Tóth Ivett és a Yanovskaya–Lukács-kettős indul a műkorcsolya-vb-re

Ahogy a juniorok legnagyobb versenyén, úgy a felnőtt világbajnokságon is egy női műkorcsolyázó és egy jégtánckettős alkotja a hazai csapatot: Tóth Ivett, valamint Yanovskaya Anna és Lukács Ádám képviselheti a magyar színeket március 18. és 24. között Japánban.

A magyar szövetség (MOKSZ) hivatalos honlapjának szerdai beszámolója szerint hosszú szezonjuk legfontosabb versenye még hátravan: március 18. és 24. között Japánban rendezik meg a műkorcsolyázók és a jégtáncosok világbajnokságát. A műkorcsolya ágazat sportigazgatója, dr. Vardanjan Gurgen kihirdette a Szaitamába utazó keretet: a nőknél Tóth Ivett, míg a jégtáncosoknál Yanovskaya Anna és Lukács Ádám léphet jégre a rangos eseményen. Mivel más versenyzőnk nem szerezte meg a szükséges technikai minimumpontszámot, a sportigazgató tartalék versenyzőket nem nevezett meg.

A 20 éves Tóth Ivett már az ötödik világbajnokságán szerepelhet: hazánk első számú műkorcsolyázója 2015-ben és 2016-ban még nem tudott kvalifikálni a kűrre, az utóbbi két évben viszont már bekerült a legjobb 24 közé – a legjobb eredménye a 2017-es 20. hely volt. Olimpikonunk a héten Innsbruckban mérette volna meg magát, de hosszú betegeskedés után csak a napokban tért vissza a jégre, és edzőivel úgy ítélték meg, hogy még korai lenne versenyeznie. Továbbá mivel női műkorcsolyázóink közül egyedül Ivett rendelkezik a minimumpontszámmal, ez a viadal az előzetes tervekkel ellentétben nem minősül válogatóversenynek, ezért úgy döntöttek, inkább a felkészülésre koncentrálnak.

Moszkvában készülő jégtánckettősünk, Yanovskaya Anna és Lukács Ádám második világbajnoksága előtt áll. Tavaly az első teljes versenyszezonjukban a sikeres Európa-bajnokság után Milánóban végül nem fértek be a kűrfutók közé, és a 27. helyen fejezték be a versenyt – idén mindenképp szeretnének előrelépni.

Dr. Vardanjan Gurgen kiemelte: Ivett-től és Ádáméktól is elsősorban hibátlan programot vár. „Nagyon bízom abban, hogy a maximumot fogják nyújtani, meglátjuk, ez mire lesz elég. A hangsúlyt mindenképp a rövidprogramra, illetve a ritmustáncra kell fektetniük, hogy bekerüljenek a döntőbe, aztán pedig hibátlan kűrt szeretnék látni tőlük.”