Újabb olimpiai bajnok érkezik Székesfehérvárra

Újabb riói olimpiai bajnok érkezik a dimenziót váltott Gyulai István Memorial – Atlétikai Magyar Nagydíjra, egy olyan szupersztár, aki maga is új magasságokba emelte a női 400 méteres gátfutást azzal, hogy minden idők legerősebb futamában diadalmaskodott.

A szervezők szombati tájékoztatása szerint az abszolút topformában lévő Dalilah Muhammad mellett honfi-társa, a történelmi futáson harmadik Kori Carter (52.95 mp) vala-mint a riói dobogós Ashley Spencer is rajthoz áll Székesfehérvá-rott. A mezőny minőségét továbbá a vb-bronzérmes Cassandra Tate, az olimpiai 6. Helyezett Leah Nugent (USA) és a világbaj-noki döntős Wenda Nel (RSA) is biztosítja, így könnyen újabb szenzációs idő is születhet ebben a számban. A 27 éves Dalilah Muhammad eddigi teljesítménye alapján nem kizárt, hogy még az idén túlszárnyalja Julija Pecsonkina 14 éves világcsúcsát is!

Dalilah Muhammad 53.13 másodperccel szerezte meg az aranyérmet a tavalyi ötkarikás játékokon, idén pedig bizonyítot-ta, hogy még további csodákra is képes. A londoni világbajnokságra válogató amerikai bajnokságon ugyanis a valaha volt legerősebb női 400 m-es gátfutásban bizo-nyult a leggyorsabbnak a 2013-as moszkvai vb ezüstérmese, úgy, hogy mindössze három tizeddel maradt el a világcsúcstól! Ab-ban a bombaerős mezőnyben az 52.64 mp-cel győztes Muhammad mögött ketten is 53 mp-en belül – hatan pedig 54 mp-en belül (!) – értek célba, s jellemző, hogy a riói harmadik Ashley Spencer egyéni csúccsal (53.11 mp) sem tudott bekerülni a vb-csapatba.

Akani Simbine, talán nem túlzás, tavaly a Gyulai István Memorialon robbant be igazán a nemzetközi élmezőnybe. Akkor trónkövetelő-ként legyőzte Asafa Powellt – a jamaicai sztár Achilles-ín-sérülése miatt nem indul, amint szintén sérült honfitársa, Veronica Brown-Campbell sem – s 9.89 mp-es egyéni csúcsot, egyben dél-afrikai rekordot futott. A riói olimpia ötödik helyezettjének címvédőként viszont a legnagyobb névnek számító Justin Gatlin mellett is ko-moly kihívókkal szemben kell megvédenie első helyét. Egyikük az az amerikai Christopher Belcher, aki júniusban remek 9.93-as eredménnyel jelentkezett be az elitbe és előbb az amerikai egyetemi bajnokságon (NCAA), majd a világbajnoki válogatón is bronzérmet szerzett, így Gatlinnel együtt ott lesz Londonban augusztusban.

Szintén eljön Fehérvárra az elefántcsontparti Ben Youssef Meité, aki Simbine mögött futott be Rióban 9.96 mp-es egyéni csúccsal. A háromszoros Afrika-bajnok formáját jelzi, hogy harmadik az all-athletics.com 100-as ranglistáján, s ebben az évben repesztett már 9.84-et is – igaz, hátszéllel. Külön érdekesség, hogy Meité idén mind a hat eddigi Gyémánt Liga versenyen indult, de sehol más-hol! Szintén 10 mp-en belüli sprinter az amerikai Isiah Young (9.97 mp), a bahraini Andrew Fisher (9.94 mp) és a dél-afrikai Henrico Bruintjiens (9.97 mp), azaz garantált a jó eredmény és az izgalom a klasszikus vágtaszámban!

fotók: Sportmenü / Kárpáti Balázs

 

Vélemény, hozzászólás?