Tour de Hongrie: a cseh Bartáé a sárga trikó

Hat kontinens harmincegy országának 129 versenyzője állt rajthoz a 40. Tour de Hongrie siófoki prológján, köztük tizenhat hazai versenyző és három határon túlról érkező kerékpárosunk mutatkozott be a keddi prológon.

A szervezők keddi tájékoztatása szerint a négy kilométeres egyéni indítású időfutam pályáját a VIP-futam résztvevői avatták fel, nyeregbe szállt többek között a magyar rövid pályás gyorskorcsolyázó válogatott két új tagja, Krueger John-Henry és Krueger Cole, majd a Magyar Körverseny résztvevői előtt a kétszeres Giro d’Italia-győztes olasz Ivan Basso és olimpiai bajnok ökölvívónk, Kovács István tekerte le együtt a távot.

Aztán megkezdődött a 2019-es Tour de Hongrie, a nagy múltú viadal negyvenedik kiírása. A CCC Development Team már az elsők között elindította első számú versenyzőjét, Valter Attilát, aki remek időt futott, az indulók felénél hét másodpercnyi hátránnyal a hetedik helyen állt a kétszeres lett országúti bajnok Krists Neilands (Israel Cycling Academy) mögött.

Jól futott londoni olimpikonunk, Lovassy Krisztián is, az Epronex-BSS Oil Team magyar válogatott versenyzője is, aki alig több mint egy másodperccel ért el gyengébb időeredményt Valter Attilánál, végül aztán a Kometa Cycling Team új versenyzője, Dina Márton kaparintotta meg a legjobb magyarnak járó fehér trikót.

Az indulók között volt a címvédő Manuel Belletti is, aki Giro d’Italiát követő érzéseiről beszélt a rajt előtt. „Fáradt vagyok, bevallom. Tíz napja ért véget a Giro utolsó szakasza, nem volt sok időm pihenni, készültem a Magyar Körversenyre, ugyanis számomra az elképzelhetetlen volt, hogy kihagyjam a Tour de Hongrie-t. Életemben először enyém címvédőként az egyes rajtszám. Az idén a csapatkapitányunk az összetett szempontjából a leginkább előre várt versenyzőnk, a kolumbiai Daniel Munoz, aki nagyon jó hegyimenő, a negyedik szakasz igazán fekszik neki, ráadásul remek formában van, múlt héten nyert Romániában a Bihari Körversenyen. Magyarországon is érte és neki fogunk dolgozni.

Fáradtság ide vagy oda, Belletti is odatette magát a prológon, s öt másodpercen belül megközelítette az élen álló lett bajnokot.

A korábbi győztesek közül rajthoz állt a Tour de Hongrie 2015-ös sárga trikósa, a luxemburgi Tom Thill és a 2016-os első, az észt Mihkel Raim is. A mezőny pillanatnyilag legmagasabban jegyzett versenyzője a Cofidis francia menője, Hugo Hofstetter, az egyik legrutinosabb kerékpáros pedig az éveken át a World Tour-sorozatban szereplő olasz Giovanni Visconti (Neri Sottoli-Selle Italia-KTM), de ők sem tudták megelőzni az élen álló Neilands-ot.

A huszonnégy esztendős lett versenyző jó eredménye nem meglepő, három éve teker a prokontinentális csapat színeiben, s az elmúlt két évben végigtekerte a Giro d’Italia versenyét (a 17. szakaszon ötödik lett), szinte „onnan érkezett” a Magyar Körversenyre.

Végül azonban jött a cseh Barta, s odalett a lett előnye: az Elkov-Author rutinos kerékpárosa, a harmincnégy esztendős versenyző harmincnégy századmásodperccel megelőzte Neilands-ot, s ezzel megszerezte a 40. Tour de Hongrie sárga trikóját.

Nem számítottam rá, hogy a legjobb magyarként zárom a prológot, fájt is egy kicsit a tekerés, de ez normális ilyenkor – értékelt Dina Márton az MTI kérdésére, majd rámutatott: tavaly is ő viselte a Tour de Hongrie első napjaiban a legjobb magyart illető fehér trikót, ám ahogy akkor, úgy most sem ez a végső célja. – A legfontosabb, hogy jó eredményt érjen el a csapat. Ami pedig engem illet, ha nyerni akarok, a fehér trikót is el kell vinnem.

EREDMÉNYEK
Prológ, egyéni időfutam, Siófok (4 km):
1. Jan Barta (cseh, Elkov-Author) 4:17.20
2. Krists Neilands (lett, Israel Cycling Academy) 4:17.54
3. Piotr Brozyna (lengyel, CCC Development Team) 4:19.29
4. August Jensen (norvég, Israel Cycling Academy) 4:19.46
5. Dusan Rajovics (szerb, Adria Mobil) 4:19.62
6. Antonio Puppio (olasz, Kometa Cycling Team) 4:20.36
11. Manuel Belletti (olasz, Androni Giocattoli-Sidermec) 4:22.32
14. Dina Márton (magyar, Kometa Cycling Team) 4:23.48
16. Vas Balázs (magyar válogatott) 4:24.02
17. Fetter Erik (magyar, Pannon Cycling Team) 4:24.28
21. Valter Attila (magyar, CCC Development Team) 4:25.01
27. Lovassy Krisztián (magyar válogatott) 4:26.15

Összetett verseny: 1. (sárga mezben) Jan Barta (cseh, Elkov-Author)
A legjobb magyar versenyző: 1. (fehér mezben) Dina Márton (Kometa Cycling Team)

A teljes tájékoztató eredménylista: KLIKK IDE!

Fotó: Tdh.hu