Új szakvezetője lesz a női vízilabda-válogatottnak

Döntött a Magyar Vízilabda Szövetség elnöksége: a tagok egyhangú szavazással a női válogatottat 2016 óta vezető Bíró Attila felmentése mellett foglaltak állást, miután a csapat a 6. helyen végzett a fukuokai világbajnokságon.

A fukuokai világbajnokságot követően első ízben ülésezett a Magyar Vízilabda Szövetség elnöksége, amely meghallgatta a világbajnokságról készült szakmai beszámolókat, azaz az aranyérmes férfiválogatottat irányító Varga Zsolt és a női csapattal a 6. helyen végző Bíró Attila értékelését.

A testület mindkettőt elfogadta, ugyanakkor Bíró Attila esetében a tagok megvitatták a válogatott jelenlegi helyzetét, és végül egyhangú szavazással úgy döntöttek, érvényesítik a szövetségi kapitányok szerződésében szereplő kitételt, melynek értelmében a megállapodás következmények nélkül felbontható, ha az év fő világversenyén az általuk irányított válogatott nem végez az első négy hely valamelyikén – adta hírül szerdán a magyar szövetség.

„Bíró Attilának sokat köszönhet a női vízilabdázás, hiszen a korábbi években nagyszerű munkát végzett a válogatott élén. Amikor 2015 végén átvette a csapat irányítását, kritikusnak tűnt a helyzet a világbajnoki kilencedik helyet követően, ehhez képest rögtön Európa-bajnokságot nyert a lányokkal, és már a riói olimpián nagyon megérdemelték volna, hogy meglegyen az első ötkarikás érmünk. Ezt követően is sok nagyszerű eredmény született, csúcspontként a tokiói bronzzal és a tavalyi, hazai környezetben megnyert világbajnoki ezüsttel, amely örökre feledhetetlen emlék mindannyiunknak. Ugyanakkor a tavalyi spliti Európa-bajnokság, de különösen a mostani világbajnokság nem sikerült úgy, ahogy reméltük, ami méltó lenne a korábbi remekléshez, illetve ennek a válogatottnak a nívójához. Ezért gondolták úgy az elnökség tagjai, hogy új lendület kell a csapatnak, amit csak egy komolyabb változás adhat meg.”

– mondta Madaras Norbert, az MVLSZ elnöke.

Az elnökség felhatalmazta Madaras Norbertet, hogy a következő időszakban folytasson tárgyalásokat a lehetséges jelöltekkel, majd tegyen javaslatot a kapitány személyére, akiről végül az elnökség dönt majd.

A válogatottnak még meg kell szereznie az olimpiai kvótát, erre vagy a januári, netanyai Európa-bajnokságon (a győztes, vagy a kvalifikáltak mögötti legjobb helyezést elérő csapat) vagy a februári, dohai világbajnokságon nyílik esély, ahonnan még a két legmagasabban rangsorolt, korábban kvótát nem szerző együttes utazhat Párizsba.

 

Bíró Attila eredményei a női válogatott élén

2016, Európa-bajnokság, Belgrád: aranyérem 

2016, Világliga: nem jutottunk be a Szuperdöntőbe

2016, olimpia, Rio: 4. hely

2017, Világliga, Sanghaj: 4. hely

2017, világbajnokság, Budapest: 5. hely

2018, Világliga: nem jutottunk a Szuperdöntőbe

2018, Európa-bajnokság, Barcelona: 4. hely

2019, Világliga, Budapest: 6. hely

2019, világbajnokság, Kvangdzsu: 4. hely

2020, Európa-bajnokság, Budapest: bronzérem

2021, Világliga, Athén: ezüstérem

2021, olimpia, Tokió: bronzérem

2022, világbajnokság: ezüstérem

2022, Európa-bajnokság, Split: 5. hely

2022, Világliga, Tenerife: ezüstérem

2023, Világkupa, Los Angeles: 4. hely

2023, világbajnokság, Fukuoka: 6. hely

 

fotó: Kovács Anikó / MVLSZ