvehette az eredményhirdetésnél.

Valter Attila az MTI érdeklődésére kiemelte: bár az első két körben a Duna-parton haladva hektikus volt a pozicionálás, komolyabb tűzijátékra számított. Az első szökés befogásánál kiemelte a sokat dolgozó Peák Barnabás (Mitchelton-Scott) szerepét. Amint mondta, az utolsó emelkedőn érezte magában az erőt, majd miután egyeztetett egy csapattársával, növelte a tempót, így kialakítva egy kisebb élcsoportot.

Sokat mentem nagy tempón, ám sajnos a Mitchelton-Scottból velünk lévő srác mindent megtett, hogy ne érjünk haza, mivel hátul a csapata hozta a sprinterüket. Együttműködéssel bennünk lett volna a szakaszgyőzelem, akár az összetettet is eldönthettük volna, hiszen volt húsz-harminc másodperc előnyünk is. Mindazonáltal jó jel, hogy így is maradt bennem egy kevés, jók voltak a lábaim, és az utolsó szakaszon lesz lehetőségem bizonyítani”.

(Ifjú szurkoló, fotó: Tuba Zoltán / tdh.hu)

A hegyi pontversenyben a spanyol David Lozano (Team Novo Nordisk) vezet, piros mezét a negyedik szakaszig egészen biztosan viselheti majd, hiszen csak akkor kerül sor a következő hegyi hajrákra. A legjobb magyar versenyző fehér meze Dina Mártonhoz került, aki tavaly a székesfehérvári befutó után is ezt viselhette.

A befutó után hosszú utazás vár a karavánra, hiszen vasárnap már Debrecenből rajtol majd a Tour de Hongrie második szakasza.

EREDMÉNYEK
41. Tour de Hongrie
1. szakasz, Esztergom-Esztergom (118 km):
1. Jon Aberasturi (spanyol, Caja Rural-Seguros-RGA) 2:48:04
2. Kaden Groves (ausztrál, Mitchelton-Scott) azonos idővel
3. Adam Toupalik (cseh, Elkov-Kasper) a. i.
4. Kamil Gradek (lengyel, CCC Team) a. i.
5. David van der Poel (holland, Alpecin-Fenix) a. i.
6. Itamar Einhorn (izraeli, Israel Start-Up Nation) a. i.
18. Dina Márton (magyar, Kometa-Xstra) a. i.
27. Valter Attila (magyar, CCC Team) 13 másodperc hátrány
46. Kusztor Péter (magyar, Team Novo Nordisk) 32 mp h.
52. Szatmáry András (magyar válogatott) 45 mp h.

Az összetett versenyben:
1. (sárga mezben az Aktív Magyarország díjáért) Jon Aberasturi (spanyol, Caja Rural-Seguros-RGA)

A gyorsasági pontversenyben: 1. (zöld mezben a Skoda és az Europcar díjáért) Jon Aberasturi (spanyol, Caja Rural-Seguros-RGA)

A hegyi pontversenyben: 1. (piros mezben a Cofidis díjáért) David Lozano (spanyol, Team Novo Nordisk)

A legjobb magyar versenyző: 1. (fehér mezben a Magyar Közút Zrt. és a Bringasport díjáért) Dina Márton (Kometa-Xstra)

A teljes tájékoztató eredménylista: KLIKK IDE!

Következik!

A Debrecen és Hajdúszoboszló között kijelölt 158 kilométeres útvonalon, gyakorlatilag teljesen sík pályán teljesítik a távot a versenyzők. A szakasz során három gyorsasági (Debrecen – 1. kör, Debrecen – áthaladás, Balmazújváros) részhajrára is sor kerül.
Rajt: Debrecen, Nagyerdei körút, 13:00
Várható befutó: 
Hajdúszoboszló, Hősök tere, 16:30
Kinek kedvez: a szökevényeknek vagy a sprintereknek, a papírforma alapján Hajdúszoboszlón mezőnybefutó várható.

Köszöntő, útvonal, térkép, részletek: KLIKK IDE!
 


Tour de Hongrie a TV képernyőjén és az interneten

Az M4Sport minden szakaszról élőben közvetít, de az interneten, a mediaklikk.hu oldalán is élő képet láthatnak az érdeklődők, az egyes versenynapokról készült összefoglalókat pedig öt kontinens több mint nyolcvan országában sugározzák a televíziós csatornák (köztük a kontinens legnépszerűbb sportcsatornája, az Eurosport is), vagyis Magyarország legszebb tájait, turisztikai és történelmi nevezetességeit ebben az évben is megmutatja a nagyvilágnak a magyar kerékpáros körverseny.

