Újabb siker: Balázs Krisztián junior Európa-bajnok, Molnár Botond Eb-bronzérmes talajon!

Balázs Krisztián elképesztő! Az egyéni összetett bronzérem után a nyújtó szerfináléjában diadalmaskodott, és junior Európa-bajnoki címet szerzett. Molnár Botond talajon harmadikként végzett, így bronzérmet nyert a tornászok mersini Európa-bajnokságán.

A nyolc fős szerenkénti döntőkkel zárult a tornászok mersini Európa-bajnoksága – számolt be a Magyar Torna Szövetség. A juniorok mezőnyében minden szeren volt magyar érdekeltség, a lebonyolítás szerint egyszerre két szer fináléja zajlott, négy fős csoportokban, talajon Molnár Botond, míg lólengésen Balázs Krisztián kezdett.

(Balázs Krisztián lólengésben, fotó: UEG)

Molnár másodikként mutatta be gyakorlatát talajon, amelyet 13.400 pontra értékelt a zsűri, ezzel sokáig vezetett, majd megelőzte egy ukrán és egy litván tornász. Az utolsó körben a szer kvalifikációját megnyerő Kostiuk Volodymyr következett, aki azonban sokat hibázott, így Molnár Botond nyakába került a bronzérem. Balázs Krisztián hetedikként mutatta be gyakorlatát lovon, és 12.533 ponttal hetedik lett.

Következett a gyűrű és az ugrás döntője, ahol három magyar tornász is szerepelt: Balázs Krisztián és Dobrovitz Ádám gyűrűn, Závory Szilárd pedig ugráson kvalifikálta magát a fináléba. Az FTC-Telekom kiválósága kezdett a szeren, ahol volt egy kisebb hibája, így 12.833 pontot kapott. Dobrovitz ötödikként ment a gyűrűre, bemutatóját 12.966 ponttal jutalmazta a zsűri, ami az ötödik helyre volt elegendő, Balázs végül hatodik lett. Ugráson Závory nyitotta a sort, aki a két ugrására 13.733 pontot kapott, ez sokáig dobogós helyet ért, azonban a román Burtanete-ikrek, akik a selejtezőben is előtte zártak, valamint egy ukrán és egy török nemzetiségű tornász is magasabb pontot kapott, mint Závory, aki így az ötödik helyen végzett.

(Balázs Krisztián a csúcsón, fotó: UEG)

Az utolsó két szer fináléjában (korlát, nyújtó) a nyújtó junior világbajnoki bronzérmeséért, Balázs Krisztiánért szoríthattunk. Itt is egyszerre folyt a két szer fináléja, és Balázs a sorsolás alapján először nyújtón, majd korláton mutatkozott be, ez pedig szokatlan egy tornász számára, hiszen mindig a nyújtó az utolsó szer. Az előzetes sorrend alapján nyújtón harmadikként mutatta be gyakorlatát, amelyre 13.366 pontot kapott, és ezzel rögtön az élre állt. Az Eb egyéni összetett bronzérmesét ezt követően már semmelyik vetélytársa nem tudta megközelíteni, így megnyerte a nyújtó döntőjét, és Európa-bajnok lett. Korláton 13.166 ponttal sokáig dobogós pozícióban volt, végül azonban be kellett érnie a negyedik hellyel.

A magyar junior válogatott a csapat ezüst mellett, Balázs Krisztián egyéni összetett bronzérmének és a nyújtó Európa-bajnoki címnek és Molnár Botond talajon megszerzett harmadik helyezésének is örülhet.

