Újabb elnökségi tagok mondtak le a Magyar Úszó Szövetségnél

Ismét zajlik az élet a Magyar Úszó Szövetségnél.

Az Index szerkesztősége egy levelet kapott a Magyar Úszó Szövetségben kialakult helyzetről. A levelet az elnökség olimpiai bajnok tagja is aláírta. A hat lemondás azt jelenti, hogy az elnök és az alelnök mellett összesen két tagja – Fodor Szabolcs és Dr. Rákosfalvy Zoltán – maradt a testületnek.

Lemondanak a MÚSZ elnökségi tagjai

A magyar úszósport mielőbbi szervezeti megújulása érdekében a Magyar Úszó Szövetség alulírott elnökségi tagjai sajnálattal ugyan, de a mai nappal benyújtják lemondásukat.

Büszkék vagyunk arra, hogy elnökségi tagságunk alatt a magyar úszósport kiválóságai – élükön Sós Csaba szövetségi kapitánnyal – kiemelkedő teljesítményt nyújtottak, többek között a budapesti vizes világbajnokságon is.

A szakmai sikerektől függetlenül úgy látjuk: a MÚSZ jelenlegi elnöke sem az elnökséget, sem a közvéleményt nem tájékoztatja tényszerűen a szervezet tevékenységéről, illetve a meghatározó döntésekről.

A kialakult helyzetre való tekintettel az elnökség alulírott tagjai úgy döntöttek, miután a továbbiakban nem tudják hitelesen ellátni feladatukat a jelenlegi elnök vezetése alatt, ezért nem marad más választásuk, mint lemondani tisztségükről.

Becsky András

Cseh László

Danks Emese

Dr. Török Enikő

Törös Károly

Wladár Sándor

Információink szerint a lépésre azután került sor, hogy a moszkvai világkupán tartózkodó elnök egyáltalán nem reagált az ellenőrző bizottságban történt hétfői lemondásokra. Nem tett lépéseket a közgyűlés összehívására, ami ilyen esetben 15-30 napos határidővel kötelező a szövetség alapszabálya szerint.

Az elnökség lényegében megszűnt, így a szövetség működésképtelenné vált, a közgyűlés összehívása immár teljességgel elkerülhetetlen. Ahogy a MÚSZ hatályos alapszabály kimondja, rendkívüli közgyűlést kell összehívni, ha az ellenőrző testület és az elnökség létszáma a határozatképesség alá csökken. Jelen esetben mindkét feltétel maximálisan teljesült, előbbi szervezetnek egyetlen tagja sem maradt, míg az elnökségben legalább nyolc főnek kéne lennie – az elnökkel és alelnökkel együtt – a határozatképességhez. Ehhez képest a lemondások után az elnökkel és alelnökkel együtt maradtak összesen négyen (az elnökségben négy hely korábban is betöltetlen volt, Dr. Szabó Tünde pedig államtitkári kinevezését követően, összeférhetetlenség miatt felfüggeszettette tagságát a szervezetben).

A közgyűlésen, ha a tagszervezetek úgy döntenek, akkor az elnök leváltása, illetve új elnök kinevezése is felkerülhet a programpontok közé.

Bienerth Gusztávot januárban választották meg a Magyar Úszó Szövetség elnökének, miután Gyárfás Tamás a Hosszú Katinkával való konfliktusa miatt lemondott 23 éve betöltött pozíciójáról. Az új elnök támogatottsága a tagság körében egyöntetű volt a választáskor, ám az első problémák hamar jelentkeztek. Bienerth alapszabállyal ellentétes személyi döntései, vezetési stílusa, és az általa szövetséghez hozott új igazgatók is komoly ellenérzést szítottak az úszószakmában.

A bizalomvesztés a MÚSZ májusi közgyűlésén lett nyilvánvaló, ahol Bienerth egy ideig meg tudta akadályozni a titkos szavazást, ám amint a tagságnak sikerült ezt kikényszerítenie, a vezetés minden egyes javaslatát elsöprő többséggel elutasította a közgyűlés.

A világbajnokság után előbb az ellenőrző testület vezetője és tagjai mondtak le, majd olimpiai és világbajnokok, illetve neves edzők követelték a változást, végül csütörtökön az elnökség hat tagja is a lemondás mellett döntött, ezzel egyértelművé téve, hogy a Bienerth-korszaknak alig fél év után befellegzett.

fotó: MTI (illusztráció)

Vélemény, hozzászólás?