Ungvári Miklós arany-, Szabó Frigyes bronzérmet szerzett a budapesti Judo GP-n – videó

Harminchét évesen is pazar teljesítményt nyújtott Ungvári Miklós a budapesti Grand Prix-viadalon, ahol hat győzelmet aratva aranyérmet szerzett! Szabó Frigyes is remekelt, bronzérmet szerzett, Gercsák Szabina pedig a hetedik helyen végzett.

A Magyar Judo Szövetség szombati beszámolója szerint azt tudtuk, hogy Ungvári Miklós egy igazi klasszis, a felnőttek között több mint másfél évtizede íródó pályafutása során számtalan nagy siker fűződik a nevéhez, olimpiai ezüstérme és három világbajnoki bronzérme mellett hét Eb-medált is begyűjtött, háromszor eljátszották tiszteletére a Himnuszt.

Szombaton azonban talán még azokat is meglepte, akik végig figyelemmel követték karrierjét és tisztában voltak ragyogó képességeivel és kivételes hozzáállásával. A ceglédi judoka legutóbb tavaly áprilisban, a lengyelországi Európa-bajnokságon ért el helyezést (ott ötödik lett), a legutóbbi nemzetközi mecsét pedig a budapesti világbajnokságon jegyezték, aminek majd’ egy esztendeje.

Ungvari_Miklos05_Budapest_Judo_GP_sportmenu

Ungvári Miklós ennek ellenére úgy állt tatamira szombat délelőtt, amint az elmúlt években oly’ sokszor láthattuk tőle: igazi győztes mentalitással. A tizenöt évvel fiatalabb Lukas Reiter ellen kezdett, az osztrákok nagy reménysége végül vazarival maradt alul a ceglédi judóssal szemben.

Következett a holland van’t Westende, akit hosszabbításos összecsapáson sikerült legyőzni. Ungvári Miklós egymás után vívta a „ráadásokat“, a lengyel Mrowczynski elleni ippon után aranycsatában nyert a román Raicu és a kanadai Margelidon ellen is, így bejutott a fináléba.

Ott egy régi ismerős várt rá: Bíró Tamás tanítványa 2012-ben, a londoni olimpián a japán Ebinuma Maszasival együtt állt a dobogón, akkor a japán a harmadik, Ungvári Miklós pedig a második fokán. A szép számú és igen lelkes publikum ovációja mellett Ungi most is megelőzte a japánok háromszoros világbajnokát, egy remek kontrával ipponra dobva a jó formában lévő Ebinumát!

Ungvari_Miklos04_Budapest_Judo_GP_sportmenu

Ungvári Miklós 2016 után másodszor is megnyerte a Budapest Judo Grand Prix-t, egyúttal biztossá vált, hogy folytatódik a remek magyar sorozat: 2014 óta minden kiírásban volt hazai aranyérmes a budapesti GP-n!

Szabo_Frigyes01_Budapest_Judo_GP_sportmenu

A nap másik meglepetését Szabó Frigyes szolgáltatta: a Leányvár sportolója a rá oly jellemző harcos, szenvedélyes judóval törte meg sorra ellenfeleit, előbb az olasz Melonit, aztán a görög Makariant, majd a fehérorosz Sokát is. A három ippongyőzelem után a kanadai Margelidon megállította Szabó Ferenc fiát-tanítványát, de a vigaszágon Szabó Frigyes újabb skalpot gyűjtött, vazarival győzte le a román Raicut.

Már ez a menetelés önmagában igazi bravúr volt a 73 kilogrammos magyartól, az éremhez a mongolok világbajnoki bronzérmesét, Ganbaatar testén keresztül vezetett volna csak az út, de még ezt az akadályt is sikerült átugrani! A vállát fájlaló mongol az első pillanatokban kialakított földharchelyzetből nem tudott menekülni, Szabó Ferenc fia-tanítványa így a harmadik helyen végzett, ami kiemelkedő eredmény a világbajnoki erősségű mezőnyben.

Gercsak_Szabina01_Budapest_Judo_GP_sportmenu

Jutott még egy helyezés a mieinknek ezen a napon: az Európa-bajnoki bronzérmes Gercsák Szabina két győzelemmel és két vereséggel a hetedik helyen végzett súlycsoportjában. A DVTK-Miskolci JC judósa az orosz Kirjejeva ellen gyors ipponnal, a belga Taeymans ellen az utolsó másodpercekben sikerült ugyancsak véget vetni a küzdelemnek, a holland van Sanne és a marokkói Niang ellen azonban nem sikerült nyernie Flórusz János tanítványának, aki így is értékes pontokat gyűjtött a 2020-as tokiói olimpiai kvalifikációhoz.

Ungvari_Attila02_Budapest_Judo_GP_sportmenu

Szólni kell Ungvári Attila szerepléséről is: a Ceglédi VSE 81 kilogrammos Európa-bajnoki bronzérmese ugyan nem ért el ezúttal helyezést, de két harcos győzelemmel eljutott a legjobb tizenhatig, ahol a svéd Pacek tartóztatta fel. „Karvaly“ súlyos sérülés és operáció után hosszú kihagyáson van túl, 2017 októbere után lépett újra tatamira, s a visszatérése biztatóan sikerült.

