Újabb nagy elismerés: Bíróné Keleti Ágnes Budapest díszpolgára lett!

Díszpolgári címeket adott át a főpolgármester a főváros napja alkalmából

Budapest a nemzet fővárosa, amelynek jövője nem múlhat pártszimpátián és önös hatalmi érdekeken – jelentette Karácsony Gergely főpolgármester, amikor a főváros napja alkalmából díszpolgári címeket és elismeréseket adott szerdán Budapesten.

A főpolgármester úgy fogalmazott: Budapest hídfőállás, sziget egy olyan közegben, ahol a hatalom ismét teljes központosítására törekszik, és politikai sikerét a valósághajlítás mellett frusztrációra, félelemre, az önzésre és a bezárkózásra akarja alapozni – számolt be szerdán az MTI.

Ám Budapest megvédi magát az önös hatalmi érdekekkel szemben, és a hegemóniára törő hatalomnak nincs esélye maga alá gyűrni a várost” – tette hozzá.

Karácsony Gergely azt mondta: régen úgy védték meg a városokat, hogy falakat építettek köréjük.

Ma viszont úgy védjük meg a várost, hogy lebontjuk a falakat, amit a gyűlöletből, hazugságból és a kevesek kiváltsága érdekében emelnek a szabadság, az igazság és a többség útjába” – közölte.

Hangsúlyozta, a város vezetése nem enged abból, hogy Budapest zöld, élhető, szolidáris és biztonságos hely legyen. Akkor sem adja fel ezeket a célokat a város, ha most minden korábbinál nehezebb anyagi körülmények között kell megvalósítania.

Ugyanis minden támadásnak ellenáll a szabadság és a város szeretete, ami minden különbözőségük ellenére összeköti a lakosait – fűzte hozzá.

Budapest ebben a helyzetben is halad előre – folytatta a főpolgármester, kiemelve, ennek a haladásnak a letéteményesei azok, akik teljesítményükkel hozzájárulnak a haladáshoz, világlátott tervezők, bátor művészek, elszánt újítók, jó ügyeket felkaroló vállalkozók és az egyszerű becsületes munkásemberek is.

Közölte: olyanok kezében van a holnap kulcsa, akik ma gyakran ellenszélben tudnak maradandót alkotni, akik friss gondolatokat tudnak megfogalmazni, így sokat tesznek Budapestért.

Nekik fejezi ki a főváros napja alkalmából a háláját a város, mert munkájuk, szakértelmük és lelkesedésük pajzsot emel minden ártó szándékkal szemben – mondta ünnepi beszédében Karácsony Gergely.

(Bíróné Keleti Ágnes ötszörös olimpiai bajnok tornásznak ítélt díszpolgári címet Oláh Katalin filmrendező (b2) és Róth Tamás producer (j2) vette át Karácsony Gergely főpolgármestertől (j) és Gy. Németh Erzsébet humán területekért felelős főpolgármester-helyettestől (b) a főváros napja alkalmából tartott ünnepségen, amelyen díszpolgári címeket és elismeréseket adtak át az Újvárosháza dísztermében 2021. november 17-én. Fotó: MTI/Kovács Attila)

A főváros díszpolgári címet adományozott Adamis Anna dalszövegírónak, költőnek, Bíróné Keleti Ágnes ötszörös olimpiai bajnok tornásznak, Bodrogi Gyula Kossuth-díjas színművésznek, Iványi Gábor lekésznek, a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség elnökének és Novák Ferenc Kossuth-díjas koreográfusnak.

Posztumusz díszpolgári címet adományoztak Ráday Mihály Kossuth-díjas operatőrnek, Perczel Anna építésznek és Tandori Dezső Kossuth-díjas költőnek.

Pro Urbe Budapest díjat kapott Hernádi Judit és Máté Gábor színművész, Pintér Béla író, rendező, Kirschner Péter, a Magyar Zsidó Kulturális Egyesület elnöke, a Fészek Művészklub, valamint „Beke” Farkas Nándor, a 100 Tagú Cigányzenekar elnök-menedzsere.

Ezen kívül az ünnepi ülésen Budapest-díjat, Zalabai Gábor-díjat, Dr. Barna Sándor-emlékérmet, Papp László Budapest Sportdíjat és a Főváros Szolgálatáért Díjat is átadtak a kitüntetetteknek.

BUDAPEST FŐVÁROS KÖZGYŰLÉSE PAPP LÁSZLÓ BUDAPEST-SPORTDÍJAT ADOMÁNYOZOTT

Balogh Mátyás László, magyar bajnok, olimpikon íjász részére. Az íjász sportágban elért kimagasló sportteljesítménye elismeréseként.

Bárány Árpád, a Magyar Érdemrend tisztikeresztjével kitüntetett olimpiai és világbajnok párbajtőrvívó, versenybíró, szakedző részére. Kimagasló sportteljesítményéért és a párbajtőrvívás népszerűsítéséért végzett áldozatos munkája elismeréseként.

Doma Gergő, a Magyar Kajak-Kenu Szövetség elnökségi tagja, az Újpesti Torna Egylet Kajak-kenu Szakosztályának vezetője, sportmenedzser részére. Sportpályafutása során elért eredményeiért, sikeres sportvezetői munkájáért, az utánpótlás-nevelésben játszott nélkülözhetetlen szerepéért.

Harót János, az ESMTK elnöke, Pesterzsébet díszpolgára részére. A sportéletben több mint három évtizeden keresztül végzett példaértékű vezetői munkája és elkötelezett sportszakmai tevékenysége elismeréséül.

fotó: Róth Tamás