Az élő közvetítéseket és összefoglalókat az alábbi időpontokban láthatják hazánkban:

Augusztus 29., szombat
13:05: M4Sport (1. szakasz, élő)
19:00: Eurosport 1 (1. szakasz, összefoglaló)
22:00: Eurosport 1 (1. szakasz, összefoglaló – ismétlés)

Augusztus 30., vasárnap
8:30: Eurosport 1 (1. szakasz, összefoglaló – ismétlés)
14:00: DunaWorld (2. szakasz, élő)
19:00: Eurosport 1 (2. szakasz, összefoglaló)
22:00: Eurosport 1 (2. szakasz, összefoglaló – ismétlés)

Augusztus 31., hétfő
9:30: Eurosport 1 (2. szakasz, összefoglaló – ismétlés)
10:30: Eurosport 2 (2. szakasz, összefoglaló – ismétlés)
15:00: M4Sport (3. szakasz, élő)
22:45: M4Sport (3. szakasz – ismétlés)

Szeptember 1., kedd
6:30: Eurosport 2 (2. szakasz, összefoglaló – ismétlés)
8:30: Eurosport 1 (2. szakasz, összefoglaló – ismétlés)
9:00: M4Sport (3. szakasz – ismétlés)
9:30: Eurosport 1 (3. szakasz, összefoglaló)
11:30: Eurosport 2 (3. szakasz, összefoglaló – ismétlés)
15:00: M4Sport (4. szakasz, élő)
21:50: M4Sport (4. szakasz – ismétlés)

Szeptember 2., szerda
6:30: Eurosport 2 (3. szakasz, összefoglaló – ismétlés)
8:30: Eurosport 1 (3. szakasz, összefoglaló – ismétlés)
8:55: M4Sport (4. szakasz – ismétlés)
9:30: Eurosport 1 (4. szakasz, összefoglaló)
11:30: Eurosport 2 (4. szakasz, összefoglaló – ismétlés)
15:00: M4Sport (5. szakasz, élő)
23:25: M4Sport (5. szakasz – ismétlés)

Szeptember 3., csütörtök
6:30: Eurosport 2 (4. szakasz, összefoglaló – ismétlés)
8:30: Eurosport 1 (4. szakasz, összefoglaló – ismétlés)
8:55: M4Sport (5. szakasz – ismétlés)
9:30: Eurosport 1 (5. szakasz, összefoglaló)

A versenyről élő képekkel, összefoglalókkal jelentkezünk a viadal hivatalos honlapján, a tdh.hu oldalon, illetve a közösségi médiában, hivatalos Facebook-oldalunkon, Instagram-oldalunkon (tourdehongrie_official) és Twitter-oldalunkon (twitter.com/tourdehongrie).

Utcaszintű online térkép: KLIKK IDE!
Roadbook: KLIKK IDE!


A vasárnap várható útlezárások

A Tour de Hongrie 2. szakasza során Debrecen és Hajdúszoboszló között – a lassú rajttal együtt – 164 kilométert tesz meg a mezőny, amely 13:00 órakor indul útjára Debrecenből, a Nagyerdei körútról. A karaván a Debrecen, Hajdúböszörmény, Balmazújváros, Debrecen, Hajdúböszörmény, Balmazújváros útvonalon jut el a hajdúszoboszlói célig. Az útvonal egyes szakaszain teljes útlezárás, máshol rövid ideig tartó mozgó útzár óvja a versenyzők biztonságát. Kérjük, hogy tartsák be a Rendőrség és a szervezők utasításait!

A legnagyobb magyar kerékpárverseny, a Tour de Hongrie augusztus 29-én szombaton Esztergomban rajtolt, a nemzetközi mezőny a Debrecen, Hajdúszoboszló, Karcag, Nyíregyháza, Sárospatak, Kazincbarcika, Miskolc, Gyöngyös-Kékestető útvonalon öt versenynap alatt, hat megyét (Komárom-Esztergom, Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Borsod-Abaúj-Zemplén és Heves), illetve húsz várost (köztük négy megyeszékhelyt, Debrecent, Nyíregyházát, Miskolcot és Egert), összesen ötvenöt települést érintve 826 kilométert tesz meg a kékestetői befutóig. Ebben az évben húsz csapat vesz részt a versenyen, minden együttes hat kerékpárossal állhatott rajthoz a tizenhárom-millió forintos összdíjazású Magyar Körversenyen.


A 41. Tour de Hongrie programja

1. szakasz, augusztus 29., szombat: Esztergom-Esztergom, 118 km
Szakaszgyőztes:
 Jon Aberasturi (spanyol, Caja Rural-Seguros-RGA). Sárga mezben: Jon Aberasturi
2. szakasz, augusztus 30., vasárnap: Debrecen-Hajdúszoboszló, 158 km
3. szakasz, augusztus 31., hétfő: Karcag-Nyíregyháza, 182 km
4. szakasz, szeptember 1., kedd: Sárospatak-Kazincbarcika, 180 km
5. szakasz, szeptember 2., szerda: Miskolc-Gyöngyös-Kékestető, 188 km

Bemutatták a Tour de Hongrie csapatait

(Fotó: Tdh.hu/Pertorini Márió, Halmágyi Zsolt, Tuba Zoltán, Vanik Zoltán)