Balázs Krisztián:

Hú, még nem tudom felfogni, hogy sikerült, többnyire még nem érzékelem, de megfogom, és tudom, hogy itt a nyakamban az Eb-arany. Nagyon boldog vagyok. Nem volt egyszerű a reggel, hiszen az szervezetem nem volt felkészülve a korai, 6.30-as kelésre, mivel eddig jóval később kezdődött a verseny. Az egy kicsit megnyomott, persze reggeliztem is valamit. Az az igazság, hogy még a selejtezőnapon meghúztam a derekamat az ugrásnál, azóta fáj, de tudtam reggel, hogy nagy nap vár rám, így megpróbáltam ezt is kizárni. A melegítés jól sikerült, lovon megcsináltam a gyakorlatot, a lényeg, hogy nem estem le, de nekem nem ez a legerősebb szerem. Gyűrűn jobbra számítottam, de van egy elem, amit a közelmúltban kellett megváltoztatnunk, azt nem tudtam olyan jól kigyakorolni, ezért ott volt hibám. De tudtam, hogy jön a két legfontosabb szerem, így félre tudtam tenni mindent. Persze egy kicsit bezavart, hogy nem a rendes szersorrend volt, vagyis engem nyújtón szólítottak először, utána jött csak a korlát, pedig mindig a nyújtó az utolsó szer, így is készültem mindig. A nyújtógyakorlatom jól sikerült, de a pontszámról inkább nem beszélnék, emiatt ugyanis elég feszült lettem, amikor megláttam. Aztán a korláthoz szólítottak, éppen akkor volt a nyújtón legnagyobb riválisom, az ukrán Kovtun Illia, és pont láttam, hogy hibázott, így már biztos voltam benne, hogy meglesz az arany nyújtón. Felszabadultan tudtam így korlátozni, de hiába, mert az első elemet elrontottam, amit egyébként még álmomból fölkeltve is meg tudok csinálni, így itt nem lett érem. De ha választanom kellett volna, hogy két ezüst, vagy egy arany, akkor ez utóbbit választottam volna. Nagyon hosszú hét volt, fejben és fizikálisan is elfáradtam, de nagyon örülök, hogy ilyen szép eredménnyel zártam a junior korosztályt. Nagyon köszönök mindenkinek minden támogatást, a családomnak, az edzőknek, a barátoknak, gyúrónak, orvosoknak, szövetségnek és még sorolhatnám. Nagyon örülök, hogy az Európa-bajnokságon is megszereztem a teljes éremkollekciót, arany, ezüst, bronz, ugyanúgy, mint korábban az ifi olimpián. Így nyugodt szívvel veszek búcsút ettől a korosztálytól, és remélem, a felnőttek között is hasonlóan sikeres pályafutás vár majd rám, én mindent megteszek érte.

(Az Eb-bronzérmes Molnár Botond, fotó: UEG)

Molnár Botond:

Nagyon korán keltünk, és már a 8:30-as busszal el kellett indulnunk, de nem volt gond, jó erőben éreztem magam. A bemelegítés a versenyteremben volt, ami sokkal jobb volt, mert már kétszer voltam a talajon, de fontos volt, hogy a dobogón melegíthessek. Az első kör második helyén voltam, aminek örültem, nem akartam, hogy elsőként szólítsanak. A célom az volt, hogy egy kiegyensúlyozott, jó gyakorlatot mutassak be. Érdekes, mert közben nem izgultam, de amikor kijött a pont akkor nagyon. Az első kör után második voltam, de tudtam, hogy a második körben van egy ukrán, aki, ha jól megcsinálja a gyakorlatát jobb lesz nálam, ő volt az utolsó. Az ő gyakiját oldalról figyeltem, szerencsémre kétszer is kilépett, így megőriztem a harmadik helyet, ő pedig lecsúszott a dobogóról. Most nagyon boldog vagyok, köszönök mindenkinek mindent, a GYAC-nak, a családomnak, a szövetségnek a csapatnak. Hosszú hét van mögöttem, összességében elégedett vagyok, 13 gyakorlatot csináltam, és mindössze egyben hibáztam. Ráadásul korábban pont a talajjal voltak gondjaim, egy sérülés miatt később is tudtam elkezdeni a felkészülést itt. Ettől még édesebb ez az érem.