A nap többi magyar indulója közül Végvári Martin (Mogyi-Bajai JC) is győzelemmel kezdett a 73 kilogrammosok között, pechére a sorsolás ezt követően a japán Ebinumát sodorta az útjába, így nem sikerült helyezést elérnie. Sok fiatal is lehetőséget kapott a mieink közül bemutatkozni egy ilyen erősségű tornán, Mátics András(OLC T-Trans Gemenc JK, 73 kg), Iklódi Máté (Egri VSI, 81 kg), Gőz Roland (KSI SE, 81 kg), Kurtán Zsombor (Egri VSI 81 kg), Cservenák Anna (Debreceni SC-SI, 63 kg), Balogh Daniella (Mogyi-Bajai JC, 63 kg), Polyák Krisztina (Budaörsi SC, 63 kg), Lőrinc Renáta (UTE, 70 kg) és Balogh Sára (Szatymaz, 70 kg) is próbára tehette felkészültségét.

Ungvári Miki győztes pontja (az IJF felvétele):

Az eredményhirdetés:

A magyarok eredményei

FÉRFIAK
73 KG. 1. forduló: Mátics András–Christopher Wagner (osztrák) 0–7; Szabó Frigyes–Augusto Meloni (olasz) 10–0; Végvári Martin–Timo Allemann (svájci) 7–0; Ungvári Miklós–Lukas Reiter (osztrák) 7–0. 2. forduló: Szabó Frigyes–Georgiosz Markarian (görög) 10–0; Végvári Martin–Ebinuma Maszasi (japán) 0–10; Ungvári Miklós–Sam van’t Westende (holland) aranyponttal 10–0. 3. forduló: Szabó Frigyes–Vagyim Soka (fehérorosz) 10–0, Ungvári Miklós–Wiktor Mrowczynski (lengyel) 10–0. Negyeddöntő: Szabó Frigyes–Arthur Margelidon (kanadai) 0–7, Ungvári Miklós–Alexandru Raicu (román) aranyponttal 10–0. A vigaszágon: Szabó Frigyes–Alexandru Raicu (román) 7–0. Elődöntő: Ungvári Miklós–Arthur Margelidon (kanadai) aranyponttal 7–0. Döntő: Ungvári Miklós–Ebinuma Maszasi (japán) 10–0. A 3. helyért: Szabó Frigyes–Odbayar Ganbaatar (mongol) 10–0
81 KG. 1. forduló: Kurtán Zsombor–Victor Busch (svéd) 0–10; Gőz Roland–Jose Mendiola (spanyol) 0–10; Iklódi Máté–Leandro Guilheiron (brazil) 0–10; Ungvári Attila–Kristjan Toniste (észt) aranyponttal 10–0. 2. forduló: Ungvári Attila–Alfonso Urquiza (spanyol) aranyponttal 10–0. 3. forduló: Ungvári Attila–Robin Pacek (svéd) 0–7

NŐK
63 KG. 1. forduló: Cservenák Anna–Maylin Del Toro Carvajal (kubai) 0–7; Balogh Daniella–Yanka Pascoalino (brazil) 0–10; Polyák Krisztina erőnyerő. 2. forduló: Polyák Krisztina–Jang Csün-hszia (kínai) 0–10
70 KG. 1. forduló: Balogh Sára–Elismar Rodriguez (spanyol) 0–10; Lőrinc Renáta–Laura Vargas-Koch (német) 0–10; Gercsák Szabina erőnyerő. 2. forduló: Gercsák Szabina–Tajszja Kirjejeva (orosz) 10–0. 3. forduló: Gercsák Szabina–Roxane Taeymans (belga) 10–0. Negyeddöntő: Gercsák Szabina–Sanne van Dijke (holland) 0–10. A vigaszágon: Gercsák Szabina–Aszma Niang (marokkói) 0–10

Budapest Judo Grand Prix

FÉRFIAK

60 KG (36 induló)
1. Nagajama Rjudzsu (japán)
2. Albert Oguzov (orosz)
3. Robert Msvidobadze (orosz)
3. Amiran Papinasvili (grúz)
5. Francisco Garrigos (spanyol)
5. Lukumi Csikvimiani (grúz)
7. Adonis Diaz (amerikai)
7. Bodbaatar Ganbat (mongol)
SZABÓ CSABA (Kecskeméti JC),
MONORI DÁNIEL (UTE),
VIDA ANDRÁS (Győri AC) és
NAJI DÁVID (Kaposvári JK) helyezetlen

66 KG (61 induló)
1. Tagava Kenzo (japán)
2. Mohamed Abdelmavgud (egyiptomi)
3. Denis Vieru (moldovai)
3. Bogdan Jadov (ukrán)
5. Yarin Menaged (izraeli)
5. Altansukh Dovdon (mongol)
7. Batsuuri Adiya (mongol)
7. Nathon Burns (ír)
KOZMA ÁKOS (Kaposvári JK),
CSEH MÁRK (Kecskeméti JC),
GORJÁNÁCZ ZSOLT (BHSE) és
BOROS BENCE (Kaposvári JK) helyezetlen

