Ungvári Attila is bronzérmet szerzett a Budapest Judo GP-n!

A magyar válogatott szinte lekopírozta az első versenynap eredményeit: ezúttal Ungvári Attila állhatott fel a dobogó harmadik fokára, Özbas Szofi pedig ötödik lett a Papp László Budapest Sportarénában megrendezett Budapest Judo Grand Prix-n.

A magyar szövetség szombat beszámolója szerint tizenegy judósunk lépett tatamira a Budapest Judo Grand Prix második versenynapján, heten közülük sikerrel vették az első akadályt. A szegediek fiatalja, Tóth Botond a 73 kilogrammban hongkongi riválisát győzte le ipponnal, Végvári Martin (Mogyi-Bajai JC) a kirgiz Turszunalijevet intézte el vazarival, Szabó Frigyes (UTE) az algériai Nurine ellen hosszabbításban csikarta ki a sikert, a 81 kilósoknál Nerpel Gergely (Rákosvidéke Hajtós DSE) a togói színekben induló Denanyoh ellen ipponnal lépett tovább.

A második mérkőzésen valamennyien erősebb riválissal szemben maradtak alul, de akadt emlékezetes búcsú is: a tavaly Budapesten bronzérmes Szabó Frigyes alaposan megszorongatta a japánok háromszoros világbajnokát, Ebinuma Maszasi végül csak a hosszabbításban, hét és fél perces küzdelem után tudta megszerezni a továbbjutást érő győzelmet.

A 73 kilogramm negyedik magyar indulója, a nagy közönségkedvenc Ungvári Miklós (Ceglédi VSE) egy másik valóságshow-hős, Marco Maddaloni ellen lépett tatamira az első összecsapásán. Az ifjabbik Maddaloni (testvére, Giuseppe 2000-ben olimpiai bajnok volt) néhány hónapja nyerte meg Olaszországban „A híres sziget“ című „túlélőversenyt, amelyen három hónapon át napi 120 gramm rizzsel kellett beérnie. A 73 kilogrammos judós – aki 2004-ben és 2005-ben is U23-as Európa-bajnok volt – 63 kilogrammosra fogyott a show végére, de győzött, s napjainkban ő az egyik legismertebb sportember Itáliában.

Csakhogy az olasz szövetséggel megromlott a viszonya, s immár albán színekben tért vissza a tatamira, több mint hároméves kihagyás után – egyelőre csupán egyetlen mérkőzés erejéig, hiszen Ungvári Miklós nem hagyott neki esélyt a továbblépésre, magabiztosan – egy utolsó pillanatokra tartogatott vazarival – szerezte meg a győzelmet.

A harmincnyolc esztendős magyar klasszis a második körben is folytatta menetelését, az amerikai Wright elleni ippongyőzelem után az Ázsia-bajnokság bronzérmese, az üzbég Turajev ellen már nem sikerült továbblépni, nagy küzdelemben, a hosszabbítás kilencedik percében kapta meg a harmadik intését olimpiai ezüstérmesünk.

A 81 kilogrammosoknál fivére, az immár kétszeres Európa-bajnok Ungvári Attila ragyogóan szerepelt. A ceglédi versenyző erőnyerőként kezdett, majd könnyedén túljutott a jordán Alziddinen, hogy aztán a harmadik fordulóban egy rágósabb falat, a hollandok junior világ- és Európa-bajnoka, a világranglista ötödik helyezettje, a holland de Wit következett, de egy vazarival ő is kapitulált.

A legjobb nyolc közé jutásért az üzbég Boltabojev próbálta meg „Karvaly“ útját állni, de nagyon rosszul járt, Ungvári Attila gáncsánál a bal lába leragadt, az ippon kihirdetése után hordágyon kellett levinni a tatamiról. A magyar judoka az ünneplés helyett aggódva próbált segíteni Boltobajevnek, reméljük, hogy nem lett súlyos a sérülés.

A negyeddöntőben a kazah Hamza volt Bíró Tamás tanítványának riválisa, a ceglédi versenyző pedig valósággal szárnyakat kapott a közönség lelkes biztatásától, s a harmadik percben ipponnal megnyerte a mérkőzést.

Az elődöntő aztán nem úgy alakult, ahogyan szerettük volna, hiszen Grigalasvili a hátára passzírozta a féltérdre ereszkedő magyart, s az ippon azt jelentette, hogy a grúz judós jutott a döntőbe, Ungvári Attila pedig a bronzmeccsen, a grúz származású, osztrák színekben versenyző Borchashvili ellen javíthatott.

Ismét egy szoros, a végletekig kiélezett csatát láthattunk, amelynek során a mérleg nyelve erre is, arra is billenhetett volna. Az idegek párharcát végül hat és fél perces küzdelemben Ungvári Attila nyerte, egy vazarival. Így a Ceglédi VSE versenyzője állhatott fel a dobogó harmadik fokára.

