Tóth Krisztián Grand Prix-ezüsttel kezdte a 2018-as esztendőt

Világbajnoki ezüstérmesünk, Tóth Krisztián remekül kezdte az esztendőt: első versenyén, a tuniszi Grand Prix-viadalon a dobogó második fokára állhatott fel!

A judoinfo.hu szaklap beszámolója szerint Tóth Krisztián – a portál úgy tudja, hogy a Pézügyőr SE színeiben folytatja pályafutását – első kiemeltként Efemgil Batuhan ellen lépett először tatamira. A török judós ritkán szerepel a nemzetközi mezőnyben, pedig ő is nagy ígéret volt, a 2009-es budapesti ifjúsági világbajnokságon éppen aznap állhatott a dobogó harmadik fokára, amikor Tóth Krisztián ezüstérmes lett. Pánczél Gábor tanítványa – ha nem is könnyedén – érvényesíteni tudta a papírformát, hosszabbításban a leléptetésig hajtotta riválisát.

A negyeddöntőben Rafael Macedo következett. No, ő sem akárki: a brazil judoka 2014-ben Fort Lauderdale-ben nyert junior-világbajnokságot – akárcsak Tóth Krisztián. Csakhogy a jelek szerint a magyar csillag útja azóta meredekebben emelkedik. Tuniszban is a mi fiunk felé billent a mérleg nyelve, tegyük hozzá rögtön: a brazil is okozott kellemetlen pillanatokat. A győzelem végül bírói döntéssel, vagyis intéssel lett meg, de az is érdekes, hogy egy „mackófogásos” ippont a hajrában elvettek Tóth Krisztiántól, sőt, a szabálytalan fogásért még intést is kapott. Szerencse, hogy ez ezúttal nem jelentett semmit.

Következhetett az elődöntő, Frazer Chamberlain ellen. A brit judós – aki korábban elsősorban Continental Open-viadalokon jeleskedett, ezúttal alaposan felszívta magát, s ő is hosszabbításra kényszerítette Tóth Krisztiánt. Más kérdés, hogy a forgatókönyv ezúttal is nekünk kedvezett, s a harmadik intés magyar győzelmet jelentett.

A fináléban a torna második kiemeltje, a világranglista tizenhatodik helyezettje várt Tóth Krisztiánra. A huszonhat esztendős kazah Iszlam Bozbajev az elmúlt években egyre jobb formát mutat, tavaly például megnyerte a bakui Grand Slam-tornát, de volt már dobogós a moszkvai vagy a tokiói Grand Slamen is. Az eddig feljegyzett egy találkozójukat Tóth Krisztián nyerte, tavaly Németországban.

Ezúttal Bozbajev volt jobb: valósággal berobbant ezen a meccsen, s végül egy villámgyors dobással megszerezte a Grand Prix-aranyérmet. Tóth Krisztián az ezüstöt vehette át az eredményhirdetésnél, ez pályafutásának tizenharmadik érme a World Judo Tour kiemelt versenyeiről. Soha rosszabb évkezdést!

Az első tuniszi Grand Prix-viadalon 46 ország 334 judósa lépett tatamira, a legsikeresebben Kazahsztán válogatottja szerepelt, amely két arany- és három ezüstéremmel zárta a tornát, megelőzve az éremtáblázaton Ukrajna (2, 0, 2) és Japán (1, 2, 6) csapatát. Magyarország Tóth Krisztián ezüstjének köszönhetően a tizenharmadik helyen zárt, holtversenyben Törökországgal, Iránnal, Romániával, Belgiummal és Dél-Koreával.

Grand Prix, Tunisz

férfiak

90 KG (26 induló)
1. Iszlam Bozbajev (kazah)
2. TÓTH KRISZTIÁN (Pénzügyőr SE)
3. David Klammert (cseh)
3. Noel van’t End (holland)
5. Rafael Macedo (brazil)
5. Frazer Chamberlain (brit)
7. Peter Zilka (szlovák)
7. Abderrahmane Benamadi (algériai)

fotó: IJF