Újabb japán aranyak, szikrázó csaták a cselgáncs-vb második napján

Abe Hifumi és Sisime Ai révén két japán judós szerezte meg az aranyérmeket a budapesti SUZUKI JUDO VILÁGBAJNOKSÁG második versenynapján. A nap két magyar indulója derekasan helytállt ezen a napon.

A szervezők keddi beszámolója szerint magyar győzelmekkel rajtolt a budapesti SUZUKI JUDO VILÁGBAJNOKSÁG második versenynapja: mindkét indulónk kitett magáért az első összecsapásán.

A paksi Pupp Réka észak-koreai judóssal csapott össze, ráadásul volt törleszteni valója, hiszen Rim Szong Szim legutóbb legyőzte a magyar sportolót. Ezúttal Rim csak egy intést tudott kicsikarni, Pupp Réka viszont az aranypontos hosszabbításban el tudta dobni riválisát, így megszerezte a vb első magyar diadalát.

Ismertük az észak-koreai lányt, alaposan ki is elemeztük, az előző versenyen legyőzte Rékát, most viszont a fontosabb meccset Réka nyerte – értékelt Pupp Réka edzője, a 2005-ös világbajnok Braun Ákos. – Nagyon jól eltalált dobással sikerült nyerni, erre a teljesítményre lehet építeni a folytatásban. Réka nem ismerte a sorsolását, csak most mondtam neki, hogy az olimpiai bronzérmes belga Van Snick következik. Mindketten nemrég váltottak súlycsoportot, nagyon kemény, brusztos meccs lesz, Rékának a földharcra nagyon figyelnie kell…

Nem kellett soká várni a második sikerre, ez Szabó Katinka nevéhez fűződik. A BHSE korosztályos Eb-bronzérmese nem kezdett jól, hiszen a norvég Rubinstein egy sikeres akcióval vazaris előnyt szerzett, de az egyre jobban belerázódó magyar lány ki tudott egyenlíteni, s a hosszabbításban a győzelmet is ki tudta csikarni.

Nekem mindig a kezdés, az első meccs a legnehezebb, most már elértem a megfelelő pulzusszámot… – mondta a meccs után Szabó Katinka. – Ez a küzdelem jó alapot jelenthet a következő feladatokra. Hogy mi lesz az, még nem tudom, mert nem néztem a sorsolást, az edzőm viszont már tudja, kivel küzdök, és ő fel is készít rá.

Sajnos a folytatásban nem sikerült felülírni a papírformát: Pupp Réka alul maradt Van Snickkel szemben. A mérkőzés első felében egyértelműen a belga volt fölényben, de a veszélyes földharchelyzeteket sikerült kivédekezni. A folytatásban magára talált az Atomerőmű SE fiatalja, s már lélekben készültünk a hosszabbításra, amikor Van Snick dobási kísérlete sikerrel járt. Az ippon számunkra sajnos a végállomást jelentette.

Nagy megtiszteltetés, hogy sikerült bekerülnöm a magyar csapatba, hatalmas élmény volt hazai közönség előtt versenyezni – összegzett Pupp Réka. – Azért bosszant különösen a vereség, mert úgy éreztem, ellenfelem fáradtabb volt a végén. Tudtam, hogy földharcban nagyon erős, igyekeztem is elkerülni az ilyen helyzeteket, és talán éppen ez okozta, hogy végül állásból kaptam ki. Próbáltam beleállni a hátsó gáncsba, amivel végül legyőzött, de nem sikerült. Az most is kiderült, hogy még van hova erősödnöm az 52 kilogrammosok között, de folytatom a kemény munkát.

Szabó Katinkának sikerült továbbjutnia, de ehhez a mexikói Olvera hibája is kellett: szabálytalan judóért (a vállízület feszítése) leléptették az ellenfelet, így Neu Gábor versenyzője folytathatta.

Rengeteg erőt ad, hogy hazai közönség előtt versenyezhetek, így el tudtak jönni szurkolni olyan szeretteim is, akik a külföldi eseményekre értelemszerűen nem tudnak elkísérni – fogalmazott Katinka a második összecsapás után. – Volt egy kis szerencsém, mert hibázott a fogásnál a mexikói lány, de úgy éreztem, jó döntés született. Már az első, hosszabbra nyúlt meccsem után is jól sikerült a regeneráció, most kevésbé fáradtam el. Készen állok a következő feladatra.

Csakhogy a kétszeres Ázsia-bajnok Sisime Ai következett. A japán judós nehezen törte fel Katinka védekezését, de a hajrára felőrölte az ellenállást, s végül leszorítással bejutott a legjobb nyolc közé. Szabó Katinka számára két győzelemmel és egy vereséggel ért véget a budapesti világbajnokság. Sisime viszont meg sem állt az aranyig…

Főként a rutin döntött, de el kell ismerni, hogy a japán technikásabb is nálam – kommentálta Szabó Katinka.Próbáltam alaposan felkészülni, számítottam a válldobásaira, azokat ki is tudtam védekezni. Tudatosan igyekeztem erőltetni a földharcot, bár nekem sem az a legfőbb erősségem. Összességében azt hiszem, elégedett lehetek ezzel a szerepléssel. Az első teljes felnőtt szezonomban, a tavalyi sérülésből felépülve két meccset nyertem egy felnőtt világbajnokságon. Ebből lehet építkezni!