Borzasztó hosszú nap volt, de nagyon örülök, hogy sikerült érmet nyernem. Óriási köszönet a közönségnek, hogy ennyien eljöttek nekünk szurkolni, az érmet pedig édesanyámnak ajánlanám, aki hetven évesen is végigszurkolta az egész napot – nyilatkozta az újdonsült bronzérmes, akinek bal szeme mellett hatalmas monokli éktelenkedett. – A második meccsen a holland ellen kaptam egy nagyot, de a többi meccsen sem kíméltek. A bronzmeccsen az ellenfelem nagyon jól eldugta végig a jobb karját, nem tudtam megfogni, az indításaim sem voltak olyan jók, de a végére már úgy éreztem, fárad egy kicsit, végre sikerült megfognom, s amikor megvolt a fogás, arra gondoltam, most vagy soha. Sikerült egy kombinációval eldobni…

A ceglédiek nagy napja volt a nőknél is ez a szombat: a tizenhét esztendős ifjúsági olimpiai bajnok Özbas Szofi letette a névjegyét a felnőttek között is! Elsőként mindjárt egy nagyágyút, a 2017-es budapesti felnőtt világbajnokság bronzérmesét, a mongol Baldorjt győzte le vazarival, majd a kétszeres Panamerican Open-győztes amerikai Galles-n is túljutott – hosszabbításban, egy vazarival.

Következett a negyeddöntő, az ugyancsak Panamerican Open-győztes mexikói Awiti Alcaraz ellen. Özbas Szofi kétszer is leszorította riválisát, s a két vazarival megnyerte a párharcot, s bejutott az elődöntőbe.

A döntőbe jutásért a súlycsoport egyik nagy alakját, az olimpiai bronzérmes brazil Quadrost kellett volna legyőzni, ez a feladat most még nem sikerült Bíró Norbert versenyzőjének, ipponnal a barzil jutott a fináléba.

A bronzmérkőzésen is egy nagyon erős közép-amerikai judós várt a magyar fiatalra, a kétszeres kontinensbajnok Del Toro Carvaljal alaposan megdolgozott a győzelemért, a négyperces mérkőzés végén a kubai nyert, de hatalmas taps köszöntötte a fiatal magyar versenyzőt: Özbas Szofi az ötödik helyen végzett pályafutásának első felnőtt IJF World Tour-eseményén!

Flóri Miklós rangos elismerése

A délutáni program első eseménye egy rangos elismerés átadása volt: Flóri Miklós, az Országos Dankollégium elnöke Marius L. Vizertől, a Nemzetközi Judo Szövetség elnökétől vehette át a nyolcadik danfokozatról szóló diplomát.

Magyarországon egyedül a néhány hónapja elhunyt Galla Ferenc kaphatta meg a kilencedik danfokozatot, Flóri Miklós mellett a tanítványait olimpiai, világ- és Európa-bajnoki címekig vezető Hangyási László rendelkezik nyolcadik danfokozattal, rajtuk kívül két korábbi szövetségi kapitány, a szép emlékű Horváth István és Moravetz Ferenc ért el ilyen magas fokozatot a mesterek között.

Újabb címvédőnk a tatamin!

A Budapest Judo Grand Prix harmadik – egyben utolsó – versenynapján tizenöt judósunk lép tatamira, többek között a 90 kilogrammos súlycsoport címvédője, a világbajnoki ezüstérmes, az olimpiai kvalifikációs rangsorban harmadik helyezett Tóth Krisztián.

Budapest Judo Grand Prix

FÉRFIAK

60 KG (43 induló)
1. Jeldosz Szmetov (kazah)
2. Boldbaatar Ganbat (mongol)
3. Tornike Tsjakadoea (holland)
3. Jang Jung-vej (tajvani)
5. Sarafugyin Lutfillajev (üzbég)
5. Francisco Garrigos (spanyol)
7. Guszman Kirgizbajev (kazah)
7. Li Ha Rim (dél-koreai)
SZABÓ CSABA (Kecskeméti JC),
MONORI DÁNIEL (UTE) és
VIDA ANDRÁS (Győri AC) helyezetlen

66 KG (42 induló)
1. Kherlen Ganbold (mongol)
2. Jeldosz Zsumakanov (kazah)
3. Sahram Ahadov (üzbég)
3. Mihail Puljajev (orosz)
5. Alberto Gaitero Martin (spanyol)
5. Tal Flicker (izraeli)
7. Erkhembayar Battogtokh (mongol)
7. Baruch Shmailov (izraeli)
BOROS BENCE (Kaposvári JK),
PONGRÁCZ BENCE (UTE) és
KOZMA ÁKOS (Kaposvári JK) helyezetlen

