Új időpontban a 2021-es LEN rövidpályás úszó Eb

A 2021-es rövidpályás (25 méteres medence) Európa-bajnokságot egy hónappal előbbre hozták, mint azt korábban elhatározták, így azt november 2 és 7 között az eredeti helyszínen, azaz Tatarstan fővárosában, Kazanban rendezik meg.

Ebben állapodott meg Európai Úszó Szövetség (LEN) az Orosz Úszó Szövetséggel. „Bármelyik napon is tartjuk a prémium 25 méteres rendezvényünket, ez általában egy óriási siker, mivel a világszerte elismert csillagok mindig remek versenyt vívnakt, így fantasztikus szórakozást kínálnak a rajongók számára ”, – mondta Paolo Barelli, a LEN elnöke, aki így folytatta: „A rövidpályás Eb átalakult és nagy látványosság az elmúlt években. Herning, Netanya, Koppenhága, Glasgow – hogy csak a legutóbbiakat említsem – minden szempontból nagyszerű látványosságokat hozott és hasonlókra számítunk Kazanban is. Szeretnék köszönetet mondani Tatarstan elnökének Rustam Minnikhanovnak és Vladimir Leonov sportminiszternek valamint az orosz szövetség elnökének Vladimir Salnikovnak azért, hogy rövid időn belül megtalálták a legjobb megoldást

(A budapesti vizes Eb-t fél évre követi a kazani rövidpályás kontinensbajnokság, fotó: Márton István)

Örülünk, hogy gyorsan megtaláltuk az új időpontokat, és biztos vagyok benne, hogy a kazáni esemény újabb fejezetet fog hozzáadni a rövidpályás kontinensbajnokságnak – reagált a fentiekre az Orosz Úszó Szövetség elnöke, Vlagyimir Salnikov. Az olimpiai bajnok legenda még hozzátette, hogy a LEN legfontosabb rövid pályás eseménye mindig is sokat nyújtott a sportágnak, mert a kontinens legjobb úszói számos Európa,- és világcsúcsot értek el kis medencében.

(Vajon Cseh Laci terveiben szerepel e Kazan? , fotó: Márton István)

Mint ismeretes, a LEN idei rövidtávú rendezvényeit a Nemzetközi Úszó Szövetség (FINA) új időpontokra helyezte át, és elhalasztotta a rövidpályás úszó világbajnokságát 2020-ról 2021 decemberére a Covid-19 világjárvány miatt. Miközben a koronavírus-válság minden sportágban átírta a menetrendet, a LEN is kereste, hogy 2021-ben mely időszakok lehetne alkalmasak a saját eseményeinek megrendezésére. Ezek közül a két kiemelt egyike a vízi sportok (úszás, műúszás, műugrás, szinkronúszás, nyíltvízi úszás) Európa-bajnoksága bajnoksága, melyre 2021 május 10 és 23 között kerül sor Budapesten, ezt fél év után követi a fent említett és új időpontra tett kazani rövid Eb november kettőtől hétig.

A LEN sajtóközleménye alapján írta: M.I.