Újabb csodás érem: Pap Bianka ezüstérmet szerzett a paralimpián!

Itt a tizedik magyar érem Tokióban!

Pap Bianka ezüstérmet nyert 400 méteres gyorsúszásban a tokiói paralimpia szerdai napján.

Az S10-es kategória magyar indulója – akinek gyerekkori síbaleset miatt nem fejlődött ki rendesen a bal sípcsontja – a hármas pályán tempózott a szerda esti döntőben. A lengyel Oliwia Jablonskával harcolt a második helyért, mert a világcsúcstartó kanadai Aurélie Rivard hamar kivált a mezőnyből. Száz méternél, 200-nál és 300-nál is második volt, és egyre nagyobb előnyre tett szert a világbajnok Jablonskával szemben, akit végül simán vert meg: 4:29.83 perces eredménye pedig alig maradt el Rivard 2018-ban elért 4:29.27-es eddigi világrekordjától. A magabiztosan élen végző kanadai 4:24.08-cal ért célba. A harmadik helyezett lengyel 4:33.20-szal szerezte meg a bronzot – számolt be az MTI.

Pap Bianka korábban 100 méter mellen a hetedik helyen végzett, 100 méter gyorson negyedik, a sérültségi besorolás alapján 34 pontos 4×100 méteres női gyorsváltóval pedig ötödik lett. A Vasas 400 méter gyorson 2017-ben vb-harmadik, idén Európa-bajnok úszója a magyar küldöttség tizedik érmét – harmadik ezüstjét – szerezte.

A vegyes zónában elmondta, hogy a korábbi számaira is felszívta magát, de a 400 közelebb áll hozzá, mert nem sprinter típus, inkább az állóképessége jó.

Erre is készültünk, nagyon sok hosszút úsztunk, hét-nyolc kilométer körül gyakran, és így ez áll közelebb hozzám. Ez az egyik fő számom volt. A kanadai volt a világcsúcstartó, a paralimpiai bajnok, a lengyel lány pedig a világbajnok, akit megvertem már az Európa-bajnokságon. Sejtettem, hogy nagy verseny lesz” – mondta.

Az volt a taktikája, hogy a lengyel ellenfelével próbál menni, és a végén megindul.

Nem tudtam, mi történik vele, a második felében szokott menni. Háromszáznál megindultam, és néztem, hogy ő meg hová tűnt” – mesélte mosolyogva.

Pap Bianka a korábbi világcsúcshoz közeli idejével természetesen megjavította saját legjobbját.

A májusi Európa-bajnokságon úsztam 4:31-et, előtte két évig 4:39-em volt, azelőtt pedig évekig a 4:40-nel küszködtem. Így végre egy nagy ugrás volt ez, és nagyon jó volt látni, hogy, úristen, 4:30 alatt van” – folytatta.

Csütörtökön 100 méter háton indul, melyen világ- és Európa-bajnok.

Szeretném hozni, de nem akarom elbízni magam. Így is már szerintem nagyon eredményes vagyok, és felülmúltam önmagamat, szóval már minden ajándék lesz. Az utolsó napon jön még a 200 méter vegyes. Azon is jó vagyok. A végére hagytam az izgalmat” – tette hozzá.

Pap Bianka a magyar küldöttség tizedik érmét – harmadik ezüstjét – szerezte Tokióban.

 

fotó: MTI / Koszticsák Szilárd