A nagyszünetben a magyar kataválogatott idézte fel a judo klasszikus szellemiségét, s mutatott be nagyszerű formagyakorlatokat, majd a jövőre nyolcvan esztendős olasz mester, Franco Capellettinek adták át a tizedik danfokozatot, ő a sportág történetében a 37. személy, aki megkapta a legmagasabb fokozatot.

Szikrázó csatákat hozott ez a nap, például megismétlődött a riói olimpia 66 kilós döntője, az olasz Basile és a dél-koreai An között. A felek gigászi küzdelemben, a hosszabbítással együtt kilenc perces csata végén tudták csak dűlőre vinni a dolgot: Basile egyik sikertelen indítása után begyűjtötte a második intését is, így helyezetlenül zárta a vb-t. Nem sokkal később a közösségi oldalára kiírta: ellopták tőle a győzelmet. Edzője higgadtabb volt:

Egy ilyen mérkőzés fejben dől el, Fabio azért borzasztó dühös, mert tudja, hogy egy pillanatnyi kihagyáson múlt, hogy nem sikerült megnyernie az olimpiai döntő visszavágóját. Ez csak egy csata volt, a háborút mi nyertük Rióban, és a következő háborút majd Tokióban rendezik, ezt An is tudja. Fabio most csalódott, még akkor is, ha a verseny talán legnagyszerűbb küzdelmét produkálta…

Érdekes, de An utána beleszaladt egy újabb hosszabbításos csatába, az Európa-bajnok grúz Margvelasvili ellen, csakhogy a nyolcperces csata végén ezúttal a világbajnok szomorkodhatott, mert az utolsó intést ő kapta, így lemaradt a címvédésről.

Sőt, végül csak hetedik lett, mert az ukrán Zantaraja is kifogott rajta. A 66 kilósoknál végül az ezen a napon ellenállhatatlanul harcoló, hat meccséből ötöt ipponnal nyerő japán Abe Hifumi végzett az élen, a döntőben az orosz Puljajevet legyőzve.

Az 52 kilogrammban nagy meglepetése, hogy elvérzett, s “csak” ötödik lett a kétszeres világbajnok, Koszovó első olimpiai bajnoka, Majlinda Kelmendi, végül pedig – ahogyan már jeleztük – a fináléban honfitársát, Cunoda Nacumit legyőző japán Sisime Ai lett 2017 világbajnoka, teljessé téve a japánok eddigi kollekcióját: négy súlycsoportban négy aranyérem…

Folytatás szerdán, a női 57 és a férfi 73 kilogramm küzdelmeivel, újabb két magyar judóssal: Karakas Hedviggel (BHSE) és Ungvári Miklóssal (Ceglédi VSE). Fontos: érdemes időben érkezni ezen a napon, hiszen Ungvári Miklós rögtön 10 órakor máris tatamira lép… Bővebben a harmadik napról: KLIKK IDE!

A magyarok eredményei
NŐK
52 KG. 1. forduló:
 Szabó Katinka–Madelene Rubinstein (norvég) aranyponttal 7–0; Pupp Réka–Rim Szong Szim (észak-koreai) aranyponttal 7–0. 2. forduló: Szabó Katinka–Luz Olvera (mexikói) 10–0; Pupp Réka–Charline Van Snick (belga) 0–10. 3. forduló: Szabó Katinka–Sisime Ai (japán) 0–10

FÉRFIAK

66 KG (72 induló)
1. Abe Hifumi (japán)
2. Mihail Puljajev (orosz)
3. Tal Flicker (izraeli)
3. Vaza Margvelasvili (grúz)
5. Georgij Zantaraja (ukrán)
5. Kim Lim Hvan (dél-koreai)
7. Dmitrij Minkov (fehérorosz)
7. An Ba Ul (dél-koreai)

NŐK

52 KG (52 induló)
1. Sisime Ai (japán)
2. Cunoda Nacumi (japán)
3. Erika Miranda (brazil)
3. Natalja Kuzutyina (orosz)
5. Gili Cohen (izraeli)
5. Majlinda Kelmendi (koszovói)
7. Distria Krasniqi (koszovói)
7. Amandine Buchard (francia)
PUPP RÉKA (Atomerőmű SE) és
SZABÓ KATINKA (BHSE) helyezetlen

A program

2017. AUGUSZTUS 30., SZERDA
Női 57 kg; férfi 73 kg
10:00 Selejtezők
15:30 Kiegészítő program
16:00 Bronzmérkőzések, döntők
TV: M4Sport, 9:45 (élő) és 15:50 (élő)
Eredmények: ippon.org
Stream: ippon.tv

Fotó: MJSZ/Horváth György

Vélemény, hozzászólás?