Tour de Hunguest: 555 kilométer 5 nap alatt Budapesttől Szegedig

Példát mutatott összetartásból az a negyven kerékpáros, akik 5 nap alatt teljesítettek 555 kilométert Kelet-Magyarország tájain augusztus 25. és 29. között. A különböző felkészültségű bringások egymást motiválva és közös tempót diktálva a kevésbé gyorsakat is hozzásegítették, hogy eljuthassanak a szegedi célig, a Hunguest Hotel Forrásig, ahol Hülvely István, a Hunguest Hotels Zrt. vezérigazgatója adta át az emlékérmeket.

A szervezők közlése szerint a szállodaláncnak köszönhetően a résztvevők nagyon kedvező feltételekkel nevezhettek, így pillanatok alatt megtelt a keret. Az ország minden tájáról, sőt, külföldről is érkezett résztvevő a Tour de Hunguest-re. Dacára, hogy nem versenyről, hanem túráról van szó, azért tartogatott kihívásokat a táv.

A bringások a Budapest-Galyatető-Eger-Hajdúszoboszló-Gyula-Szeged útvonalon tekertek, átlagosan napi több mint 100 kilométeres távokat megtéve, érintve Magyarország több fontos turisztikai térségét, többek között a Mátra hegyvonulatát, az Egri borvidéket, a Tisza-tavat és a Hortobágyot. A túra különlegességét adta, hogy a célállomásokon a Hunguest Hotels szállodáiban, illetve a velük közvetlen összeköttetésben lévő fürdőkben kényeztethették magukat sportolás után a résztvevők. A hajdúszoboszlói, gyulai, egri és szegedi fürdőt egyaránthazánk közkedvelt pihenőhelyei között tartják számon.

A Tour de Hunguest célja a kerékpározás népszerűsítése, és nem titkoltan arra is fel szeretnénk hívni a figyelmet, hogy a Hunguest Hotels szállodái mind elhelyezkedésben, mind szolgáltatásokban felkészültek az egyre népszerűbb kerékpáros turizmus fogadására. A tervek szerint jövőre a dunántúli Hunguest Hotels szállodák adják a túra gerincét – mondta Hülvely István, a Hunguest Hotels Zrt. vezérigazgatója.

Egy bringatúra tervezésénél az egyik legfontosabb a háttér, azaz a szállás-étkezés biztosítása olyan módon, hogy a résztvevők tökéletesen kipihenhessék az aznapi táv fáradalmait – nyilatkozta a szakmai szervező, Takács Tamás. A Hunguest Hotels ezért tökéletes partner lehet hosszú távon is, hiszen Magyarország teljes területén rendelkeznek szállodákkal, melyek kerékpárral összeköthető távolságban vannak.

Az első Tour de Hunguest-en olyan útvonalat jelöltünk ki – többek között mátrai hegymenettel – ami komoly teljesítmény, de a jövőre nézve felmerült hasonló többnapos túrák tervezése rövidebb távokkal is. Egy nagyobb csoportban, kiváló ellátással, kísérő járművekkel, mentővel, útvonalbiztosítással a túrázók megtapasztalhatják, milyen lehet a profi versenyzők élete, amikor a Tour de France-on, vagy a Giro d’Italia-n napról napra csak a bringázásra kell koncentrálniuk, csapatuk és a szervezők pedig minden más háttértámogatást megadnak ehhez – folytatta a szervező.

A mi csapatunkban olyan bringások is tekertek, akik még soha nem teljesítettek olyan nehéz távot sem, mint az első mátrai szakasz, a csoport erejével viszont képesek voltak letekerniegymás után az öt etapot. Lenyűgöző volt, ahogy a galyatetői emelkedőn többen sötétedésre értek fel a szállodába, mégsem szálltak be a kísérőautóba. Csak gratulálni tudunk mindenkinek, akik eljutottak Szegedig és büszkén viselhetik a teljesítésért járó érmet.

Az ötnapos túrán Princzinger Péter, a Magyar Turisztikai Szövetség elnöke (aki „mellesleg” a Magyar Kerékpáros Szövetség elnöke) is tekert, aki szintén hosszú távú lehetőséget lát egy ilyen kerékpártúrában: A Tour de Hunguest ebben a formában vagy akár még több fővel képes feloldani a magyar turizmus két fő problémáját, a térbeli és időbeni koncentráltságát. Ötven fő 5 napon át 250 vendégéjszaka, amit leginkább a tavaszi és őszi időszakra lenne érdemes tervezni, amikor sok az üres szoba a szállodákban, ugyanakkor kerékpározásra abszolút ideális az idő. A másik észrevétel, hogy egyénileg nem lehet megszervezni egy túrát ilyen biztonságosan és komfortosan, egy 40 fős csoport pedig felvezetés és biztosítás nélkül jobb, ha nem kísérli meg az indulást.

 

fotó: Szabó Miklós