Továbbra sem léphet be az Egyesült Államokba az AIBA volt elnöke

A columbiai kerületi bíróság elutasította Gafur Rahimov keresetét, így a Nemzetközi Ökölvívó Szövetség (AIBA) korábbi elnöke továbbra sem léphet be az Egyesült Államokba.

Az amerikai pénzügyminisztérium évekkel ezelőtt tette tiltólistára az üzletembert, akit Üzbegisztán vezető bűnözői egyikének nevezett – számolt be hétfőn az MTI.

Az insidethegames.biz híre szerint Rahimov erről a listáról szeretett volna lekerülni, a törvényszék azonban panaszát – többek között azt, hogy törvényellenes a kitiltása az országból – elutasította. A bíróság a három pontból álló beadványra kettőben a tiltásról szóló döntést meghozó Amerikai Egyesült Államok Külföldi Eszközöket Ellenőrző Hivatalának (OFAC) adott igazat, míg a harmadikat elvetette.

Rahimov 2018 januárjában lett a csőd közeli helyzetben álló bokszszövetség ideiglenes elnöke, majd még abban az évben, novemberben elnöknek választották annak ellenére, hogy korábban a Nemzetközi Olimpiai Bizottság – éppen többek között az amerikai kitiltása miatt – kifejezetten felszólította az AIBA-t, hogy ne Rahimovot válassza meg vezetőjének.

A NOB ezek után szinte azonnal befagyasztotta a kapcsolatot az AIBA-val, mert úgy ítélte meg, hogy több területen továbbra is komoly problémák vannak a szervezetnél. A legnagyobb bizonytalanságot az AIBA pénzügyi helyzete és gazdálkodása, valamint Rahimov személye okozta. Tavaly a NOB kizárta a szövetséget a – 2021 nyarára halasztott – tokiói ötkarikás játékokról, vagyis az AIBA nem lehet kapcsolatban az olimpia szervezőivel, nem intézheti a jegyeladásokat a sportág versenyeire, a kvalifikációs rendszert sem határozhatta meg, nem tervezhet tesztversenyt a japán fővárosba és az olimpiai bokszprogramot sem alakíthatja ki.

Rahimov előbb tavaly márciusban hátrébb lépett és egy ideiglenes ügyvezetőre bízta a vezetést, majd 2019 nyarán lemondott az elnöki posztról.