Újonc a csapatban: Nego Loic a magyar válogatott keretében!

A magyar bajnokság évek óta egyik legjobb játékosa a FIFA eddigi szabályainak értelmében nem játszhatott a magyar válogatottban, mivel korábban pályára lépett tétmérkőzésen a francia U19-es és U20-as válogatottban is. A FIFA szeptemberi kongresszusa azonban több változtatást is elfogadott, elsősorban a játékosok érdekét figyelembe véve. Ennek köszönhetően a MOL Fehérvár FC magyar állampolgárságú labdarúgója immáron pályára léphet a magyar válogatottban, Marco Rossi pedig számít rá.

A FIFA szövetségváltással kapcsolatos eddigi szabálya túl merev volt, ezáltal sokszor indokolt és méltányolandó esetekben sem tette lehetővé az országváltást. Például, ha egy játékos akárcsak 10 percet is játszott egyetlen tétmérkőzésen bármely utánpótlás-válogatottban, akkor ez általános esetben meggátolta abban, hogy felnőttként egy másik ország válogatottját erősítse – írja az mlsz.hu. Az új szabályozás változatlanul szigorú és precíz, de rugalmasabb és részletesebb, mint a korábbi. Mostantól a különböző élethelyzetekre meghatározott, eltérő előírások szélesebb körben teszik lehetővé a futballhonosítást, természetesen megfelelő indokoltság esetén, a FIFA engedélyével. (A VONATKOZÓ FIFA-SZABÁLY ANGOL NYELVEN)

Nego Loic – aki 2010 augusztus 17-én Portugália ellen játszott utoljára a francia U20-as csapatban, és több mint öt éve Magyarországon él, miközben felvette a magyar állampolgárságot – ennek a szemléletváltozásnak köszönheti a lehetőséget.

Az eddigi merev szabályozás enyhítését először Csányi Sándor vetette fel a FIFA Tanácsban, majd az MLSZ hivatalosan is kezdeményezte az Alapszabály módosítását, amelyet végül a nemzetközi szervezet illetékes testülete terjesztett a FIFA kongresszusa elé, ahol a résztvevő országok gyakorlatilag egyhangúan támogatták a változtatást.

A szabálymódosításnak köszönhetően a franciaországi születésű Nego Loic mostantól szerepelhet a magyar labdarúgó-válogatottban. A MOL Fehérvár FC védője korábban többször is elmondta már, hogy otthonának tekinti Magyarországot, boldog lenne, ha játszhatna a magyar nemzeti együttesben.

Hatalmas megtiszteltetés számomra, hogy a magyar válogatott tagja lehetek – mondta Nego Loic. – Mikor értesültem arról, hogy bekerülhetek a válogatottba, úgy éreztem, egy nagy álmom válhat valóra.

A nemzeti csapatban való szerepléssel új fejezet kezdődik a pályafutásomban. Ajándék lesz, ha pályára léphetek a soron következő mérkőzések valamelyikén. Azon leszek, hogy a tőlem telhető legtöbbet hozzátegyem a csapat sikeréhez, természetesen minden mérkőzést meg akarok nyerni.

Nego Loic 2019. február 14. óta magyar állampolgár. Az utóbbi években folyamatosan kereste a lehetőségét annak, hogy az eddig érvényben lévő szabályok ellenére egyedi elbírálás alapján mégis játszhasson a magyar válogatottban, most viszont már nincs szükség ilyenre, hiszen az eddig akadályt jelentő szabály megszűnt, Marco Rossi szövetségi kapitány pedig egyből élt a lehetőséggel, és meghívta Negot a válogatottba.

Abban mindenképp hasonlítunk, hogy abszolút magyarnak érezzük magunkat és ezt a válogatottban is szeretnénk bizonyítani – mondta Marco Rossi az mlsz.hu-nak.

Nego 2013 óta játszik Magyarországon és régi álma, hogy a magyar válogatottban játszhasson. Az utóbbi hét év alatt számtalanszor bizonyította, hogy az OTP Bank Liga egyik legkiemelkedőbb labdarúgója. Éppen ezért én magam is régóta vártam a lehetőségre, hogy végre meghívót küldhessek neki, hiszen nem is kérdés, hogy ha a válogatottban is tudása legjavát nyújtja, akkor nagy hasznára lehet a csapatnak.

Ezúttal tehát Marco Rossinak nem kényszerűségből kellett újabb játékost meghívnia a keretbe.

Örülök, hogy végre nem kényszerűségből kell módosítanom a kereten annak kihirdetését követően. Ebben az időszakban, amikor minden bizonytalan, hiszen a koronavírus-járvány miatt bármikor előfordulhat, hogy az utolsó pillanatban le kell mondanom egy-egy játékosról vagy akár stábtagról, akkor ez igazi ajándék. Különös tekintettel arra, hogy a Nemzetek Ligája-mérkőzések mellett az Eb-pótselejtezőben egy velünk egy szinten lévő bolgár válogatottat kell legyőznünk, majd pedig, ha ez sikerül, akkor egy nálunk erősebb és előrébb rangsorolt izlandi vagy román csapatot.

Ahogy a válogatott többi tagja, úgy Nego Loic is vasárnap este csatlakozik a kerethez, majd pedig szerdán utazik el a Bulgária elleni sorsdöntő mérkőzés helyszínére.