Ünnepélyes megnyitóval kezdődött a 2019. évi K.O. magyar sakk bajnokság

Ünnepélyes megnyitóval kezdődött a 2019. évi női és férfi K.O. Magyar Bajnokság, a Magyar Sakkszövetségben.

A hazai szövetség beszámolója szerint Nádasi Tamás a Magyar Sakkszövetség alelnöke köszöntött mindenkit, és kiemelte, igen fontos az életünkben a KO Bajnokság, mert izgalmas, szinte már életre-halálra menő játszmák várhatók. Hozzátette: – a különleges lebonyolítás a legjobb formában lévő versenyzőnek kedvez, így nagyon fontos a pillanatnyi mentális és fizikai állapot is. Az biztos, hogy nagy küzdelmek várhatók. A magyar sakkozás fejlődés előtt áll: ezért is lényeges, hogy minél eredményesebbek legyünk. Köztudott, hogy szeretnénk 2024-ben sakkolimpiát rendezni, amihez kormányzati és budapesti támogatás is szükséges. Azt tudjuk, hogy nehéz lesz elnyerni, mert más országok is pályáznak az Olimpia megrendezésére. 

Nádasi díjat adott át Csák Jánosnak, aki az idei Batumi Sakk EB feladvány szerző versenyének győztese lett, segítőmatt kategóriában.

Dr. Csaba Árpád a verseny támogatója, Hetényi Géza emlékének ápolója visszaemlékezéssel kezdte a köszöntőt. Hetényi Gézát szakmáján keresztül ismerte meg, aki ifjúsági csapatban volt bajnok, és akinek egész életében a sakk volt a legfontosabb sport.
– Érdekes ember volt, aki nagyon szerette a sakkot, halála előtt kizárólag a CSB eredményei után érdeklődött. Éppen ezért döntöttünk úgy Seres Bélával közösen, hogy a verseny támogatásával szeretnénk ápolni Hetényi Géza emlékét. – foglalta össze Csaba Árpád.

Dr. Csaba Árpád kiemelte, a Magyar Sakkszövetséggel hosszú távon szeretne együttműködni és minden éveben támogatni szeretné a K.O. Bajnokságot. Hozzátette: – a selejtezők nagyon izgalmasak voltak, sok rájátszással, illetve a tavalyi verseny jól sikerült, ezért hagyományt szeretnénk teremteni egy magas színvonalú verseny megrendezésével. 

A verseny speciális szabályai szerint a játékosok oda-visszavágót játszanak egymással, normál időbeosztással. 1-1-es eredmény esetén rájátszás következik két rapid mérkőzéssel. Ha ez sem dönti el a mérkőzést két snell parti következik, döntetlen esetén egy armageddon mérkőzést játszanak, ahol világosnak van 5 perce, sötétnek 4, de sötétnek döntetlen is elég a továbbjutáshoz.

A játszmák 14:00-kor kezdődnek.

Az első forduló párosítása:

Nők:

1. forduló kezdése: december 12-13., 14:00 
Gál Hanna Krisztina – Gara Anita
Göcző Melinda – Lázárné Vajda Szidónia
Papp Petra – Juhász Barbara
Gara Ticia – Havanecz Bianka

Férfiak:

1. forduló kezdése: december 10-11., 14:00 
Czebe Attila – Almási Zoltán
Berkes Ferenc – Horváth Csaba
Bánusz Tamás – Aczél Gergely
Héra Imre Jr. – Németh Miklós
Kaczur Flórián – Erdős Viktor
Papp Gábor – Sipos István
Mihók Olivér – Ács Péter
Antal Gergely – Balog Imre

 

fotók: Róth Tamás