Altorjai Sándor, csapatvezető: 

Nagyon boldog vagyok, újabb érmeket szereztünk, ráadásul Balázs Krisztián Európa-bajnok lett. Ma már kicsit fáradtabban mozogtak a fiúk, látszott rajtuk az egész hét. Ha a szereket veszem végig, akkor talajon nagy öröm Molnár Botond bronzérme, nagyon jó gyakorlatot csinált, de nem értettük a zsűrit, mert szerintünk két furcsa pontszám is kijött. Egyébként ugyanezt éreztük Dobrovitz Ádám gyűrűgyakorlatánál is, tőle jóval többet vontak le, mint a többiektől, és nem értjük miért. De vissza a szersorrendhez. Kiki kis hibával megcsinálta a lovat, ott azonban nem is volt érmes reményünk. A gyűrűn aztán egy hiba után beremegett a szer, ez hat tizedes levonás, ha számolunk, akkor bizony ott is lehetett volna érme. Persze nem akarok elégedetlennek tűnni, hiszen fantasztikus, amit a srácok elértek, csak hát evés közben jön meg az étvágy. Závory Szilárd nagyon szépet ugrott, a második ugrása a többiekhez képest alacsonyabb kiindulójú, így ő most ezt az 5. helyet hozta. Korláton Kikinek volt egy karhajlítása, így sejthető volt, hogy nem lesz érem, de minden jó, ha a vége jó, nyújtón ugyanis Európa-bajnok lett. Ha ilyen éremkollekciót mondanak előre, bizony elfogadjuk szó nélkül. Le a kalappal a fiúk előtt, mindenki fantasztikusan szerepelt. És remélem, még nincs vége az éremgyártásnak, és a délutáni felnőtt szerfináléban is lesz dobogónk.

Puskás Jenő, utánpótlás szövetségi kapitány: 

Nagyon boldog vagyok, hiszen minden versenyszámban éremmel zártuk a kontinensviadalt. A csapatversenyben ezüst-, az egyéni összetettben bronz, a szerenkénti finálékban pedig két érmet is szereztünk. Nagyon büszke vagyok a fiúkra, kivétel nélkül mindenki jól teljesített, persze becsúsztak hibák, de Kiki nagyságát mutatja, hogy azon a szeren, akkor, amikor kell, elő tud húzni a kalapból egy ilyen teljesítményt. Büszke vagyok a teljes csapatra és a stábra is.

Végeredmény, Európa-bajnokság, junior szerenkénti döntő (talaj):
1. Chasazyrovas Gytis (litván) – 13.733
2. Sevruk Ivan (ukrán) – 13.466
3. Molnár Botond – 13.400

Végeredmény, Európa-bajnokság, junior szerenkénti döntő (lólengés):
1. Kovtun Illia (ukrán) – 14.233
2. Chasazyrovas Gytis (litván) – 13.336
3. Indig Eyal (izraeli) – 13.366
… 7. Balázs Krisztián – 12.533

Végeredmény, Európa-bajnokság, junior szerenkénti döntő (gyűrű):
1. Kovtun Illia (ukrán) – 13.266
2. Kostiuk Volodymyr (ukrán) – 13.166
3. Tarhan Bora (török) – 13.000
… 5. Dobrovitz Ádám – 12.966
… 6. Balázs Krisztián – 12.833

Végeredmény, Európa-bajnokság, junior szerenkénti döntő (ugrás):
1. Burtanete Gabriel (román) – 14.283
2. Kovtun Illia (ukrán) – 14.033
3. Tarhan Bora (török) – 14.016
… 5. Závory Szilárd – 13.733

Végeredmény, Európa-bajnokság, junior szerenkénti döntő (korlát):
1. Kovtun Illia (ukrán) – 14.600
2. Melnykov Mikita (ukrán) – 13.666
3. Kilicer Mert Efe (török) – 13.266
… 4. Balázs Krisztián – 13.166

Végeredmény, Európa-bajnokság, junior szerenkénti döntő (nyújtó):
1. Balázs Krisztián – 13.366

2. Kilicer Mert Efe (török) – 12.933
3. Kostiuk Volodymyr (ukrán) – 12.900

fotó: UEG