73 KG (58 induló)
1. UNGVÁRI MIKLÓS (Ceglédi VSE)
2. Ebinuma Maszasi (japán)
3. SZABÓ FRIGYES (Leányvár SE)
3. Arthur Margelidon (kanadai)
5. Odbayar Ganbaatar (mongol)
5. Giovanni Esposito (olasz)
7. Alexandru Raicu (román)
7. Antoine Bouchard (kanadai)
VÉGVÁRI MARTIN (Mogyi-Bajai JC) és
MÁTICS ANDRÁS (OLC T-Trans Gemenc JK) helyezetlen

81 KG (60 induló)
x. Kohara Kenya (japán)
x. Alan Kubecov (orosz)
x. Sagi Muki (izraeli)
x. Robin Pacek (svéd)
x. Frank de Wit (holland)
x. Sami Chouchi (belga)
7. Alexander Wieczerzak (német)
7. Dominic Ressel (német)
UNGVÁRI ATTILA (Ceglédi VSE),
IKLÓDI MÁTÉ (Egri VSI),
GŐZ ROLAND (KSI SE) és
KURTÁN ZSOMBOR (Egri VSI) helyezetlen

NŐK

48 KG (34 induló)
1. Endo Hiromi (japán)
2. Jamazaki Tamami (japán)
3. Distria Krasniqi (koszovói)
3. Marusa Stangar (szlovén)
5. Anne-Sophie Jura (belga)
5. Milica Nikolics (szerb)
7. Paula Pareto (argentin)
7. Sabina Giljazova (orosz)
CSERNOVICZKI ÉVA (Ippon Judo Tatabánya) helyezetlen

52 KG (32 induló)
1. Cunoda Nacumi (japán)
2. Charline Van Snick (belga)
3. Chelsie Giles (brit)
3. Ecaterina Guica (kanadai)
5. Andreea Chitu (román)
5. Gili Cohen (izraeli)
7. Nina Estefania Esteo Linne (spanyol)
7. Angelica Delgado (amerikai)
PUPP RÉKA (Atomerőmű SE) helyezetlen

57 KG (42 induló)
1. Rafaela Silva (brazil)
2. Theresa Stoll (német)
3. KARAKAS HEDVIG (Honvéd-Kipex)
3. Christa Deguchi (kanadai)
5. Jessica Klimkait (kanadai)
5. Udaka Nae (japán)
7. Anna Borowska (lengyel)
7. Amelie Stoll (német)
SIROKI IBOLYA (Budaörsi SC),
KOVÉCS KITTI (BHSE) és
MARÓTI ALEXANDRA (UTE) helyezetlen

63 KG (36 induló)
1. Noucsi Aimi (japán)
2. Martyna Trajdos (német)
3. Agata Ozdoba-Blach (lengyel)
3. Andreja Leski (szlovén)
5. Stefanie Tremblay (kanadai)
5. Sanne Vermeer (holland)
7. Alice Schlesinger (brit)
7. Catherine Beauchemin-Pinard (kanadai)
CSERVENÁK ANNA (Debreceni SC-SI),
BALOGH DANIELLA (Mogyi-Bajai JC) és
POLYÁK KRISZTINA (Budaörsi SC) helyezetlen

70 KG (38 induló)
1. Nizoe Szaki (japán)
2. Sanne van Dijke (holland)
3. Sally Conway (brit)
3. Kelita Zupancic (kanadai)
5. Aszma Niang (marokkói)
5. Anna Bernholm (svéd)
7. GERCSÁK SZABINA (DVTK-Miskolci JC)
7. Maria Perez (Puerto Ricó-i)
LŐRINC RENÁTA (UTE) és
BALOGH SÁRA (Szatymaz) helyezetlen

A budapesti Grand Prix harmadik, egyben záró versenynapján, vasárnap öt súlycsoport küzdelmeire kerül sor, tíz magyar judós lép tatamira, ezen a napon szerepel többek között a világbajnoki ezüstérmes Tóth Krisztián és a világranglistán ötödik helyen jegyzett Cirjenics Miklós is.

A vasárnapi program
Férfiak. 90 kg
 (magyar indulók: Tóth Krisztián, Pénzügyőr SE; Vér Gábor, BHSE; Tóth Benedek, Rákosvidéke Hajtós DSE; Veres Márton, KSI SE), 100 kg (Cirjenics Miklós, Atomerőmű SE; Ohát Zalán, Budaörsi SC), +100 kg (Waczulik Richárd, UTE)
Nők. 78 kg (Salánki Evelin, BHSE), +78 kg (Szigetvári Mercédesz, Mogyi-Bajai JC; Nagy Kitti, Szatymaz)
9:30: selejtezők (négy tatamin)
16:00: bronzmérkőzések, döntők (egy tatamin)
TV: Sport2, 16:00 (élő)
Élő eredmények: ippon.org
Stream: 
Ippon TV

Fotó: MJSZ / Horváth György