Új napelem rendszerrel bővült a BVSC-Zugló

Szatmáry Kristóf, a BVSC-Zugló elnökének és Horváth Csaba, Zugló polgármesterének a részvételével adták át szerdán az egyesület új napelem rendszerét. Újabb fontos lépés a klub életében, az egyesület célja: a legzöldebb klub legyen a BVSC.

Az egyesület a környezetközpontú gondolkodásmódjával azt a célt határozta meg, hogy a BVSC-Zugló legyen az első olyan sportklub Magyarországon, amely szinte kizárólag megújuló energiaforrásokat használ létesítményei működtetéséhez. Ennek a folyamatnak egy fontos állomása volt szerdán az első napelem rendszer átadása sporttelepükön, amely nyártól kezdett el üzemelni. Az 50 kilowattos rendszer, körülbelül évi 60.000 kWh elektromos energiát termel. Jelenleg ezzel a BVSC energiafelhasználásának az 5 %-át tudják majd kiváltani vele – adta hírül a klub honlapja.

„A BVSC-ről talán mindenkinek elsősorban a sport, az utánpótlás és ehhez hasonlók jutnak eszébe. Mi nem csak általánosságban fejlesztünk egy sportklubot, hanem az egyesület vezetése számára kiemelten fontos a környezettudatosság is, hogy egy fenntartható működést és a környezetvédelmet is szem előtt tartsa. A fejlesztéseink sorában az első, de nem az egyetlen, annak a napelem rendszernek az átadása, amely az új 25 méteres uszodaépület tetején készült el” – mondta Szatmáry Kristóf, klub elnöke a sajtótájékoztatón.

A jövőben további tetőfelületekre is tervezünk napelem rendszert: a Szőnyi és Tatai úti sporttelepeinken egyaránt. Középtávú célunk, hogy a BVSC elektromos energia felhasználását napelemparkkal váltsuk ki. A jelenleg épülő röplabdacsarnok, a meglévő asztalitenisz-, valamint kézilabdacsarnok és a Tatai úti központi épület tetejére is tervezzük a napelem rendszer kiépítését.

„Azt az ambiciózus célt tűztük ki magunk elé, hogy szeretnénk az egyesületet energiafelhasználás szempontjából nullásra kihozni. Az energia részéről ezt a napelem rendszerek bővítése teszi lehetővé, továbbá hamarosan átadjuk azt a geotermikus kutat, amely az egyesület hőszükségletét fogja biztosítani. A BVSC – az önkormányzattal fennálló régi és jó viszonyának, valamint támogatásának köszönhetően – eljutott a fejlődésének abba a fázisába, hogy a fenntartható világra is gondol és ilyen beruházásokat hajt végre” – tette hozzá Szatmáry Kristóf.

Zuglói Önkormányzat számára is kiemelten fontos, hogy a kerület intézményeiben és sportlétesítményeiben fenntartható energetikai beruházásokkal váltsák ki a korszerűtlenebb módokat.

„Ez a mai egy olyan örömteli esemény, amely nem csak a sportegyesület, hanem Zugló életében is jelentős” – mondta Horváth Csaba, Zugló polgármestere„Már az elmúlt egy évben elfogadtuk Zugló új, zöld klímastratégiáját. Továbbá gondolnunk kell arra, hogy fokozott a környezetszennyezés Budapesten, amelyet nem csupán az autók okoznak, hanem a korszerűtlen fűtési rendszerek is. Ezért kiemelten fontos nem csupán a napelem, hanem majd a későbbiekben átadandó geotermikus kút, amelynek a segítségével a környezetszennyező lábnyomot tudjuk kicsinyíteni” – árulta el a polgármester.

A sajtóesemény végén Szatmáry Kristóf és Horváth Csaba közösen tekintette meg és avatta fel a sajtó képviselői jelenlétében a napelem rendszert az uszoda tetején.

fotók: Sportmenü / Kárpáti Balázs