Újabb neves alakulat érkezik a TdH-ra: jön a csapatverseny címvédője!

A május 11-én rajtoló Tour de Hongrie versenyre a szervezők újabb együttes érkezését jelentették be: visszatér a csapatverseny címvédője, az Astana Qazaqstan Team!

A kerékpársport egyik legismertebb márkája az Astana, a 2006 óta működő profi kerékpárcsapat megszámlálhatatlan világra szóló sikert ért el az évek során, a legnevesebb bringásokkal soraiban. A kazah Astana Qazaqstan Team 2020-ban már nevezett a Magyar Körversenyre, ám akkor a koronavírus-járvány kirobbanása keresztülhúzta a számításokat. Alekszandr Vinokurov sztárcsapata így tavaly versenyezhetett először Magyarországon, s a „kékek” mindjárt le is tették a névjegyüket: megnyerték a Tour de Hongrie csapatversenyét!

A 2021-es Magyar Körverseny harmadik szakaszán a klub olasz sprintere, Davide Martinelli a negyedik helyen ért célba, a királyetapon pedig a dél-afrikai Stefan De Bod lett ötödik, utóbbi az összetett versenyben is az ötödik helyet szerezte meg, de a spanyol Javier Romo is bekerült a Top10-be, a nyolcadik helyen zárt, a csapatversenyben viszont a kazah együttesé lett az első hely a huszonegy induló csapat között.

Több mint másfél évtizede annak, hogy a kazah nagyvállalatok csoportjaként jegyzett Astana elsőként belépett szponzorként a kerékpársportba, s az általa támogatott csapat máris egy óriási sikerrel tette le a névjegyét: a kazah Alekszandr Vinokurov megnyerte a „három nagy” egyikét, a Vuelta a Espanát. A népszerű „Vino” napjainkban is kulcsfigura a kék-sárgáknál, a negyvennyolc esztendős fiatalember ma az Astana Qazaqstan Team vezérigazgatója.

Az azóta eltelt évek során a sportág legnagyobb alakjai fordultak meg a csapatnál, 2008-ban a spanyol Alberto Contador duplázott, megnyerte a Giro d’Italiát és a Vueltát is, egy évvel később Contador Tour de France-diadalát ünnepelték a Champs Elysées-n, 2012-ben Vinokurov megnyerte a londoni olimpia mezőnyversenyét. Következtek Vinceno Nibali arany napjai – vagy inkább évei: az olasz szupersztár 2013-ban megnyerte gyors egymásutánban a Tirreno-Adriaticót, a Giro del Trentinót, majd a Giro d’Italiát is, 2014-ben pedig az olasz bajnokságot és négy szakaszgyőzelemmel a Tour de France sárga trikóját is elhódította. 2015-ben Nibali megvédte az olasz bajnoki trikót, honfitársa, Fabio Aru pedig behúzta a Spanyol Körverseny piros mezét, 2016-ban ismét Nibalié lett a Maglia Rosa a Girón, 2017-ben pedig már Aru nyerte az olasz bajnokságot.

A nyolc(!) Grand Tour-győzelem után az elmúlt öt év ugyan „kicsit” csendesebben telt az Astana háza táján, már ha fogalmazhatunk így: 2017-ben tizennyolc, 2018-ban harmincegy, 2019-ben harminchét, a 2020-as csonka szezonban tizenöt, tavaly pedig tizenhárom versenyt nyert meg a kazah sztárcsapat. A klub abszolút sztárja az öt év után visszatérő kétszeres Giro d’Italia-, egyszeres Tour de France- és Vuelta a Espana-győztes Vincenzo Nibali, az Astana Qazaqstan Team keretét ebben az évben hét ország huszonkilenc profi bringása alkotja.

A 43. Tour de Hongrie versenyére 2022-ben május 11. és 15. között kerül sor, várhatóan huszonnégy csapat részvételével.

A 2022-es Tour de Hongrie csapatai

Movistar Team (spanyol, WorldTeam)

Israel-Premier Tech (izraeli, WorldTeam)

Team Jumbo-Visma (holland, WorldTeam)

Lotto Soudal (belga, WorldTeam)

Trek-Segafredo (amerikai, WorldTeam)

Bahrain-Victorious (bahreini, WorldTeam)

Team BikeExchange Jayco (ausztrál, WorldTeam)

BORA-hansgrohe (német, WorldTeam)

Team DSM (holland, WorldTeam)

Astana Qazaqstan Team (kazah, WorldTeam)

Drone Hopper-Androni Giocattoli (olasz, ProTeam)

Uno-X Pro Cycling Team (norvég, ProTeam)

Team Novo Nordisk (amerikai, ProTeam)

fotók: TdH