73 KG (60 induló)
1. Akil Gjakova (koszovói)
2. Georgij Jelkibajev (orosz)
3. Telman Valiyev (azeri)
3. Hikmatilloh Turajev (üzbég)
5. Gijoszdzson Bobojev (üzbég)
5. Ebinuma Maszasi (japán)
7. Alonso Wong (perui)
7. Georgiosz Azoidisz (görög)
UNGVÁRI MIKLÓS (Ceglédi VSE),
SZABÓ FRIGYES (UTE),
VÉGVÁRI MARTIN (Mogyi-Bajai JC) és
TÓTH BOTOND (Szegedi JSE) helyezetlen

81 KG (66 induló)
1. Tato Grigalasvili (grúz)
2. Joao Macedo (brazil)
3. UNGVÁRI ATTILA (Ceglédi VSE)
3. Ivajlo Ivanov (bolgár)
5. Shamil Borchashvili (osztrák)
5. Medickson Del Obre Cortorreal (dominikai)
7. Ruszlan Musszajev (kazah)
7. Didar Hamza (kazah)
RAJKAI RÓBERT (Százhalombatta),
TÓTH BENEDEK (Rákosvidéke Hajtós DSE) és
NERPEL GERGELY (Rákosvidéke Hajtós DSE) helyezetlen

NŐK

48 KG (22 induló)
1. Tonaki Funa (japán)
2. Distria Krasniqi (koszovói)
3. Julia Figueroa (spanyol)
3. Marina Csernyak (ukrán)
5. CSERNOVICZKI ÉVA (Ippon Judo Tatabánya)
5. Laura Martinez Abelenda (spanyol)
7. Li Ja-nan (kínai)
7. Jao Hsziong (kínai)

52 KG (31 induló)
1. Maeda Csisima (japán)
2. Fabienne Kocher (svájci)
3. Ana Perez Box (spanyol)
3. Andreea Chitu (román)
5. Majlinda Kelmendi (koszovói)
5. Eleudis Valentim (brazil)
7. Tetyana Levicka-Sukvani (grúz)
7. Larissa Pimenta (brazil)
PUPP RÉKA (Atomerőmű SE),
SZABÓ KATINKA (BHSE) és
KNETIG EMŐKE (Mogyi-Bajai JC) helyezetlen

57 KG (39 induló)
1. Rafaela Silva (brazil)
2. Nora Gjakova (koszovói)
3. KARAKAS HEDVIG (Honvéd-Kipex)
3. Sabrina Filzmoser (osztrák)
5. Miryam Roper (panamai)
5. Anna Borowska (lengyel)
7. Ivelina Ilieva (bolgár)
7. Lu Tong-jüan (kínai)
KOVÁCS KITTI (BHSE),
KÁRMÁN ANDREA (UTE) és
VARGA BRIGITTA (KSI SE) helyezetlen

63 KG (33 induló)
1. Doi Maszako (japán)
2. Ketleyn Quadros (brazil)
3. Jang Csün-hszia (kínai)
3. Maylin Del Toro Carvajal (kubai)
5. ÖZBAS SZOFI (Ceglédi VSE)
5. Prisca Awiti Alcaraz (mexikói)
7. Dena Pohl (német)
7. Amy Livesey (brit)
KATZENMAJER KÍRA (Mogyi-Bajai JC) helyezetlen

70 KG (35 induló)
1. Gemma Howell (brit)
2. Maria Bernabeu (spanyol)
3. Elizavet Telcidu (görög)
3. Kelita Zupancic (kanadai)
5. Maria Portela (brazil)
5. Miriam Butkereit (német)
7. Alice Bellandi (olasz)
7. Nihel Landolsi (tunéziai)
LŐRINC RENÁTA (UTE) helyezetlen

A program

2019. JÚLIUS 14. VASÁRNAP
Férfi 90
 (Tóth Krisztián, MTK Budapest; Tóth Apor, Miskolci VSC; Gőz Roland, MTK Budapest; Kordély Péter, Kaposvári JK), 100 (Cirjenics Miklós, Atomerőmű SE; Ohát Zalán, Budaörsi SC; Vég Zsombor, Ceglédi VSE; Árvai Péter, Ceglédi VSE), +100 kg (Sipőcz Richárd, Széchenyi Egyetem SE; Kerstner Róbert, Veresi KE)
Női 78 (Salánki Evelin, BHSE; Tóth Fanni, KSI SE), +78 kg (Szigetvári Mercédesz, Mogyi-Bajai JC; Kárpáti Emese, Szatymazi SE; Nagy Kitti, Szatymazi SE)
10:30: selejtezők (négy tatamin)
17:00: bronzmérkőzések, döntők (egy tatamin)
TV: 17:00, Sport2 (élő)

Fotó: MJSZ, Horváth György